Rymdforskarskolan 2023 i Stockholm – Dag 2 14/6

Hej bloggen!

Imorse vaknade jag av Benjamin Ingrossos ljuva toner. Det var som att han i egen hög person gick fram och tillbaka i korridoren och sjöng ”Jag är en astronaut”. Jag lyckades att ta mig upp ur sänghalmen relativt fort och ta mig till frukosten som bland annat bjöd på underbara glocken gold.

Strax därefter begav vi oss alla till Albanova, ett centrum för fysik, astronomi och bioteknik som underhålls av KTH och SU. Där fick vi lyssna till fantastiska Tomas Brage, professor i matematisk fysik vid Lunds universitet. Han tog oss med på en resa in i kvantfysikens oförutsägbara värld och gav oss otroliga inblickar i fysiken överlag. 

Efter den så uppskattade föreläsningen blev det mat på Albanovas egen restaurang, vilket var både gott och trevligt. Jag och ett antal andra elever kunde därefter inte hålla oss från att gå förbi stånden vid fysikmässan som hölls i byggnaden när vi var där. Där spanade vi bland annat in de nya Heureka-böckerna! :D

Väl tillbaka på NTI-gymnasiet där vi bor hölls en presentation om rymdkapplöpningen, en flergrenig tävling om poäng mellan de olika handledargrupperna. Efter detta kom aktiviteterna under rymdforskolan att bli avgörande för ställningen mellan lagen. Såklart handlar det om att ha kul. :)

Efter en paus i schemat fick vi elever lära känna handledarna ännu bättre, genom deras egenskapade handledarpresentationer. Förutom att dessa hade gjorts väldigt roliga gav de mycket inspiration och tips till oss som lyssnade. Man kunde helt enkelt konstatera att vi fått fantastiska människor som ledare!

Efter ytterligare rast samt lunch blev det dags för aktiviteten Egg drop! Vår uppgift var att, i handledargrupperna, bygga en säker farkost med fallskärm som skulle skydda ett ägg vid släpp från AU:s kanlis fönster. Det kluriga var dock att byggnadsresurserna var begränsade samt att varje grupp gavs ett särskild föremål som tvunget skulle vara med på farkosten.

När tiden för konstruktion hade runnit ut åkte vi gemensamt till kansliet varifrån varje grupp fick släppa sina farkoster med tillhörande ägg. Jag måste erkänna att det kändes rätt bra för vår grupp, det vill säga, ingen äggröra. Allt betygsattes till sist utifrån olika kriterier som estetik, skyddsförmåga m.m.

Dagen avrundades som den föregående hade gjorts och som alla andra dagar skulle göras, genom Bedcheck. Redan andra gången kändes S-O-L-A mycket lättare. Till sist somnade alla i sina klassrum, trygga i att vakna snabbt och smärtfritt till Benjamin.

//Adam Lindström

Varukorg