Rymdforskarskolan 2023 i Uppsala – Dag 3 28/6

Hej! Jag heter Anna-Clara och tänkte berätta lite om hur dag 3 på RFS i Uppsala har varit.

På morgonen vaknade vi utvilade och redo för nya äventyr. Det som stod på schemat var två föreläsningar, en labb och sociala aktiviteter på kvällen, och vi började redan 07:30 med frukost här på NTI-gymnasiet. När frukosten var klar begav vi oss mot Ångströmlaboratoriet för att få vår första föreläsning av Miranda Jäderling, som skulle prata om rymdmedicin. Det var väldigt intressant att få lära sig mer om de fysiologiska effekterna rymden har på människokroppen och vilka forskningsområden som är aktuella just nu inom det. Efter att ha pratat om rymdmedicin gick vi vidare till att prata om solen, något som aldrig slutar fascinera mig. Föreläsaren hette Alex Pietrow och hade bland annat forskat på ”flares” på solens yta. Att studera solen genom teleskop är mer komplicerat än vad jag hade trott och jag insåg hur mycket mer jag hade velat lära mig om det. Vi alla var mycket nöjda med föreläsningarna och gick sedan till Rullan för att äta lunch. Det blev även en del rullande på Rullan, i och med att Rymdkapplöpningen drog igång igår och vi fick fullt upp med spännande uppdrag att klara av. På eftermiddagen, under labben, var uppgiften att få LED-lampor att blinka i olika sekvenser, samt att prova sensorer. Några timmar av mätningar och experiment övergick i en god middag, gjord av våra bästa handledare. En spännande aktivitet väntade oss sedan – nämligen en Kahoot på fun-facts om oss alla! Jag är både imponerad och upprymd efter att ha lärt mig om allas egenheter och upplevelser – det är sannerligen inte varje dag man får höra mongolisk strupsång. Efter många skratt var det dags för bed-check med handledargruppen och världens bästa handledare, Fanny. Kvällen var fin i Uppsala och det var mysigt att få diskutera dagen tillsammans utanför NTI. För att göra några av uppdragen vi hade fått, begav vi oss ut på en liten promenad i solnedgången. Dock avslutades inte kvällen där utan vi stannade uppe en stund efter att vi kommit tillbaka (kanske i förhoppningen om att immunförsvaret även kan utveckla B-minnesceller för sömnbrist) och satt och pratade om livet, rymden och allt däremellan.

Tack för mig!
//Anna-Clara Eloff

Varukorg