Rymdforskarskolan 2023 i Uppsala – Dag 5 30/6

Som vanligt väcktes vi av den fantastiska låten “Jag är en astronaut”, som har blivit lite av en klassiker här på RFS. Därefter var det dags för frukost, och en stund senare var vi alla på väg till Ångströmlaboratoriet för två föreläsningar. Den första handlade om snurror, gyroskop och elektronspinn samt var väldigt intressant. Föreläsningen var ganska interaktiv då vi själva bland annat fick använda gyroskop, och därmed applicera våra nya kunskaper om rörelsemängdsmoment. Vår föreläsare pratade även lite om vad fysik egentligen är för något samt lite om hur hon själv blev teoretisk fysiker. Efter den första föreläsningen hade vi en kort fikapaus för att hinna vila upp våra hjärnor. Den andra föreläsningen handlade om rymdväder och rymdsäkerhet på ESA samt var intressant att lyssna på, trots att den inte var lika interaktiv som den första. 

Efter dagens andra föreläsning åt vi lunch på Rullan i Ångströmlaboratoriet. Under lunchpausen gick även min handledargrupp runt i byggnaden för att ta bilder till vår Scavenger Hunt, vilket är en deltävling i Rymdkapplöpningen som pågår under hela forskarskolan. Därefter fick vi alla gå ner i Ångströmlaboratoriets EMC-kammare, vilket var superhäftigt! Senare fick vi även se en Langmuirsond i titan, vilket var väldigt coolt. 

Därefter var det dags för en deltävling i Rymdkapplöpningen som kallades AUlympics och bestod av 5 grenar. Dessa var att kasta vattenballonger mellan varandra utan att dem gick sönder, hoppa mellan pizzakartonger (“lavaplattor”), lösa några rymdrelaterade anagram, rita i stafett med 15 sekunders intervaller (totalt sett 5 minuter) samt en stafett där man snurrade 10 varv och sedan sprang en kort sträcka. Oturligt nog började det regna mot slutet av deltävlingen, vilket gjorde att papperna nästan förstördes av vattnet när vi ritade. Dock var det ganska skönt att det regnade, eftersom det gjorde att vi i handledargruppen Claudias Cvarkar kunde köra vattenkrig med överblivna vattenballonger efteråt. 

Mot slutet av kvällen såg vi filmen 2001: A space odyssey, som jag tycker var väldigt bra. Samtidigt åt vi även tacos, vilket var supermysigt! Efteråt diskuterade vi filmen då vissa scener kan vara lite svåra att förstå, och därefter kom vi fram till intressanta slutsatser. Allra sist hade vi något som vi kallar bedcheck i våra handledargrupper, vilket gick ut på att vi bland annat pratade lite om dagen som gått och fick lite information om morgondagen. Överlag var det verkligen en fantastisk dag och jag är så tacksam för att jag fått lära känna alla underbara människor här på RFS Uppsala! <3 

/Klara Bragesjö Björkén 

Varukorg