Rymdforskarskolan 2023 i Lund – Dag 4 6/8

Efter en välbehövd sovmorgon och frukost tog vi bussen till Astronomihuset, allihopa taggade på ännu en dag av RFS Lund. I Astronomihuset startade vi dagen med en laboration om exoplaneter som hölls av bästa Claudia Skoglund, handledare på RFS. Vi fick lära oss vad en exoplanet är, hur man upptäcker och observerar dem (transitmetoden och dopplermetoden) och fick till sist applicera vad vi lärt oss på förberedda data om okända himlakroppar två och två. Därefter jämförde hela gruppen sina svar med varandra för att utvärdera skillnader i datatolkning och eventuella felkällor. Labben kändes väldigt engagerande då man jobbade i par och behövde vara noggrann med beräkningar och enheter. 

Lunch blev nudlar från chopchop. Mycket smarrigt (och stort plus att vi inte behövde gå ut i regnet). Därefter hade vi ännu en laboration, nu ledd av fantastiska Niklas Engelhardt Önne, den andra av fyra handledare. Det var en Arduinolabb som byggde på vad vi lärt oss dagen innan om att koda och koppla sensorer. Denna gång fick vi även jobba med SD-kort, som möjliggör lagring och analys av uppmätt data. Vi uppmätte acceleration, luft och temperatur med hjälp av två olika sensorer (ADXL345 och DHT11). Datan skrevs ned på en fil på SD-kortet, som vi sedan plottade med hjälp av matplotlib i Python. Den insamlade datan plottades i olika diagram sorterat efter var och ens olika datatyp. Det visade sig vara ett kul och effektivt sätt att samla och analysera data på, eftersom man kan samla och plotta otroligt mycket mätdata på nolltid! Dessutom kunde man skriva ut det i snygga diagram och grafer vilket gjorde det 10x coolare.

Vi återvände sedan till Dalby Fritidsgård, där vi hade “fri-lek” och middag. Det blev korv med bröd, men deltagaren William åt istället “tacokorv” på grund av glutenintolerans – rätt udda om du frågar oss. Höjdpunkten på dagen var dock kvällens astronautträning! Mellan fyra lag tävlade vi i spatial medvetenhet, teknisk information, minne och huvudräkning. Det är alla färdigheter som krävs för att bli astronaut, så det var grymt kul att få pröva på och testa sina möjligheter, även om det bara var på skoj! Samtliga sociala aktiviteter har hittills varit väl planerade och fantastiska när det kommer till att skapa glädje och gemenskap mellan oss deltagare.

Klockan 21:00 var det bedcheck, och som vår handledare Claudia sa får vi astronomer inte så mycket tid till att sola. Så vi får SOLA på eget vis (Succé, Orolighet, Lärdom, Aktion). Vi fick även mumsa på Ahlgrens bilar :) Under kvällen började vi också jobba med att knäcka ett chiffer som vi fick redan innan RFS Lund gick av stapeln. Med hjälp av Python lyckades vi tillslut knäcka koden (tack till genierna Erik Alinder, en annan deltagare, och Julina //Alexander) men det visade sig att dokumentet som vi fick fram bara gav upphov till ännu fler kluriga gåtor… Hursomhelst, resten av kvällen chillade vi bara i köket på Dalby fritidsgård, spelade kort och snackade (tills att klockan kanske var lite för mycket).

// Alexander Ljungdahl och Julina Savela

Bästa William Johannesson med sin Taco-korv

Julina

Alexander

Varukorg