Rymdforskarskolan 2023 i Uppsala – Dag 7 2/7

Vi började dagen på samma sätt som vi börjat resten av dagarna (fast en kvart senare!!!), genom att vakna upp till de ljuva tonerna av “Jag är en astronaut”. Sen vart det frukost och göra sig iordning, för idag skulle vi ut och upptäcka Uppsala (men innan vi gick behövde vi självklart köra fotleken!).

Ute i Uppsala togs en hel del bilder, på allt och alla för att kunna samla in poäng i scavenger hunt (till rymdkapplöpningen). Bland annat fotades slottet, domkyrkan, kyrkogården (på jakt efter uppsalas alumner), vägnamn, chemicum och även observatorieparken (mest för att den var cool). 

Sen blev det stopp i en park för ännu mer fotlek! 

Efter (det väldigt nödvändiga stoppet!) gick vi in i domkyrkan, vilket var rätt coolt. Vi fick också nya ledtrådar från Hal 2012.

Sen gav tre tappra deltagare + Fanny sig av för att möta Claudia och fixa lunch!! En hel del falafelrullar skulle bäras och då börjar det självklart regna (yayyy!). Så smarta som vi är inser vi snabbt att papperspåsarna kommer gå sönder så som ett tecken kommer en buss. Vi tar alltså buss tillbaka till NTI och räddar falafelrullarna!

Tyvärr var vi tvungna att halvt springa från busshållplatsen (påsarna klarade sig mindre bra men alla rullar överlevde hemresan!!). Allt detta hände alltså medan alla andra gick tillbaka (i regnet) från stan. På tillbakavägen delade folk paraplyer (men alla lyckades ändå bli dyngsura) och det sjöngs disneylåtar (bland annat Let It Go och Under the Sea).

Väl framme ställdes rullarna fram för lunch, förutom en kartong där det gömdes soja och ett äpple istället (???). Skämtet återanvändes 3 gånger på 3 olika personer!!!

Falafelrullarna smakade bra men de var sjukt starka (tårar fälldes)! Efter en trevlig lunch var det dags för intensivt projektarbete inför morgondagens drönarflygning. Sonden behövde alltså vara klar innan dagen var slut!! Vi arbetade på bra i våra grupper och programmerade, rättade till koden, kopplade, lade till lampor, kollade att sensorer fungerade, designade sonden, rättade till koden tills den stämde och så vidare tills alla grupper var nöjda. Självklart togs en paus för fotleken!! 

På kvällen var det dags för film: Interstellar! Vare sig man sett filmen tidigare eller detta var första gången, kan man lugnt säga att det blev känslosamt och många tårar fälldes! Till filmen fick vi goda snacks (popcorn och chips) medan handledarna lagade mat. Till middag blev det korv med bröd som vi åt medan vi fortsatte kolla på filmen. 

När filmen var slut och middagen uppäten skulle varje grupp gå igenom sitt projekt och få återkoppling av Niklas för att förbereda inför morgondagen. Medan en grupp satt i klassrummet och gick igenom sitt projekt satt resten av oss utanför, och sjöng! Vi sjöng tillsammans allt från Toxic av Britney Spears till Let It Go från Frozen flera gånger om! Därefter gick även resten av oss in och började göra färdigt det sista med våra projekt, framförallt kolla att allt verkligen fungerade, att alla sensorer var kopplade rätt (och viktigast av allt: att lampan lös!), och dekorera lådan som sonden låg i. 

När klockan började röra sig mot midnatt bestämde sig en grupp av oss att bege oss mot Max! Vi började från NTI någon gång efter klockan 12, och fick sätta lite fart i våra steg då Max stängde redan klockan 1! Vi hann dit precis i tid, en kvart innan de stängde och hann beställa lite mat som vi började äta på på vägen hem, då det självklart började regna för fullt! Som tur är var det några i gruppen som hade med sig paraply. Tyvärr blev ändå pommes fritesen både blöta och kalla. 

När vi äntligen kom tillbaka till NTI runt klockan 2 bytte vi om och satte oss sedan i matsalen där vi fortsatte prata lite och åt upp våra måltider från Max. Därefter var det verkligen dags att gå och lägga sig, och så slutade ännu en fantastisk dag på rymdforskarskolan i Uppsala 2023. 

//Tuva Sinisalo och Emma Seffers

Varukorg