Rymdforskarskolan 2023 i Lund – Dag 1 3/8

Jag heter Hanna och ska börja tredje året på gymnasiet till höstterminen. Jag kommer från Stockholm och hade därför åkt hela dagen för att ta mig till Lund. Väl där tog jag två bussar tidigare än vad jag behövde bara för att garantera att jag inte skulle komma sent.

När jag kom fram möttes jag av två andra tidiga personer som verkade lika nervösa som jag. En efter en kom nya personer dit tills tiden var inne och ledaren, som jag fick senare reda på hette Fanny, öppnade dörren och välkomnade oss in. Med vår tunga packning i hand ställde vi oss på led för att gå in på ett 10 dagars äventyr. Vi fick våra namnlappar och visades var vi skulle sova.  

Jag kände bara en person från min skola. Så jag tog mitt glas saft och satte mig bredvid honom inne i föreläsningsrummet. Ledarna välkomnade oss ännu en gång och gick igenom regler. De verkade genuint trevliga.

Sen var det dags! Alla gick ut för att köra fot leken, ninja och namnlekar. Man kan verkligen säga att det förde oss närmare. Fram till middagen hade vi en stund fritid för att packa upp och lära känna varandra, så många började spela spel som twister och vändtia. Jag försökte presentera mig till så många som möjligt och dra den lättaste ”ice breaker” som jag kunde komma på, vilket visade sig vara ganska dålig. Till nästan alla som jag frågade vilket deras favoritämne var svarade med matte, programmering eller fysik. Men det ledde ändå till ett skratt hos några. 

Jag tyckte det var spännande att träffa de andra eleverna för första gången och höra deras historier. Det visade sig att dem kom från alla delar av Sverige från olika städer. Väldigt få var från samma plats eller kände varandra sedan innan. Det kändes skönt eftersom alla var därför lika ivriga att lära känna alla de andra. Mina nerver släppte lite när jag fick höra deras historier.  

Vi slutade dagen med att sätta upp våra luftmadrasser och gå igenom vår första SOLA i våra handledargrupper. Det var en halvtimme på kvällen då man går igenom dagens succéer, svårigheter och morgondagens mål och schema. Många i min grupp var väldigt snälla och öppna vilket var betryggande.  

Första dagen på Rymdforskarskolan var spännande och rolig även då jag var nervös vid många tillfällen. Men det blev ändå bra till slut. Jag hade nio fantastiska dagar framför mig med roligheter och utmaningar, att lära känna de andra personerna och lyssna på spännande föreläsningar. 

// Hanna Lehmann 

Varukorg