Anmäl dig till UAPFF:s CERN-resa!

UAPFF:s CERN-resa

– 4:e till 8:e november 2023 –

Äntligen är anmälan till UAPFF:s efterlängtade CERN-resa öppen! 5 dagar fyllda med spännande partikelfysik, sight-seeing och mycket mer väntar när vi i UAPFF bjuder in till att besöka världens största forskningslaboratorium – CERN. Denna resa äger rum mellan 4:e och 8:e november 2023.

Förutom upptäckten av Higgs-bosonen står CERN bakom många av den moderna partikelfysikens upptäckter. Med världens längsta partikelaccelerator LHC finns det inte mycket som kan matcha häftigheten av CERN. Att accelerera protoner till nära ljusets hastighet kanske inte är något som de flesta får uppleva, men på gränsen mellan Frankrike och Schweiz är detta en vardag. Du har möjligheten att uppleva det som för många bara är och förblir ett drömresmål – nu i höst!

Inte bara kommer du få chansen att med egna ögon se de enorma partikel-detektorer och laboratorier som CERN erbjuder, även mysiga rundvandringar i Genève, besök på Nationernas Palats och gastronomiska upplevelser står på schemat. Om det här låter som ett optimalt sätt att spendera de första dagarna i november på, tycker vi att du borde anmäla dig direkt!

Programmet

OBS! Se till så att du har ett icke-utgånget pass inför resan.

Tider för ankomst och avgång: 5:e november kommer CERN-resan att officiellt börja. Projektgruppen räknar primärt med att deltagarna anländer till Genève under den 4:e november. Resor under den 4:e november förutom transporten från Genèves flygplats till hotellet behöver bekostas på egen hand. Vid Genèves flygplats kommer det finnas möjlighet att få en 90 minuters gratis kollektivtrafikbiljett som bör räcka. Den 8:e november avslutas resan, och när på dagen ni åker hem är upp till var och en.

När ni bokat er resa uppmuntrar projektgruppen att ni skickar informationen till astropartikelfysik@au.se med ämnesrad: RESEINFO för [DITT NAMN]. Om det önskas, kommer det finnas möjlighet att någon möter er på Aéroport international de Genève (GVA) den 4:e november. Anmälda resenärer kommer att läggas till i en messenger-chatt löpande, och det är denna grupp som kommer att vara den primära kommunikationskanalen under själva resan. Därför är det viktigt att ni införskaffar ett Facebook-konto.

Boende

Deltagaravgiften inkluderar boende mellan 4:e och 8:e november. Vi kommer alla att bo gemensamt i lägenheter på hotellet La Resérve i Frankrike som ligger väldigt nära den schweiziska gränsen och därmed CERN.

Mer information om boendet och packlista kommer närmare inpå resan!

Guide för resor till Genève

Då resan till och från Genève ska bokas och bekostas av varje deltagare individuellt, kan detta för vissa kännas som en stor process. För att underlätta för er, har projektgruppen tagit fram ett antal olika resealternativ samt hemsidan ni kan boka via. Vi kikar främst på bekvämlighet/restid samt pris.

Alternativ 1(a): Flyga från Stockholm (ARN) till Genève (GVA)

Pris: 2000– 3000kr (tur- och retur)

Tid: 5 – 7h (beroende på pris och väntetid)

Rekommenderade hemsidor: Momondo.se, omio.com, skyscanner.net, TravelLink

Info: Detta är den absolut smidigaste resvägen. Det är vanligt med 1 mellanlandning, exempelvis i Schiphol eller Zurich innan man tar sista flyget till Geneve. Se till att du har gott om tid mellan dina byten, och helst behöver du endast handbagage, då blir det både billigare och mindre riskfyllt då incheckade bagage måste checkas in igen vid mellanlandningar ifall man har egen transfer.

Exempel på resor från Stockholm till Genève:

FlygbolagFlyg 1Flyg 2
KLM Royal Dutch AirlinesStockholm Arlanda Airport (ARN) till Schiphol Amsterdam Airport (AMS)

9:35 – 11:40
Schiphol Amsterdam Airport (AMS) – Geneva Airport (GVA)

15:10 – 16:40
KLM Royal Dutch AirlinesStockholm Arlanda Airport (ARN) till Schiphol Amsterdam Airport (AMS)

13:30 – 15:35
Schiphol Amsterdam Airport (AMS) till Geneva Airport (GVA)

17:10 – 18:40


Alternativ 1(b): Flyga från Göteborg (GOT) till Genève (GVA)

Pris: 2000– 3000kr (tur- och retur)

Tid: 5 – 7h (beroende på pris och väntetid)

Exempel på resor från Göteborg till Genève:

FlygbolagFlyg 1Flyg 2
KLM Royal Dutch AirlinesGöteborg Landvetter Airport (GOT) till Schiphol Amsterdam Airport (AMS)

14:35 – 16:10
Schiphol Amsterdam Airport
(AMS) till Geneva Airport (GVA)

17:10 – 18:40
Swiss International Air LinesStockholm Arlanda Airport (ARN) till Schiphol Amsterdam Airport (AMS)

