Rymdforskarskolan 2023 i Uppsala – Dag 6 1/7

Hej : D Jag heter Alex, är 18 år och kommer från Norrköping. Här kommer ett smakprov på alla spännande saker vi upplevt under en dag på RFS i Uppsala.

Vi vaknade 8:30 (en hel timmes sovmorgon) för att starta dagen med en 2,5 timmar lång laboration i ett klassrum högst upp på skolan vi sover i. Detta var nytt efter att hittills ha spenderat varje förmiddag med föreläsningar på Ångströmlaboratoriet. På labben lärde vi oss upptäcka exoplaneter på två olika sätt (transitmetoden och dopplermetoden) och den hölls av vår handledare Claudia Skoglund, som själv var med i RFS 2017.

Hela forskarskolan brukar alltid mynna ut i ett stort projekt som slutförs och presenteras under avslutningskvällen, som vi gör med hjälp av erfarenheter från veckans laborationer och föreläsningar. Efter makaronlunchen kl 12 introducerades vi idag till detta projekt och det dröjde inte länge innan alla var djupt inne i arbetet. Vi höll på till 16:20 då vi avbröt för ett specialbesök på Ångströms för att se uppskjutningen av EUCLID. Det var ett fantastiskt ögonblick och efteråt fick vi träffa Martin Sahlén som arbetat med teleskopet sedan 2006 och Mikael Ingemyr som är grundare för AU. Men jag hoppas fortfarande på att Christer Fuglesang dyker upp snart…

Alla dessa saker gjorde mig ganska trött mentalt och detta kändes även efter att vi spenderat kvällen med filmen “2001: A Space Oddesy”. Därför bestämde jag mig för att ta en paus och ge mig ut och springa innan läggdags. Det blev mycket längre än jag trodde, nästan 14 km! Förstår om handledarna blev oroliga men skönt var det i alla fall. Fick den bästa sömnen hittills den natten. Ser fram emot presentationen av projektet om några dagar! Hoppas du som läser detta också söker till RFS. Lycka till!

//Alexander Sjöberg

Varukorg