Rymdforskarskolan 2023 i Uppsala – Dag 8 3/7

Måndagen den åttonde dagen av Rymdforskarskolan började som vi vant oss vid det här laget, med Jag är en astronaut på högsta volym. Efter en god frukost var det dags att fortsätta med projektet. Vi var alla snäppet spända på att få veta om drönarflygningen med våra projekt lyckades.
Gårdagens väderprognoser hade varit lovande. Därför åkte två av handledarna ut själva, extra tidigt på morgonen, för att försöka flyga innan regnet kom. Med nöd och näppe lyckades de hitta en plats och tid då alla projekt regnfritt kunde flyga upp. Alla projektgrupper blev nog glada och lättade när vi fick SD-korten med data. Även om vissa gruppers datainsamling strulat lite under drönarflygningen, kunde alla grupper till slut få ihop tillräckligt med data för att kunna analysera den.

Alla grupper fortsatte med att arbeta med sina posters, som vi sedan skulle ställa ut på avslutningsdagen. Efter en smakrik lunch fortsatte det hängivna arbetet med projekten: Mätvärden skulle plottas, resultat skrivas, posters designas och så vidare. Vi både hjälpte varandra och fick värdefull hjälp av handledarna. Alla verkade ha roligt och vi fick lära oss mycket nytt om hur projekt ska presenteras. Nu var vi alla lite trötta och stela av att vara inomhus hela dagen, och därför var fotleken utanför NTI-gymnasiet en mycket uppskattad paus i arbetet. Eftermiddagen fortsatte, med ytterligare arbete på våra posters. I morgon skulle utställningen äga rum, så alla höll på för fullt med att göra fina och informativa posters.

Mot slutet av dagen var det dags för rymd-maffia, maffia-leken med rymdtema! Det var många spännande ögonblick när alla försökte övertyga varandra, och till slut fanns det bara några få karaktärer kvar vid liv. Det syntes många överraskade miner när alla efteråt avslöjade sina roller för varandra.

Efter den intensiva rymd-maffian var det dags för en gemensam bed-check. Vi satt alla i en ring och fick säga varsin SOLA. Det var mycket fint att få höra om allas glädjefyllda och lärorika upplevelser av rymdforskarskolan. Såklart, i sann RFS-anda, brukar ingen aktivitet avslutas utan en fotlek. Denna gång blev den alltmer intensiv på slutet då en av handledarna, Niklas, introducerade mer och mer krävande regler.

Ännu en dag av RFS Uppsala som skred mot sitt slut, och vi var alla trötta efter dagens intensiva schema. Vissa stannade kvar på NTI, medan andra tog en kvällspromenad längs den vackra Fyrisån. Detta var allt för den åttonde dagen på RFS i Uppsala 2023. Tack för mig.

MVH John Fedorov

Varukorg