Anmälan till Marsresan 2021 är stängd.

Dags för årets Marsresa! I år är det inte möjligt för oss att göra en resa fysiskt tillsammans, så istället får vi göra flera egna lokala resor. Årets Marsresa går till the Sweden Solar System, en modell av solsystemet som spänner över hela Sverige. Tillsammans ska vi besöka så många objekt som möjligt under samma dag! Vi väljer att dedikera denna resa till dess initiativtagare och eldsjäl, nyligen bortgångne astronomen prof. Gösta Gahm. Dessutom kommer ett nytt objekt i Sweden Solar System att presenteras i samband med våran Marsresa!

Sedan 1990-talet har Gösta Gahm och Nils Brenning, professorer vid SU respektive KTH, stegvis skapat en skalenlig modell av solsystemet, med Globen i Stockholm som solen. Skalan på modellen är 1:20 miljoner, vilket gör det till den största skalenliga modellen av solsystemet i världen. Denna vinter gick Gösta Gahm, en av grundarna, bort och vi väljer därför att dedikera denna sällskapsresa till hans minne. För er som vill läsa mer om Gösta så har Robert Cumming, tidigare redaktör för Populär Astronomi, skrivit en fin minnesruna som ni kan läsa här:
”Robert Cumming minns Gösta Gahm – skapare av världens största solsystemsmodell ”

När, var och hur?

Resan går av stapeln sista helgen i mars. Lördagen den 27/3 2021 ger vi oss ut på våra lokala resor. Resenärerna kommer i år alltså få göra sina egna resor till sina närmaste objekt i solsystem-modellen. För att kolla upp vilken eller vilka objekt det är kan ni gå in här: Sweden Solar System.

Väl framme vid objektet vill vi att ni tar bilder på er tillsammans med objektet! Du får besöka så många objekt du vill. Vi kommer att ha en fototävling med fina priser och ni kommer att kunna tävla i följande kategorier:

  • Bästa bild – Ta en så bra bild som möjligt av ert objekt tillsammans med någon eller på ett kreativt sätt. Här får ni fria händer! Men kom ihåg att inte skada objektet.
  • Bästa tema – Ta en bild med ditt objekt och kanske några vänner. Lyft fram något tema relaterat till ditt objekt. Kanske ett färgtema, vad det är för typ av objekt eller något relaterat till namnet.
  • Bäst illustrerat avstånd till solen i AU – Kolla upp hur många AU (astronomical unit) från solen ditt objekt är och visa detta på ett kreativt sätt. T.ex göra en snygg skylt eller rita i snön bredvid objektet. Se till att det tydligt framgår hur långt från solen ditt objekt är!

Skicka in dina bidrag på kvällen den 27/3 och delta i uppvisningen av bidragen samt prisutdelning på söndagen den 28/3. Vinnarna får ett varsitt exemplar av boken Jord vatten luft eld, av Gösta Gahm och Lars Kristoferson. Är det så att du inte kommer åt ditt närmaste objekt på grund av att det är i t.ex. ett museum som är stängt. Ta i så fall bilden utanför eller valfri plats som passar. Detaljerat schema över helgen och instruktioner för att vara med i fototävlingen kommer närmare resan.

Nyhet!

Under söndagen kommer ett nytt objekt invigas och skaparen är en AU-alumni. Invigningen kommer livesändas och den kan vem som helst titta på. Exklusivt för er som är med under Marsresan är att ni kommer få prata med skaparen som kommer att berätta mer om objektet och svara på alla era frågor!

Anmäl dig senast 25/3!

Resan kommer inte att ha någon anmälningsavgift. Du får själv ta dig till ditt närmaste objekt. Men du behöver ändå anmäla dig till resan för att se till att du inte missar några viktiga tider och länkar. Anmälda deltagare som är med i tävlingen kommer också få ett tygmärke för att visa att ni deltagit i Marsresan 2021!

Fyll i anmälan nedan med vilka objekt du har möjlighet att besöka, så kan vi hålla lite koll på att ni inte blir för många vid ett objekt samtidigt. Vi kommer ta kontakt med er om det är så att vi rekommenderar att du helst ska åka till ett specifikt objekt för att undvika trängsel.

Häng med på denna lite annorlunda Marsresa och ta del av gemenskapen i AU. Det enda som krävs av dig är att du är medlem i AU. Är du inte det kan du bli det gratis här: Bil medlem här!

Fyll i anmälan nedan senast 25/3 2021! Har du några funderingar kontakta verksamhetsutvecklare@au.se.

Resan är tyvärr över för i år. Återkom nästa vår för en ny resa!

Varukorg