Den 23-25:e september går andra upplagan av Star Party, Astronomisk Ungdoms läger med 100% fokus på astrofotografi och egna observationer, av stapeln! Lägret går i år åter igen till de mörka värmländska skogarna för att beskåda den fantastiska stjärnhimlen!

Kring Sveriges städer är det dessvärre för ljust för att se Vintergatan och den fantastiska världen som finns där uppe. Därför tar AU saken i egna händer och kommer nu att åka till byn Sörmark för att fly ljuset och betrakta fantastiska vyer! Med våra teleskop beskådar vi natthimlen och får guidning av våra ledare som visar och berättar om stjärnor, planeter samt galaxer.

Vi samlas i orten Torsby, dit det går tåg, och tillsammans åker vi sedan bil den sista biten upp till Sörmark. Vårt hem för resan är Sörmarks camping där vi kommer bo i små stugor med riktiga sängar och tillsammans laga vår mat över öppen eld. Under lördagen kommer vi lära oss mer om hur teleskop fungerar, få ta del av föreläsning om rymden samt hitta på roliga lägeraktiviteter tillsammans. På kvällarna observerar och fotograferar vi givetvis himlen.

Höjdpunkter

 • Observera och fotografera stjärnhimlen från en av de mörkaste platserna i Sverige
 • Grundläggande föreläsning av hur kameror fungerar
 • Lär dig mer om teleskop
 • Inledande föreläsning om astrofotografi
 • Djupgående föreläsning om avancerad astrofotogarfi för dig som vill ta steget vidare
 • Mysiga lägeraktiviteter
 • Laga mat över öppen eld
 • Härlig resa med andra rymdintresserade

Vem kan delta?

Alla medlemmar i Astronomisk Ungdom, 13 – 25 år, är välkomna att delta i lägret. Ifall dessa kriterier inte inkluderar dig men du ändå vill delta, skicka då ett mail till oss och förklara dina omständigheter – kanske kan vi lösa det.

Oavsett tidigare erfarenhet kan alla med intresse för rymden delta. Låter detta som dig? Då ska du absolut boka in en plats till färden! Är du inte redan medlem i Astronomisk Ungdom kan du bli det gratis här.

Boende

Vi bor på Sörmarks camping i fyrbäddsstugor med våningssängar. Toalett och dusch finns i ett hus bredvid dit det är ca 50 meter. Stugorna är utrustade med täcken och kuddar men lakan ingår inte. Sovsäck eller lakan behöver därför medtas. Glöm inte handduk samt hygienartiklar.

När, var och hur?

På eftermiddagen (ca 15:00-17:00) den 23e september möts vi upp vid Torsby centralstation. Bilar kommer köra fram och tillbaka den sista biten till Sörmark. Meddela oss exakt vilken tid du kommer fram så vi kan planera med bilkörning. Det går bra att skicka ett mejl till starparty@au.se med dessa exakta uppgifter. Lägret avslutas innan lunch ca 11:00-12:00 den 25e september.

Mer praktisk info skickas ut på mail närmare avresedatum.

Anmälan och deltagaravgift

Deltagaravgiften är 650:- och då ingår:

 • Boende i riktiga sängar i 4-bäddsstugor
 • All mat under helgen
 • Samtliga aktiviteter
 • Biltransport mellan Torsby och Sörmark (tur och retur)

Om du inte har ekonomiska resurser för att låta ditt barn delta i resan kan du maila starparty@au.seoch förklara er situation. Om vi har möjlighet kan vi i en del fall erbjuda stipendium som täcker del av anmälningsavgiften. Vi vill att alla rymdintresserade barn och ungdomar ska ha möjlighet att delta i våra aktiviteter.

Notera: i anmälningsformuläret står det fel tider. Tiderna för lägret är de som står här. Vi räknar med att alla deltagare ankommer till Torsby kl. 15:00-17:00 på fredagen och bokar hemresa från Torsby kl. 11:00-12:00 på söndagen.

Åteterbetalning vid avbokning sker endast ifall man avbokar innan sista anmälningsdatum. Efter det går det ej att få återbetalning vid avbokning då pengarna redan är spenderade.

”Det är mörkt, tyst och vädret är klart. Luften du andas är sval och där du står finns inget som skymmer din sikt. I studen känns ingenting mer viktigt än vad som finns ovanför oss, den klara stjärnhimlen!”
Undrar du något? Tveka inte att kontakta projektgruppen på starparty@au.se! Ingen fråga är för stor eller för liten, kontakta oss så kan du få mer information om lägret och om det kommer att passa just dig eller din ungdom. Hör gärna av dig om du har några speciella behov som vi behöver vara extra förberedda på. Vid behov kan vi också hjälpa enstaka medlemmar med subventionerad deltagaravgift. Kontakta oss och förklara dina omständigheter så försöker vi lösa det på bästa sätt! Vi ser fram emot att höra ifrån dig!
Varukorg