Pressmeddelande: Svenska ungdomar på plats på Kennedy Space Center inför Marcus Wandts rymdfärd

Klockan 23:11 svensk tid den 17:e januari planeras Sveriges näste astronaut, Marcus Wandt, att lämna jordytan ombord på en Falcon 9-raket från Kennedy Space Center, Cape Canaveral, Florida. Flera svenska ungdomar, medlemmar i Astronomisk Ungdom, kommer att befinna sig på Kennedy Space Center för att bevittna uppskjutningen på nära håll.

Ända sedan rymdfartens början i slutet av 50-talet har den verksamheten fascinerat barn och unga som inget annat. Än idag är rymdfart och astronauter något som på ett unikt och universellt sätt inspirerar unga världen över, och uppmuntrar till vidare intresse för naturvetenskap och teknik. Astronauter ses ofta som verklighetens superhjältar.

Alla gamla nog att minnas Christer Fuglesangs två rymdfärder, 2006 respektive 2009, vet vilken nationalhjälte han blev för alla svenskar i samband med sina rymdresor. Nu är det dags för nästa svenska astronaut, Marcus Wandt, att skjutas upp från Kennedy Space Center i Florida för att utföra uppdrag ombord på den Internationella rymdstationen. Uppdraget, som består i ett 20-tal olika experiment, kommer att genomföras under två veckors tid i den tyngdlösa miljö som rymdstationen erbjuder. Inte minst kommer han även att genomföra ett In flight call den 29:e januari med svenska skolelever.

På plats på Kennedy Space Center för att bevittna uppskjutningen finns bland annat H.K.H. Prinsessan Madeleine, rymd- och utbildningsminister dr. Mats Persson (L), generaldirektör för Rymdstyrelsen Anna Rathsman, astronaut prof. Christer Fuglesang, flygvapenchef generalmajor Jonas Wikman, rymdchef överste dr. Ella Carlsson, VD för Saab Micael Johansson, och många andra intressenter. Som representanter för Sveriges barn och unga finns även en delegation från Astronomisk Ungdom, som alla tagit sig till Florida på egen bekostnad för att själva få bevittna den historiska händelse som detta utgör. De unga svenskar som kommer att finnas på plats på Banana Creek Launch Viewing Area, den officiella utkiksplatsen med läktare endast 6.3 kilometer från Launch Pad 39A som Marcus Wandt kommer att skjutas upp från, är följande:

  • Lukas Nielsen, 18 år från Halmstad: 076 – 843 83 58
  • Viktor Stubbfält, 23 år från Skellefteå: 073 – 263 64 20
  • Niklas Engelhardt Önne, 23 år från Stockholm: 070 – 954 60 77
  • Hugo Wijk, 22 år från Stockholm: 072 – 542 85 36
  • Robert Khashan, 24 år från Göteborg: +1 (857) 465-9981

De finns alla tillgängliga för intervjuer av svensk press innan, under och efter uppskjutningen.

Presskontakt på plats:
Mikael Ingemyr (från Sunne, Värmland)
Generalsekreterare
Astronomisk Ungdom
073 – 906 73 17
mikael.ingemyr@au.se

Om Astronomisk Ungdom: Samtliga ungdomar på plats är medlemmar i Astronomisk Ungdom, ett nationellt ungdomsförbund för barn och unga med intresse för rymdfart och astronomi. Förbundet grundades 2012 och har ca 4500 medlemmar i ett 50-tal lokala föreningar över hela landet. Organisationens syfte är att främja intresset för astronomi och rymdfart bland barn och unga i Sverige.

Om rymdfärden: Den 17 januari ska Sveriges nästa astronaut Marcus Wandt resa till den internationella rymdstationen. Det är Axiom Space som arrangerar resan (Ax-3) genom ett samarbete med den amerikanska rymdstyrelsen NASA och företaget SpaceX.

Marcus Wandt är projektanställd astronaut inom den europeiska rymdorganisationen ESA. Det är första gången ESA samarbetar med ett kommersiellt företag för att få sina astronauter ut i rymden och syftet är att genomföra svensk och europeisk forskning ombord på den internationella rymdstationen.

Axiom Mission 3 (Ax-3) blir den första helt europeiska kommersiella astronautuppsändningen till Internationella rymdstationen (ISS). Besättningen består av, förutom Marcus Wandt från Sverige, befälhavaren Michael López-Alegría från USA och Spanien, piloten Walter Villadei från det italienska flygvapnet samt uppdragsspecialisten Alper Gezeravcı från Turkiet. En SpaceX Falcon 9-raket kommer att skjuta upp Ax-3-besättningen ombord på en SpaceX Dragon till ISS från Launch Complex 39A vid NASA:s Kennedy Space Center i Florida den 17 januari klockan 23:11.

Marcus Wandts rymdresa har möjliggjorts av Sverige med stöd från Utbildningsdepartementet, Rymdstyrelsen, Försvarsmakten, Svenska rymdaktiebolaget (SSC), Saab och industrigruppen FAM.

Niklas Engelhardt Önne tillsammans med Christer Fuglesang på Kennedy Space Center, dagen innan Marcus Wandts avfärd till den Internationella rymdstationen.
Banana Creek Launch Viewing Area, den officiella utkiksplatsen endast 6.3 kilometer från Launch Pad 39A. Här kommer AU:s medlemmar att stå under uppskjutningen av Marcus Wandt. Foto: NASA/Ben Cooper.
Marcus Wandt. Foto: ESA – P. Sebirot.
Uppdragsmärket för Muninn, Marcus Wandts rymduppdrag.
Varukorg