Föreningarna Hvit Hål, Gauss och Higgs besökte Onsala Rymdobservatorium!

22 maj 2023 gjorde ungdomsföreningarna Hvit hål, Gauss och Higgs ett besök på Onsala rymdobservatorium, den svenska nationella anläggningen för radioastronomi.

Dagen började med att föreningarna samlades utanför Chalmers där vår hyrda buss väntade. Bussen förvånade oss något då den tillhörde ett innebandylag och därmed stod ”Falkenbergs innebandy” över hela bussen. När vi anlände till Onsala rymdobservatorium mötte vi vår fantastiska guide och föreläsare Robert Cumming, observatoriets egen kommunikatör, och han invigde studiebesöket med en lärorik föreläsning kring radioastronomi och annan astronomisk fakta baserad på våra frågeställningar. Därefter, med en guidad rundtur, fick vi se observatoriets tre radioteleskop, och vi fick även bli slussade in i en utav radioteleskopens skyddsanordningar.

Dagen slutade med en utställning och en fika med utsikt över radioteleskopen. På väg hem blir vår buss stoppad av polisen – någonting vi inte var beredda på. Det tog ett bra tag innan vi var på vägen igen men vi fick i alla fall se insidan av en polisbil och vi fick även en extra fikapaus, men i slutänden visade det sig bara vara en rutinkontroll av stora bilar!

En fantastiskt upplevelse – mycket lärorik och socialt!

Britta Skott, deltagare, 2023-06-06

Varukorg