AURORE-2 får grönt ljus – AU:s medlemmar skickar nytt experiment till rymden!

Den 23 november kl 09:23 2022 lyfte Astronomisk Ungdoms första rymdexperiment AURORE-1 ombord på Suborbital Express 3 från rymdbasen Esrange. Sondraketen flög till en höjd på 257 km och gav experimenten ombord 6 minuter av mikrogravitation i rymden. Ett historiskt ögonblick för förbundet som bara ett par veckor senare firade sin 10-årsdag där AURORE-1 kunde visas upp som ett viktigt steg i att föra rymden ännu närmre ungdomar i Sverige.

AURORE-1 blev startskottet för Sveriges Unga Rymdprogram, en satsning som ska samla AUs rymdtekniska projekt under ett tak, där AURORE-programmet är den stora ledstjärnan. Senare i vår kommer även AU-föreningen UFFR att genomföra en stratosfärisk ballongflygning. På ballongen kommer 4 projekt från årets Rymdforskarskolor att få flyga, ännu en spännande del av AUs Rymdprogram.

Efter framgången med AURORE-1 har SSC valt att fortsätta samarbetet och erbjuder nu en plats för AURORE-2 ombord på en flygning som sker i februari 2024. Överlämningen av sonden kommer att ske i december, vilket innebär en fullspäckad höst av intensivt arbete för att se till att uppdraget blir en stor succé.

Stort fokus för AURORE-programmet kommer att ligga på outreach och utbildning. Målet för uppdraget ska vara att ta vara på denna inspirationskälla för att sprida kunskap kring och intresse för rymden så brett det bara går, samt ge fler barn och unga i Sverige chansen att få vara delaktiga i rymdforskning. Det kommer att erbjudas möjligheter för medlemmar i förbundet att skicka med ett digitalt avtryck ombord på sonden, upp till rymden. Allt ifrån lågstadieelever till gymnasieelver kommer få bidra till att forma det experiment som kommer att flyga ombord på raketen. Detta kommer att göras såväl digitalt som ute i skolor och på plats runt om i Sverige. Se till att följa våra sociala medier och kanaler för att inte missa dessa chanser!

För att genomföra detta arbete söker vi nu engagerade och drivna ungdomar inom förbundet som vill vara med i projektgrupperna för AURORE-2. Dessa kommer att bestå av ett mindre engineering-team samt ett något större outreach-team.
Engineering-teamet kommer att jobba intensivt de kommande månaderna för att ta fram och konstruera experimentet, som kommer att bestå av en mikrogravitationsdemonstration som fångas av en kamera ombord. Till denna grupp letar vi efter dig som har ett stort intresse av rymdfart och rymdteknik samt ett sinne för tekniska lösningar och ingenjörsarbete. Grundläggande erfarenhet av elektronik och/eller programmering är nödvändig, tidigare arbete i ett tekniskt projekt är meriterande.

Outreach-teamet kommer att jobba med att dra igång de centrala och övriga delarna av AURORE-2 uppdraget, såsom att ta fram material som kan användas till skolbesök, arbete med sociala medier och samordna kontakt med samarbetspartners. I Outreach-gruppen är det absolut viktigaste att du brinner för detta projekt och Astronomisk Ungdoms syfte, att främja intresset för astronomi och rymdfart hos barn och unga i Sverige. Tidigare erfarenhet av att delta i och driva projekt kommer såklart att vara användbart, såväl om du har kunskap kring medieproduktion, grafisk design eller outreach. Det är även fördelaktigt om du har ett intresse för just rymdfart och rymdteknik. Men framförallt ska du ha en stark vilja att göra AURORE-2 till något unikt, stort och roligt, samt ha lätt för att arbeta i grupp. 

Alla som är det minsta intresserade uppmuntras att söka! Du kan söka till både Outreach och Engineering team, detta gör du genom formulären nedanför.

Varukorg