”Det är mörkt, tyst och vädret är klart. Luften du andas är sval och där du står finns inget som skymmer din sikt. I studen känns ingenting mer viktigt än vad som finns ovanför oss, den klara stjärnhimlen!”

Den 8-10:e oktober går Star Party, Astronomisk Ungdoms första läger med 100% fokus på astrofotografi och egna observationer, av stapeln! Lägret går i år till de mörka värmländska skogarna för att beskåda den fantastiska stjärnhimlen!

Kring Sveriges städer är det dessvärre för ljust för att se Vintergatan och den fantastiska världen som finns där uppe. Därför tar AU saken i egna händer och kommer nu att åka till byn Sörmark för att fly ljuset och betrakta fantastiska vyer! Med våra teleskop beskådar vi natthimlen och får guidning av våra ledare som visar och berättar om stjärnor, planeter samt galaxer.

Vi samlas i orten Torsby, dit det går tåg, och tillsammans åker vi sedan bil den sista biten upp till Sörmark. Vårt hem för resan är Sörmarks camping där vi kommer bo i små stugor med riktiga sängar och tillsammans laga vår mat över öppen eld. Under lördagen kommer vi lära oss mer om hur teleskop fungerar, få ta del av föreläsning om rymden samt hitta på roliga lägeraktiviteter tillsammans. På kvällarna observerar vi givetvis himlen!

 

Höjdpunkter

  • Observera stjärnhimlen från en av de mörkaste platserna i Sverige
  • Lär dig mer om teleskop
  • Föreläsning om astrofotografi
  • Mysiga lägeraktiviteter
  • Laga mat över öppen eld
  • Härlig resa med andra rymdintresserade

 

Vem kan delta?
Alla medlemmar i Astronomisk Ungdom, 13 – 25 år, är välkomna att delta i lägret. Ifall dessa kriterier inte inkluderar dig men du ändå vill delta, skicka då ett mail till oss och förklara dina omständigheter – kanske kan vi lösa det.

Oavsett tidigare erfarenhet kan alla med intresse för rymden delta. Låter detta som dig? Då ska du absolut boka in en plats till färden! Är du inte redan medlem i Astronomisk Ungdom kan du bli det gratis här.

 

Boende
Vi bor på Sörmarks camping i fyrbäddsstugor med våningssängar. Toalett och dusch finns i ett hus bredvid dit det är ca 50 meter. Stugorna är utrustade med täcken och kuddar men lakan ingår inte. Sovsäck eller lakan behöver därför medtas. Glöm inte handduk samt hygienartiklar.

 

När, var och hur?
På eftermiddagen (tidigast klockan 15) den 8 oktober möts vi upp vid Torsby centralstation. Bilar kommer köra fram och tillbaka den sista biten till Sörmark. Meddela oss exakt vilken tid du kommer fram så vi kan planera med bilkörning. Det går bra att skicka ett mejl till starparty@au.se med dessa exakta uppgifter. Lägret avslutas innan lunch den 10 oktober.

Mer praktisk info skickas ut på mail närmare avresedatum.

 

Deltagaravgift

Deltagaravgiften är 650 kr/person. I denna ingår:

  • Boende i riktiga sängar i 4-bäddsstugor
  • All mat under helgen
  • Samtliga aktiviteter
  • Biltransport mellan Torsby och Sörmark (tur och retur)

 

Eftersom vi är beroende av bilar under resan erbjuder vi dig 100 kr rabatt på deltagaravgiften om du medtar din eller en förälders bil. Givetvis står vi dessutom för milersättning! Vi har ledare som kan köra bil från exempelvis Stockholm om du själv inte har körkort. För mer information, vänligen kontakta projektgruppen.

Om du inte har ekonomiska resurser för att låta ditt barn delta i resan kan du maila starparty@au.se och förklara er situation. Om vi har möjlighet kan vi i en del fall erbjuda stipendium som täcker del av anmälningsavgiften. Vi vill att alla rymdintresserade barn och ungdomar ska ha möjlighet att delta i våra aktiviteter.

 

Anmäl dig senast den 26 september 2021!
OBS! Antalet platser är begränsat till 20 st, och ifall denna uppnås innan 26/9 stängs anmälan i förväg.

Undrar du något? Tveka inte att kontakta projektgruppen på starparty@au.se! Ingen fråga är för stor eller för liten, kontakta oss så kan du få mer information om lägret och om det kommer att passa just dig eller din ungdom. Hör gärna av dig om du har några speciella behov som vi behöver vara extra förberedda på. Vid behov kan vi också hjälpa enstaka medlemmar med subventionerad deltagaravgift. Kontakta oss och förklara dina omständigheter så försöker vi lösa det på bästa sätt! Vi ser fram emot att höra ifrån dig!

Kontakt
E-post: starparty@au.se

Telefon: 070 – 954 60 77 (projektledare)

Anmälan

[gravityform id=”180″ title=”false” description=”true”]

Undrar du något?

Maila oss på starparty@au.se
Varukorg