Så var CanSat-finalen 2023 i Spanien!

Den 26:e till 30:e juni, I Granada, Spanien, gick den internationella finalen av stapeln i esa:s CanSat tävling. Där samlades gymnasieelever i lag från hela Europa (plus gästlag från Kanada och Japan!) som alla byggt varsin satellit inuti formfaktorn av en vanlig läskburk. Läs det svenska lagets upplevelse i blogginlägget nedan!

Dag 1 – Färd till Granada

26 juni började färden till Granada. Annika och Sofia hade varit ute på en tågluff och var på morgonen den 26 juni i Prag. Vi tog en Uber till flygplatsen från vårt hostell och därifrån flög vi till Barcelona. 

Lukas hade dock en lite klurigare väg. Flyget gick från Arlanda på morgonen den 26 juni men tåg från Göteborg var fullbokade då. Så dagen innan avfärd, den 25 juni, fick han ta tåget upp till Stockholm och bo hos vår handledare Viktor i Uppsala. De fick gå upp tidigt och ta sig till Arlanda dagen efter och flög då till Barcelona för att möta upp Sofia och Annika. 

I Barcelona var det en enorm flygplats. Hundratals gater och troligtvis tusentals människor. Vi hade ca 3-4 timmar att döda, så vi försökte utforska flygplatsens utbud av shopping, men det fanns för mycket. Vi tog en sen lunch och gick sedan till vårt flyg mot Granada. I kön till boardingen mötte vi det Schweiziska laget som bestod av fyra unga killar som var väldigt framåt och sociala. Det märktes att de var passionerade om deras CanSat och de var hur snälla som helst. Flyget till Granada tog en timme och väl framme på flygplatsen (som bara hade 2 gater) fick vi skjuts till internatskolan där vi skulle bo. Det blev en stor utomhusbuffé till middag med lite spanska delikatesser och sedan blev det direkt att börja arbeta. 

En minipresentation skulle hållas redan imorgon om oss, projektet och CanSaten.

Dag 2 – Öppningsceremoni, tester och presentationer

Idag var det dags för första dagen av tävlingen, nämligen öppningsceremonin, pre-flight testerna och pre-flight presentationen. Allt detta skulle se på Granadas vetenskapliga museum, Parque de las Ciencias som låg inne i staden. Vi klev på bussarna kl 8 från internatskolan och stod utanför Parque de las Ciencias en halvtimma därefter. 

Alla samlades i en auditorium där öppningsceremonin hölls, eventarrangörerna välkomnade alla och alla länders lag fick presentera sig kort på scenen. Därefter tilldelades lagen olika tider för testerna och pre-flight presentationen. Det fanns tre olika tester som lagen skulle göra under dagen. Vårt första var “drop test”, där CanSatens fallhastighet skulle inspekteras, för att göra detta åkte en i laget upp i ett 50 meter högt observationstorn och kastade ut CanSaten.

Därefter hade vi ett långt tomrum i schemat innan technical inspectionen, så vi bestämde oss för att ta en liten promenad i staden. Det var ett fint ställe med trevlig miljö, men tack vare 40-graders värme och gassande sol varade vår promenad inte särskilt länge.

Technical inspectionen var andra testet vi gjorde, och bestod av att olika mått gjordes på CanSaten av funktionärer, för att säkerställa att den kommer få plats i raketen och att den inte bryter mot reglerna.

Pre-flight presentationen hade vi efter vår technical inspection, och det var en kort presentation om sitt projekt, dess mission och design, som varje lag höll individuellt framför juryn. Det var det vi och de flesta lagen tyckte var det främst tyngsta och mest nervösa på dagen. Presentationen gick dock bra, vi fick med det vi ville och svarade bra på juryns efterfrågor.

Det sista vi gjorde på dagen var ett kommunikationstest. Alla CanSats som skulle vara på samma raket testade sin kommunikation bredvid varandra samtidigt. Detta gjordes för att säkerställa att det inte blir några störningar med varandras CanSats.

Alla testningar klarade vi av utan problem, likaså de flesta av lagen. Det var väldigt intressant att se alla andra länders CanSats och hur kreativa alla var. Nu var alla CanSats redo för att skjutas upp.

Dag 3 – Rocket Launch!

Idag fick alla gå upp tidigt för att kunna åka till Lauch-siten i tid. Bussarna gick från hotellet ca 07:30 och förberedelser på plats skulle börja vid ca 08:00. Det var dock en del förseningar så vi fick tillgång till CanSaten först 08:30. Vi var i första uppskjutningsgruppen, så vår CanSat var i första gruppen raketer som skjöts upp. 

Raketerna skjöts upp 1000 meter för att sedan släppa CanSatsen som fick glida ner och samla in data. Det var en enormt häftig upplevelse! För de flesta av oss och de andra tävlande ungdomarna var detta första gången man såg en riktig ESA-raket skjutas upp. Det är inte varje dag man får närvara på det och då fick vi en väldigt stor ”wow”-känsla. 

