HOMESTEADERS vann CanSat Sverige – snart dags för internationell final i Spanien arrangerad av Esa

Laget HOMESTEADERs representerar Sverige i Esas internationella CanSat-final den 26e till 30 juni, i Grenada, Spanien. Laget vill utforska om exoplaneter är beboliga genom deras CanSat, och här berättar de mer om deras uppdrag, projekt och vad de ser fram emot i den internationella finalen.

Hur känns det att vinna den svenska CanSat-tävlingen?
Vi hade verkligen inte kunnat tänka oss att det skulle gå så här när vi anmälde oss där i februari, men nu när man lagt ner så mycket arbete på det här känner man en stor stolhet i att det lönat sig och gått så bra!

Berätta kort om er mission och varför ni valde just denna!
Vårt mission är att mäta om planeten sonden landar på är beboelig, för att i framtiden kunna undersöka vilka exoplaneter som är beboeliga. Vi valde detta uppdrag eftersom vi tycker exoplaneter är intressanta och ville göra en CanSat som löste ett problem med dem, vilket är att man inte alltid kan se alla egenskaper hos planeterna på avstånd.

Vad har varit mest utmanande med projektet?
Det svåraste var att integrera dom olika systemen till ett fungerande system. Det mest utmanande kom när vi skulle gå från flera mindre fungerande system, till att koppla ihop alla delar till en större och mer komplext färdigt system.

Vad ser ni mest fram emot i den internationella finalen? 
Det ska bli otroligt kul att få träffa och se Cansat lag från hela Europa! Många coola projekt att inspireras utav! Sen kommer nog känslan av att se vår Cansat vi jobbat på så länge flyga på en raket vara svårt att slå.

Vad är era tre bästa tips till ett lag som vill vara med och tävla nästa år?

  1. Testa allt innan! Vad som helst kan hända när det väl är dags, så se till att ha testat alla delar ordentligt innan.
  2. Delegera men integrera alla! Att låta folk fokusera på det som dem är duktiga på är smart, men att även få med resten av laget är jätte viktigt, det öppnar upp möjligheter till så många ideer man normalt sätt kanske inte tänkt på.
  3. Gör fel tidigt! Varje misstag är en lärdom, så våga chansa och testa.
Det vinnande laget HOMESTEADERS med, från vänster, Lucas Drufva, Annika Möller och Lukas Skåregård. Bild: Viktor Stubbfält
En bild från konstruerandet av CanSat:en. Bild: privat

Varukorg