Rymdforskarskolan 2023 i Uppsala – Dag 2 27/6

Vår första hela dag här på Rymdforskarskolan, den 27 juni, startade med en god frukost som serverades i skolans cafeteria. Efter frukosten gick vi till Ångströmlaboratoriet hus 10, Uppsalas universitets nytillskott som invigdes förra året, 2022! Vi satte oss bekvämt i de splitternya stolarna i en av salarna och inväntade den första föreläsaren.

Första föreläsaren idag var Anders Eriksson, forskare vid Institutet för rymdfysik vid Uppsala universitet, som på ett spännande och engagerande sätt beskrev hur kometer bildas, hur de roterar i omloppsbanor och på vilket sätt vi kan utforska dem. Han förklarade dessutom hur rymdsonder byggs och tog upp rymdsonden Rosetta, som han själv varit med och konstruerat, som ett exempel. Men detta var som tur var bara början eftersom nästa föreläsning av Tomas Brage, professor i matematisk fysik vid Lunds universitet, matchade den högt satta plankan. Han höll en lärorik men svår och krävande föreläsning på temat astro-och kvantfysik. Föreläsningen handlade om allt från energinivåer för olika atomer till hur mycket energi som krävs för att jonisera järn fjorton gånger. Och allt detta knöt han på ett smidigt sätt ihop med fysik och astrofysik! Det måste absolut ha varit en av de bästa föreläsningarna jag har fått ta del av, om än svårt att greppa alla detaljer.

När de två föreläsningarna var slut var det tid för lunch. Bufféen på Ångströmlaboratoriet var ett utmärkt alternativ och dessutom en underbar möjlighet att lära känna alla underbara människor i gruppen. Alla är så himla trevliga och jag tror verkligen att denna och nästa vecka kommer att bli så roliga.

På eftermiddagen fick vi möjligheten att gå på studiebesök på IRF, institutet för rymdfysik, och vår guide var faktiskt Anders Eriksson igen! Förutom att vi fick se detaljerna med hur det faktiska arbetet för att bygga hårdvara för rymdsonder fungerar, visade Anders oss dessutom rymdsonden JUICE, ESA:s (European Space Agency) nya sond vars långsiktiga mål är att utforska de galileiska månarna. Dagen avslutades efter studiebesöket med en trevlig middag och lite brädspel.

Allmänt tycker jag att första dagen här på Rymdforskarskolan var underbar. Schemat var fullspäckat, vilket kunde kännas lite jobbigt, men så länge man brinner och intresserar sig för rymden och dess otaliga frågor och paradoxer susar tiden förbi utan att man märker!

//Daniel Sokrut

Varukorg