Rymdforskarskolan 2023 i Stockholm – Dag 3 15/6

Även torsdagen väcktes vi av “Jag är en astronaut” och vid det här laget började jag känna hatkärlek till låten. Det finns en massa bra minnen kopplade till “Jag är en astronaut” men, som alla väckarklockor, är den i vaket tillstånd jäktande.

Torsdagen började med ett besök hos OHB Sweden där Nils Pokrupa berättade om både OHBs arbete och allmänt om vad som krävs för att bygga en satellit och lite material som används skickades runt. Pokrupa pratade även om hur samarbetet fungerar när satelliter byggs då många olika företag är delaktiga i processen och tillverkar olika delar och vi fick se hur renrummet såg ut

Efter det fick vi kika runt i lokalerna och läsa på om gamla projekt och olika modeller som var uppställda i lokalerna.

Efter lunch var det dags för vår första labb. Vi började med att gå igenom grunderna för programmering i C++ för att kunna, under labben, programmera vad vi ville ske med de lysdioder, resistorer och sensorer vi kopplade till arduinon och kopplingsdäcket. Till en början fick vi dioderna att blinka i olika frekvenser. Sedan fick vi testa accelerometern och temperatur- och fuktmätaren för att bekanta oss med sensorerna innan slutprojektet.

Men dagen hade inte varit komplett utan vår handledargrupps fokus på att vinna genom att utföra lite uppdrag. Så upp vi gick till Ica för att dansa vals vid fiskdisken för att sedan hitta en ny bästa vän i form av en varmrökt lax i bit (600 gram och nyckelhålsmärkt) och avsluta med en kortare föreläsning då glasdörrarna på rotfruktsavdelningen användes som tavla.

Efter middagen hade vi ett Fun Fact Kahoot med roliga saker varje deltagare fått skicka in om sig själva. Ett perfekt tillfälle att lära känna varandra bättre då vi fick lära oss allt om vem som äter choklad hittad på marken till vem som föddes med ett extra finger. Efter kahootet visste ungefär tjugo fler personer att jag i ett års tid kallade min mamma, som heter Sara, för Håkan.

Efter ännu en lång dag var det dags för Bedcheck då vi i handledargrupperna fick prata om vår dag som varit och den som väntar.

//Elvira Heimdal, AKA Håkans dotter

Varukorg