Så gick Christer Fuglesang-dagarna 2023

Den 21-23 april 2023 anordnades den andra upplagan av Christer Fuglesang dagarna på Albanova i Stockholm. Fuglesang dagarna är en helgkonferens för niondeklassare för att inspirera dem till att välja ett tekniskt eller naturvetenskapligt program på gymnasiet. Under helgen fick deltagarna lära sig om allt från partikelfysik till exoplaneter och dessutom träffa självaste Christer Fuglesang, den första svensken i rymden! Så här var helgen:

Helgen började med att deltagarna fick lära känna varandra genom en Astronomisk namnrunda och andra roliga lära-känna lekar. Sedan fick de också en presentation av projektgruppen och helgens schema. Dagen avslutades med pizza och bedcheck!

Dagen efter inleddes med god hotellfrukost innan vi begav oss mot Albanova för en intensiv dag med föreläsningar och workshops. På förmiddagen fick deltagarna prova på fyra olika workshops! I grupper fick de själva göra observationer med ett teleskop och använda datan för att påvisa mörk materia i galaxen. Dessutom fick de möjlighet att prova på kryptering, avståndsbestämning i solsystemet och lösa problem inom mekanik. Innan det var dags för lunch fick deltagarna också lära sig grunderna inom partikelfysik. Efter lunchen var det dags för ännu en föreläsning, och denna gången om exoplaneter, så coolt! Därefter fortsatte deltagarna med workshops innan vi begav oss tillbaka till hotellet för att förbereda oss inför finmiddagen. Kvällen tillbringades sedan på restaurang Drama där deltagarna fick avnjuta en fantastisk trerätters middag!

Under söndagen var vi uppe tidigt för att åka till KTH kista för ett studiebesök. Besöket började med en introföreläsning, och därefter påbörjades labbesöken. Deltagarna fick dels en rundvandring runt renrumen på KTH kista, och sedan också en rundvandring av electrum, där de själva fick testa på att löda! Därefter blev det lunch i solen, innan vi begav oss tillbaka in till centrum och till Astronomisk Ungdoms kansli där deltagarna skulle få lyssna på en föreläsning av Christer Fuglesang. Christer höll en superintressant föreläsning om bemannad rymdfart, vilket blev en perfekt avslutning på helgen!

/Tuva Källberg

Varukorg