Rymdforskarskolan 2023 i Lund – Dag 5 7/8

Morgonen börjades med att väckas klockan 07:00 till vad jag skulle beskriva att vara RFS theme song, ‘’Jag är en astronaut’’ Till en början så va att väckas av vad jag skulle beskriva som en konsert en jätte förvirrande grej och jag själv trodde många gånger att jag fortfarande drömde, men efter många morgnar så har den konstiga väckningen utvecklats till en rolig morgonrutin.

Efter frukosten och ombytet så samlades vi klockan 08:00 för att åka till planetariet. Jag hade personligen aldrig varit i Lund eller i ett planetarium för den delen och hade ingen aning om vad jag skulle förvänta mig. Planerna för dagen lät helt underbara, men tyvärr så var vädret inte det. Det regnade massvis den dagen, men för att vara helt ärlig så gjorde det bara dagen bättre. Regnet bidrog med en lugn, mysig känsla och gjorde faktiskt det lite mer spännande då alla nu behövde springa/ täcka sig för att inte bli helt blöta. Det var också ett perfekt tillfälle för mig att använda min poncho. 

Väl på planetariet blev vi bemötta av världens gulligaste och positivaste person någonsin. Vi träffade underbara Anna. Anna jobbar med stjärnor och rymden och berättade om sitt jobb med en sån energi att man bara automatiskt blev så intresserad av allt hon hade att berätta. Därefter tog hon oss till ett kolsvart rum med biostolar som lutade bak så att man kunde sitta ner och titta på taket samtidigt. På taket spelades det sedan upp som en film om stjärnor och galaxer. Hon berättade samtidigt fakta om stjärnor, planeter, galaxer och massa mer och hela upplevelsen kändes magisk. Det kändes som om att sitta i ett rymdskepp och bara se hela rymden omkring sig. 

Efter den magiska upplevelsen så fick vi en rundtur och fick möjligheten  att se olika robotar och vi fick även prova på att göra olika aktiviteter med dem. Vi fick även veta om hur AI och teknologin utvecklas och på vilket sätt den kan hjälpa och påverka oss människor i framtiden.

Sedan så vandrade vi vidare för att äta lunch. Det blev en varm gryta med ris och grönsaker och det var så gott och helt perfekt efter en kall och regnig dag.

Efter många fler aktiviteter så åkte vi hem och gjorde flera sociala aktiviteter ihop och därefter så gick många för att köpa snacks då vi alla skulle se en klassisk rymdfilm tillsammans. Filmen är en gammal klassiker som alla bör se minst en gång i ens liv. Vi såg 2001. Den var väldigt bra och är tydligen refererad till i många andra kända filmer som till exempel den nya Barbie filmen.

Efter filmen så var den härliga dagen tyvärr slut och man längtade redan till äventyret nästa dag tillsammans med den fantastiska gruppen som nu hade blivit som en familj.                                   

Athina Mollazadeh G. 

Varukorg