Rymdforskarskolan 2023 i Uppsala – Dag 1 26/6


När väckarklockan ringde i Jönköping klockan 06:45 väntade en lång resa till Uppsala. Först var det en bussresa med ett litet stopp i Stockholm för att sedan ta pendeln upp till Uppsala. Innan tåget rullade in på Uppsala centralstation så började nervositeten att kännas. Jag visste inte hur jag skulle hitta till bussen som skulle till NTI gymnasiet där vi skulle bo men främst för att jag snart skulle få träffa alla de andra deltagarna.

När jag kom fram till skolan möttes jag av alla andra smått förvirrade men ändå nyfikna deltagare. Handledarna hade rullat ut den röda mattan för oss så det kändes som ett väldigt speciellt och varmt välkomnande. Efter att jag hade lämnat av den tunga packningen var det dags att göra massa roliga lekar utomhus och lära känna de andra. Det var jättespännande att snacka med alla nya människor. En sak jag hade oroat mig för var att jag skulle vara väldigt okunnig i jämförelse med alla andra, men jag insåg ganska snabbt att allt kändes nytt för många av oss och att vi var där för att lära oss tillsammans.

Efter lekarna satte vi oss i handledargrupperna för att snacka lite mer med varandra. Vi kom på något vänster in i en djup diskussion om att broccoli är en underskattad grönsak. Efter diskuterande var det dags att gå och käka pizza till middag på skolan. Under middagen blev det väldigt mycket skratt och diskussioner och jag kände redan då att RFS var något som skulle bli jätteroligt. Tidigare hade jag mest tänkt på att alla föreläsningar och labbar skulle bli intressanta och roliga men då insåg jag hur kul det skulle bli att bo tillsammans och träffas varje dag.

Efter middagen var det återigen dags för aktiviteter och den här gången körde vi fyra man i soffan, som är en klurig lek som kräver bra minne. Såklart vann mitt lag båda gångerna vi körde!

När vi hade spelat klart den andra omgången så hade vi lite tid för att packa upp och fixa sovplatserna. Sedan var det dags för vår första bedcheck. En bedcheck är när man träffar sin handledargrupp på kvällen och går igenom saker som hänt under dagen, både bra och dåliga. Till bedchecken hade min underbara handledare Fanny köpt en broccoli på det lokala hemköpet (bild på detta moment finns bifogat i inlägget), eftersom vi hade diskuterat broccoli tidigare under dagen. En i gruppen tyckte att vi skulle äta den rå med salt på och när vi testade så tyckte alla av oss att det inte var så dåligt som det först lät. Efter broccoliincidenten var det redan dags att lägga sig.

När jag låg på min luftmadrass i ett av klassrummen så funderade jag på hur dagen hade gått och jag var riktigt nöjd. Jag funderade också på hur morgondagen skulle bli och jag blev taggad på att besöka Ångströmslaboratoriet för första gången men även på att få träffa alla de andra deltagarna och handledarna igen.

//Victor Wallin

Varukorg