Ansök om våra två resestipendier!

Varje år skickar Astronomisk Ungdom deltagare till två olika internationella sommarforskarskolor: European Space Camp i Norge och AstroCamp i Portugal. Resorna och deltagandet för stipendiaterna finansieras helt av AU. Stipendierna är sökbara för medlemmar i gymnasiet. Ansök nu då deadline är den 30 april!

Rymdstipendiet: European Space Camp på Andøya Space Center i Norge!

Går du på gymnasiet och har gjort ett naturvetenskapligt eller tekniskt gymnasiearbete med anknytning till rymden? Eller har du kanske gjort ett annat naturvetenskapligt eller tekniskt projektarbete om rymden, i skolan eller på fritiden? Då ska du vara med och tävla om Astronomisk Ungdoms Rymdstipendium! Stipendiet tilldelas varje år en svensk gymnasieelev som gjort ett gymnasiearbete eller annat projekt inom astronomi eller rymdteknik. Du måste gå på ett naturvetenskapligt eller tekniskt program på gymnasiet och vara mellan 17-20 år samt ha goda kunskaper i engelska för att kunna ansöka.

Mottagaren av Rymdstipendiet får ett heltäckande resestipendium till den en vecka långa internationella rymdteknik-forskarskolan European Space Camp på Andøya Space Center i Norge. Astronomisk Ungdom står för hela resan samt deltagaravgiften, totalt värde ca 20 000 kr. Programmet går av stapeln 4 – 11 augusti 2024, och syftar till att ge deltagarna fördjupade kunskaper om rymden och rymdteknik. Läs mer om arrangörerna här till höger.


Astronomistipendiet: AstroCamp i Portugal

Ta chansen att åka på ett av Europas mest spännande sommarforskarskolor i astronomi för gymnasieelever. AstroCamp hålls årligen i Portugal i en lugn och avskild miljö där du får chansen att fokusera på lärande och utforskande. Bara ett 20-tal elever antas som deltagare varje år. Sommarens upplaga kommer hållas 4-18 augusti 2024. I mitten av programmet har Perseidernas meteorregn sin topp, vilket du kommer ha chansen att se under en övernattning utomhus. Under sommarforskarskolan kommer du få gå kurser, ha programmeringsprojekt med analys av data, göra observationer både med ögat och teleskop, samt göra utflykter i området runt omkring. Språket på lägret är engelska.

Astronomisk Ungdom kommer dela ut Astronomistipendiet till den bästa svenska elev som blir antagen till AstroCamp, och som är medlem i AU. Mottagaren av stipendiet får samtliga kostnader relaterade till deltagandet täckta, dvs avgiften för deltagande, resan till och från Portugal, ev. vaccin, med mera. Notera att du måste ansöka direkt till AstroCamp och vara medlem i AU för att kunna ta emot stipendiet. Ansökan är öppen mellan 1-30 april och följs upp av intervjuer i slutet av maj. Du ansöker med personligt brev, betyg och ett rekommendationsbrev från din fysiklärare. Det är arrangörerna bakom AstroCamp som sköter alla delar av antagningen, och de meddelar AU i slutet av maj om en eller flera svenska elever kommer erbjudas en plats, varpå AU erbjuder att täcka alla kostnader för den högst rankade svenska eleven.

Varukorg