13:30 – 15:35
Schiphol Amsterdam Airport (AMS) till Geneva Airport (GVA)

17:10 – 18:40


Alternativ 1(c): Flyga från Köpenhamn (CPH) till Genève (GVA)

Pris: 2000– 3000kr (tur- och retur)

Tid: 5 – 7h (beroende på pris och väntetid)

Exempel på resor från Köpenhamn till Genève:

FlygbolagFlyg 1Flyg 2
EasyJetKastrups flygplats (CPH) till Geneva Airport (GVA)

19:05 – 21:05
KLM Royal Dutch AirlinesKastrups flygplats (CPH) till Schiphol Amsterdam Airport (AMS)

09:50 – 11:15
Schiphol Amsterdam Airport (AMS) till Geneva Airport (GVA)

12:20 – 13:50


Alternativ 2: Tåg från Köpenhamn till Genève.

Pris: 2000– 3500kr (tur- och retur)

Tid: 15 – 24h (beroende på pris och väntetid)

Rekommenderade hemsidor: raileurope.com Momondo.se, omio.com, skyscanner.net, TravelLink (vissa av sidorna är mest kända för att visa alternativ med flyg men man hittar även för tåg om man anstränger sig)

Info: Att åka tåg är ett miljövänligare alternativ och en resa genom Europa har sin charm. Tyvärr tar det lite längre tid då det oftast blir runt 6 byten.


Övriga tips: Det finns en rad andra grejer man kan tänka på när man letar efter bra
resealternativ. Dessa är bland annat:

 • Hemsidorna vi listat ovan är bra, men inte perfekta! Man kan ofta själv kombinera sig fram till en något billigare flygrutt, men kanske med några fler mellanlandningar. Se till att experimentera med sökfiltret på dessa hemsidor, och jämför mellan dem!
 • Ge dig själv gott om tid vid mellanlandningar! 3h kan låta som en lång transfer-tid, men hellre vänta för länge vid din gate än att stressa ifall ditt flyg dit blir något försenat.
 • Tänk på att boka resorna så snart som möjligt då priserna troligtvis kommer att öka desto närmare avresan vi kommer.

Anmälan

Vi söker just nu två stycken ledare som kan hjälpa till och ta ansvar under resans gång. Att vara ledare innebär dels att man bör närvara på de möten som hålls med projektgruppen fram till att resan går av stapeln, dels att man på plats kan dirigera, ansvara och se till att deltagarna är på rätt plats vid rätt tid. Ledarna får ett rabatterat pris på deltagaravgiften till 1995 kr. Observera att det fulla priset kommer dras vid anmälan och rabatten kommer i efterhand återbetalas.

Man kan såklart också söka till “vanlig” deltagare helt utan ansvarsområden. Då ligger priset för resan på 2640 kr.

Notera att alla “excessiva” uppgifter som frågas om i anmälan är obligatoriska uppgifter som CERN respektive Nationernas Palats kräver för att man ska få besöka.

Sista anmälningsdag för deltagare och ledare är 11 oktober. Besked om ledare kommer att delges kort efter deadline. För att förtydliga: det finns 17 platser på resan, av alla som fyller i anmälan – ledare eller deltagare – kommer två av de som anmält sig till ledare väljas ut.

Anmälningsformuläret för ledare och deltagare är gemensamt.

OBS! Inför besöket på Nationernas palats kommer varje deltagare få en bricka med sitt namn, personuppgifter och bild. Dessa personuppgifter kommer vi att registrera åt dem med hjälp av de uppgifter som ni lämnar i anmälan. Det är därför väldigt viktigt att ni skickar ett mail så fort ni fyllt i anmälan till astropartikelfysik@au.se med en bifogad profilbild på max 12MB. Observera att du inte kommer kunna besöka Nationernas Palats utan en bricka.

Villkor:

 • Anmälan är bindande, ingen återbetalning av anmälningsavgift görs
 • Du måste fylla 18 år under 2023
 • Resan är drog- och alkoholfri
 • Förståelse för att programmet kan komma att ändras
 • Respekt för att de flesta av aktiviteterna under resan är obligatoriska att vara med på

Detta ingår i priset:

 • Hela programmet
 • Boende
 • Frukost mellan den 5:e till och med 8:e november
 • Alla resor under programmet mellan den 5:e till och med 7:e november

Detta ingår inte och måste bekostas på egen hand:

 • Flygresan till och från Genève
 • Mat under resan

Antalet deltagarplatser är begränsade till 15 stycken och det är först till kvarn som gäller! Anmälan är bindande.

Vänta inte alldeles för länge med att boka resan! Priserna kan rusa iväg till stratosfären snabbare än du hinner säga AUreka!

Kontakt

Arrangörsgruppen består av:

 • Nickoo Sadeghi (projektledare)
 • Anton Lindbro
 • Alexandra Arnmark
 • Amanda-Linn Bodin

Kontakta oss gör du smidigast via e-post på astropartikelfysik@au.se. Vi uppskattar att du hör av dig så fort du har frågor, stora som små! Skulle det vara något akut kan du ringa Nickoo på +46 76 033 20 55.

Varukorg