Hannas reseberättelse från European Space Camp 2023

I slutet av juli fick jag möjligheten att åka till Andøya Space Center i Norge för att delta i European Space Camp tillsammans med ett tjugotal andra rymdintresserade gymnasieelever från olika delar av Europa. Det blev en oförglömlig vecka fylld av raketer, rymdiga föreläsningar, hikes och skratt!

Äventyret började med en resdag till Andenes flygplats där vi blev upphämtade av Team Space Camp, tidigare ESC-deltagare som under sin fritid planerar och arrangerar lägret. Vi anlände till Andøya Space Center med minibuss och spenderade första kvällen med att testa och dela med oss av godis från alla olika länder som i år var representerade på lägret.

Varje dag började sedan med morgongympa, aktiviteter som antingen kunde vara några varv runt anläggningen, samarbetsövningar eller till och med “space yoga”. Vi åt därefter frukost tillsammans och hade morgonmöte för att gå igenom dagens uppgifter. Vi hade blivit uppdelade i fyra olika grupper: Sensor Experiments, Payload, Telemetry och Science Experiment. Grupperna hade olika ansvarsuppgifter för att tillsammans bygga ihop vår raket “Kinetic Energy Needle”, eller “Just K.E.N”. Jag blev indelad i Telemetry-gruppen och fick lära mig hur vi skulle överföra, tolka och ta upp signalerna från alla mätinstrument som byggdes ihop och sattes i raketen. Vi fick även testa alla mätinstrument innan de sattes i raketen för att se att alla mätningar såg korrekta och rimliga ut. Science Experiment-gruppen fick i uppgift att simulera raketens färd och förutspå data. Payload-gruppen byggde ihop mätinstrumenten och satte fast dem i specifik ordning i raketen. Sensor Experiments-gruppen fick ansvaret att bygga ihop alla sensorer till raketen och bygga ihop instrument för de ballonger som sköts upp innan raketen för att bland annat se så att väderförhållandena såg bra ut.

Tyvärr fick aldrig vår raket K.E.N flyga under veckan, men den kommer att få flyga senare i höst. Vi hade som tur var fått till två lyckade ballongsläpp och hade mängder av tidigare raketdata att analysera, så mot slutet av veckan höll vi presentationer och diskuterade spännande slutsatser.

På kvällarna fick vi lyssna på föreläsningar om allt ifrån European Space Agency och Kongsberg till James Webb-teleskopet och Mars. Vi gick på hikes och fick se Andøya ovanifrån i skymningsljus, vi badade i Arktiska havet, hade danstävling och tävlingar såsom “balloon drop challenge” där våra design-kompetenser blev satta på prov. Sista natten spenderades framför elden och det grillades pinnbröd och marshmallows till tidigt på morgonen.

Att få delta på European Space Camp var en otroligt rolig och lärorik upplevelse som jag kommer att bära med mig länge. Stort tack till Astronomisk Ungdom som gjorde detta möjligt och jag uppmuntrar alla rymd- och rymdteknik-intresserade att söka Rymdstipendiet för chansen att få delta på European Space Camp nästa år!

/Hanna Åkerman

Varukorg