Rymdforskarskolan 2023 i Lund – Dag 3 5/8

Jag stod på nedervåningen när tonerna av ”Jag är en astronaut” nådde mina öron. Låten är numera ett välkänt fenomen inom RFS och används som effektiv väckarklocka. Vi åt frukost och gjorde oss redo för att i samlad trupp åka in mot campus och astronomihuset med bussen. Därifrån fortsatte vi vår resa till fots, det var nämligen dags för stadsvandring i Lund!

Första stoppet var universitetsbiblioteket, till min stora förtjusning. Jag har sett många vackra bilder på byggnaden, men såklart var det ännu bättre i verkligheten. Ett massivt antal bilder senare och vi vandrade vidare, men snabbt gick det inte. Det på grund av poängjakten Scavenger Hunt, vilken är en del av Rymdkapplöpningen sinsemellan de fyra handledargrupperna. Vi behövde alltså stanna flera gånger på vägen för att ta specifika bilder. Stoppen blev bland annat måttenheten Lagom, Lunds universitetshus, ett flertal nationer och stadens mycket gamla domkyrka. Rundan avslutades självklart med lundafalafel i den botaniska trädgården. Lunchens heta samtalsämne handlade om ifall man hade kunnat tänka sig att (under olika situationer) äta av benet på en särskild gruppmedlem. Ja, mycket märkligt. 

Eftermiddag och tillbaka till astronomihuset. Vi fick en kort genomgång i kodning och därefter arbetade vi grupper om två, tre personer med att programmera lampor för att lysa i olika följder. När gruppen fick det att funka blev vi alla barnsligt stolta. Vid halv fem någon gång tog vi bussen tillbaka mot älskade Dalby och fritidsgården. Några av oss bestämde oss för att ta en sväng förbi hemköp innan taco-middagen. För vissa blev handlingen dyrare än för andra. Choklad inköptes för 200 kr i syftet att smöra för handledare. Någon gång under eftermiddagen/kväll kom FO Gabriel och han ville både spela kort och schack, men inte på vanligt sätt. I vändtia (inte skitgubbe) spelade han som två personer och gick ut som både etta och tvåa. Vi spelade hand & brain – schack där en färg spelas av två personer där den ena ska vara ”hjärnan” och säga vilken typ av pjäs som ska flyttas medan den som är ”handen” är den som sedan får välja vilken av pjäsen och vart den ska gå. Det var intressant och väldigt roligt. 

Det blev dags för en fun-fact kahoot om oss alla i gruppen. Vi lärde oss en ny häftig/rolig/unik sak om varje person, förutom om Gabriel, som vi fick lära oss väldigt många saker om (t.ex. om hans nära connection till Obama på LinkedIn). Högt skrattandes lämnade vi salen för att fira ett födelsedagsbarn – som blev arton! Han fick en födelsedagspresent av oss alla och det blev tårta framför en mäktig och minst sagt jämn lasersvärdsfight. 

Till sist var det bed-check och SOLA med bästa handledargruppen Cassiopeja och Claudia. Väldigt mysigt efter en lång och händelserik dag. Men vissa var fortfarande speedade efter kahooten så medan vissa satt och myste och spelade schack var det många som var inne i det numera kallade “just dance-rummet” och dansade kvällen lång. Och så, en efter en gick vi till sängs efter alla våra äventyr.  

Kosmiska kramar, Linnea Lantz <3

Varukorg