Uppskjutningen gick hyfsat bra! Vi fick inte datan lika snabbt som vi hade hoppats men vi fick fortfarande mycket användbar data vilket vi är mycket tacksamma för. Många andra länder fick ganska mycket fel på sina CanSats, från att inte kunna lagra någon data till att helt enkelt inte hitta sin CanSat efter landningen igen, så att lyckades genomföra en någorlunda felfri Launch är vi otroligt stolta över! 

Vid 15:00 hade alla lag kunnat skjuta upp sina CanSats och då började bussarna åka hem. Nu var vi alls väldigt slut och varma. Det hade varit 38 grader under dagen och att vara ute från 08:00 – 15:00 tärde på oss en hel del. Väl på hotellet duschade vi och började jobba på slutpresentationen som skulle hållas dagen efter. Det är då det faktiskt gäller att sammanställa datan och presentera hela projektet, resultat och slutsats – på 8 minuter. Blev kanske inte mycket sömn den kvällen…

Dag 4 – Slutpresentation

Idag var det dags för slutpresentationerna. Vi vaknade trötta från förberedande kvällen innan och satte oss på bussarna. Man märkte tydligt att det var en nervös stämning bland alla lagen, idag så gäller det!

Bussarna tog oss till ett kulturcenter vid namn Centro Cultural Medina Elvira i en liten stad utanför Granada, där skulle presentationerna hållas. 

Det givna lagnumren var listan för vilken ordning som lagen skulle presentera. Vårt lagnummer var #5 och således var vi några av de första att presentera. Det var en sån otroligt häftig och unik upplevelse att få sitta och lyssna på allas jätteimponerande projekt. Vi tänkte flera gånger att vara juryn för den här tävlingen måste vara en av de svåraste jobben som finns, för allas projekt var riktigt välgjorda.

När det väl var vår tur att presentera gick vi nervöst fram till scenen, ställde oss på en rad som arrangörerna instruerade, och började prata. Det var ca 250 personer i salen, och det fanns även en kamera som livestreamade eventet. Jag tänkte bara “majoriteten av publiken är minst lika nervösa som vi, så allting kommer gå bra”, jag upprepade den frasen mentalt under hela presentationen och vi lyckades gå igenom hela presentationen… *pust*, vi var färdiga! Familj, vänner, andra lag, arrangörer, men viktigast: juryn, hade alla tagit tid för att lyssna på oss och höra om vårt projekt, och när vi var färdiga var det en ofantlig lättnad.

Resten av dagen lyssnade vi på alla andra presentationer, trots 26 presentationer totalt blev vi aldrig uttråkade, det var verkligen kontinuerligt löjligt imponerande projekt som alla lagen hade gjort. Alla blev färdiga runt kl 20:00 och då åkte vi tillbaka till internatet.

Sekunden vi klev av bussarna märkte man en helt annorlunda stämning bland deltagarna, nu var folk mycket mer lättade och det var en väldigt social och trevlig miljö. På kvällen drog tyska laget igång karaokekväll där alla länder skulle sjunga låtar från sitt land, jag valde Dancing Queen som vår låt. Det var en riktig fantastisk kväll och man fick lära känna så många i andra lagen.

Dag 5 – Prisceremoni och avslutningsfest 

Idag var sista schemalagda dagen och det var dags för avslutningsceremonin och prisutdelning på Parque de las Ciencias!! Tyvärr vann inte Sverige något detta året men det gjorde inte riktigt oss något, vi var mest glada att bara vara där och representera vårt land (vilket vi gjorde väldigt snyggt). Våra kompisar från Finland och Tyskland vann däremot väldigt välförtjänta priser för bästa mission och mest professionella. Och även ett stort grattis till Frankrike som vann bästa overall CanSat. Efter avslutningsceremonin var det lite aktiviteter. Vår första var ett slags knock-off Universeum där vi fick gå runt och kolla på massa djur. Först massa akvarium och sen regnskogen. Dom hade massa söta djur där såsom apor, lemurer, uttrar, ormar, grodor och armadillDärefter var vår andra aktivitet, att besöka planetariet. Där fick vi se en video som väldigt grundläggande förklarade olika rymdfenomen. Därefter körde de in oss till stan för en stadsvandring, men vi tyckte att det var alldeles för varmt för att vandra flera timmar i 39 graders värmen så vi gick iväg med några andra och satte oss på ett café och käkade glass. Vi fick även se lite av fina Grenada under vår lilla vandring medans vi letade glass. Väl hemma igen käkade vi middag, packade och chilla lite på våra rum innan vi drog ner till avslutningsfesten. Det fanns massa snacks och så spelade de musik så att folk kunde dansa. Det var väldigt kul men lite sorgligt att det var sista gången man skulle få se många av dessa fantastiska människor.

Vi skulle bara vilja avsluta detta inlägget med att säga tack så mycket till alla deltagare och alla som gjorde detta arrangemang möjligt. Tack till AU och vår fantastiska mentor Viktor, vi är så tacksamma för allt!!

Varukorg