Rymdforskarskolan 2023 i Uppsala – Dag 4 29/6

Dagen började med att vi väcktes av “Jag är en anstronaut” vid 07:30. Vi gick upp och fixade oss innan vi åt frukost. Vid 08:40 samlades vi och gick bort till laboratoriet där vi hade föreläsningar under förmiddagen. Den första handlade om hur man hittar exoplaneter, jag tycker att den var supercool. Den andra föreläsningen hölls av årets Uppsala-student, som hade åstadkommit en massa saker inom fysik och forskning trots att han bara var 23 år. Han varvarde hur han gjorde det med fysiken bakom. Sedan var det lunch, och vi åt som vanligt på rullan, det blev lasagne idag. Efter det gick vi tillbaka och hade labb där vi programmerade olika sensorer och arduionos. Sedan gick vi till ett observatorium och fick se det med Julia och en atronom på Universitetet. Han pratade b.la. om varför man inte får dricka alkohol på observatorier.

När vi kom tillbaka hade vi rast och sedan var de middag, vilket var spaghetti med köttfärsås som vi åt idag.

Efter middagen var det andra delen av en tävling, som består av att vi i små grupper gör olika utmaningar och tävlar. Idag var det olika klurighetsutmaningar, och en person skulle göra varje del. Den här utmaningen vann vi i mitt lag faktiskt, vilket kanske berodde på att vi hade en som kan flytande ryska, vilket hjälpte oss. Det drog över lite på tiden, så efter det hann vi gå till en mataffär i närheten innan vi hade våra bedchecks där vi diskuterar hur dagen var med våra handledare.

//Minna Furustig

Varukorg