Rymdforskarskolan 2023 i Uppsala – Dag 9 sista dagen 4/7

Hej alla! Jag heter Elin och jag har fått den stora äran att få berätta för er om avslutningsdagen på Rymdforskarskolan!

Som traditionen säger väcktes vi till låten ”Jag är en astronaut” (ett tips till alla att använda den som väckarklocka hemma då den är irriterande och man inte orkar höra den ringa i öronen i 2 och en halv minut). Efter en snabb frukost och ombyte begav vi oss till klassrummet några våningar ovanför oss i samma byggnad. Där i klassrummet fick vi i våra grupper några sista minuter att förbereda vårt projekt som vi jobbat på under veckan. Presentationerna om projekten skulle hållas efter lunch.

Min grupps projekt gick ut på att skicka upp en egenbyggd sond 100 meter upp i luften. Där samlade vi in data om lufttryck och koldioxidekvivalenter, och med denna data kunde vi sedan analysera koldioxidmängden i olika nivåer i atmosfären. När alla grupper blev färdiga med sina projekt gick vi till Ångströmslaboratioriet för att äta en sista lunch, sedan återstod bara en timme till presentationen av vårt projekt skulle börja.

När föräldrar och bekanta anlänt samlades vi alla i en stor föreläsningssal där Hugo, vår projektledare, började med att hålla en sammanfattning om Rymdforskarskolans 10 dagar. Kort därefter gick vi till våra montrar och sedan presenterade vi våra projekt för alla som ville lyssna. Efter ungefär en timme samlades vi i aulan igen, där vi fick diplom och sedan hade fotografering.

Efter detta var det dags för en av mina favoritpunkter på dagen, middagen! Vi tog bussen till Uppsalas centrum, där vi åt trerättersmiddag och sjöng i en väldigt fin källarlokal. Vi åkte sedan tillbaka till NTI gymnasiet där vi tillbringat våra dagar och kort därefter hölls en hemlig aktivitet. Sedan fick alla ett varsitt pappershäfte som under kvällen skulle skickas runt så alla kunde skriva en kort hälsning till varje person. När kvällen tog slut och det blev mörkt bestämde vi oss för att dygna, det var dock inte så jobbigt eftersom jag var fullt upptagen med att skriva i allas personliga häften, så jag fick aldrig riktigt chansen att gå och sova. När det blev morgon serverades frukosten som vanligt, de som hade hunnit sova några timmar gick upp och några gick ut för en tidig morgonpromenad, själv var jag så trött så jag somnade i matsalen (misslyckades med att dygna med en halvtimme…)

Sedan hände det som inte fick hända: någon spillde ut kaffe över hälften av alla häften… Vilket resulterade i att jag behövde vakna igen och skriva om mina hälsningar :). Under förmiddagen blev allt klart, häftena var påskrivna och utdelade, och sovsalarna var städade. Folk droppade av för att ta bussar och tåg hem och så småningom var hela rymdforskarskolan i Uppsala 2023 slut!

Tack för dom här dagarna!

//Elin Wiklund

Varukorg