Rymdforskarskolan 2023 i Lund – Dag 6 8/8

Halloj, idag är det dag 6 av RFS i Lund. Jag heter Karl, är 18 år och kommer från Dalarna. Jag har fått äran att berätta hur dag sex har varit.

Dagen började för mig med en löptur och jobbiga duschtider, det betydde att jag tyvärr inte fick väckas av Jag är en astronaut ☹. Efter duschen fick jag slänga i mig frukosten för att inte missa bussen och bli jagad av handledarna hela dagen, men det gick. 

På campus inne i Lund började en intensiv dag med lite fotleken följt av dagens tre föreläsningar, som alla var på engelska. Den första handlade om ESS med Joanna Lewis. För er som inte vet vad ESS är så är det en partikelaccelerator som är typ färdig i Lund. Därefter fick vi en visning av astronomihuset i halvgrupp medan andra halvan lekte fotleken (igen). Under rundvandringen fick vi se mycket intressanta saker i astronomihuset. Det gjorde att vi som vanligt drog över på tiden vilket förstörde för Abbas Askar som skulle ha en föreläsning om svarta hål. Den var riktigt intressant.

När det var dags för lunch var vi ännu senare men maten var god. Vi äter på restaurangen Moroten och Piskan som har öppet bara för oss. Efter lunch fick vi vår introduktion till projektet och blev indelade i våra grupper. Vi fick börja lite kort med projektet för att sedan skynda oss till dagens sista föreläsning med självaste Michael E. Brown, som till och med har en egen wikipediasida (Det var typ det enda Niklas (vår handledare) pratade om på gårdagens bedcheck). Hans föreläsning var på distans vilket bara var hätta å hätta å hätta a dä (en åttondel på dalmål) så bra som den skulle varit om han varit plats. Efter föreläsningen kom Skånedistriktet och bjöd på pokémonbollar (poké bowls) och ville få oss aktiva inom distriktet. Lite jobbigt att pendla mellan Dalarna och Skåne för en styrelseroll så det blir svårt för min del. Vi lekte även fotleken någon gång på kvällen och hoppade i vår kultring. 

Efter den långa dagen på campus som inte blev så lång skulle vi trott från början var det dags att bege sig tillbaka till boendet i Dalby för bedcheck. Väl där fick vi även besök av Herr Förbundsordförande Gabriel och pratade om allt viktigt och lättade på våra bördor, samt introducerade Gabriel för vår klassiska tystnad. Alla var helt döda på kvällen men vi ville ändå inte sova så vi var uppe ett tag till. 

Det var allt för mig. Tack för att du tog dig tiden att läsa. Om du gör precis som jag innan RFS, alltså läser gamla blogginlägg för att få reda på vad som görs där, sök till RFS, det var tio fantastiska och intensiva dagar i Lund. 

//Karl Forsgren

Varukorg