Berättelse från Astronomiolympiadens träningsläger & final

I våras arrangerades ett träningsläger för Astronomiolympiadens finalister. En av finalisterna var Ida Grimheden, som berättar om träningslägret och finalen här!

Vi möttes upp på hotellet på fredagseftermiddagen och gick raskt upp till Magnethuset – för vad är ett träningsläger utan lite träning? Efter den tunga promenaden, introduktion, namnlekar och riktigt trevliga goodie bags fick vi stifta bekantskap med allas vår käre Kepler och hans elliptiska planetbanor innan vi åt pizza (ellipser med excentricitet noll) och avslutade kvällen med att dekorera våra egna astronomiolympiadtishor (självklart genom att måla Keplers tredje lag på tröjan).

Lördagen och söndagen hade (naturligtvis) olika innehåll men följde ändå samma mall: frukost – upp för alla isiga trappor (”sandas ej”) – föreläsningar (stjärnfysik, kärnfysik, tid och rum och galaxer och allt möjligt (IOAAs syllabus är innehållsrik)) och räkneövningar (självklart med fika) – lunch (något försenad för att inte heller ett visst leveransföretag verkar vara bästa vän med osandade apriltrappor) – fler föreläsningar (och mer fika) – middag (varav en intogs i kupolen ovanför kansliet) – och sociala aktiviteter.

Måndagen började på liknande sätt, men på eftermiddagen åkte vi på studiebesök till SSC. Där fick vi bland annat lära oss om studentprojekt och gå in i renrummet för att se hur olika komponenter tillverkas (och så fick vi supercoola klistermärken). Efter besöket åkte vi in till Slussen där Amanda (iklädd kåpa) höll en eminent historisk statsvandring och vi fick lära oss om diverse saker (till exempel att de där pelarna bredvid gamla hus vid Gamla stans gränder var till för att hindra vårdslösa hästförare från att paja husen) innan vi fick vårt livs överraskning när stadsvandringen slutade vid en vikingatidsrestaurang. Där blåste en pälsklädd man i ett horn och välkomnade oss som stjärnskådare från fjärran (eller något i den stilen) och satte oss vid långbord där vi intog vår vikingatidsmiddag (vi hade blivit instruerade att ha på oss finkläder så de flesta var iförda skjorta och slips). Vi kunde så klart heller inte försaka ett tillfälle att sjunga Enhetsvisan (långbord och allt).

Så var vi framme vid lägrets sista dag, och därmed den avslutande finaltävlingen. Nio uppgifter skulle lösas på tre timmar och vi testades på saker vi lärt oss under träningslägret – allt från raketekvationen till svarta hål.

Trötta men nöjda med lägret tog vi avsked av varandra och begav oss hemåt för en kort vilopaus innan nästa resa som går till internationella astronomi- och astrofysikolympiaden i Polen senare i sommar. Där slipper vi förhoppningsvis isiga trappor.

Text skriven av: Ida Grimheden

Varukorg