Marcus Wigren vinnare av tävlingen ”Designa en flagga till jorden”

jordens-flagga
”Budskapet jag försökte framföra var att utforska det okända”. Flagga av Marcus Wigren.

Under Astronomins dag och natt den 10 oktober i år så anordnade vi tävlingen ”Designa en flagga till Jorden”. Priset var att få sin flagga upptryckt och hemskickad tillsammans med ett exemplar av tv-serien Cosmos: A Spacetime Odyssey med Neil deGrasse Tyson på bluray.

Vi fick in många bidrag till tävlingen, och de skickades till en jury beståendes av Oskar Pernefeldt, konstnären bakom the International Flag of the Planet Earth, samt AU:s styrelse. Juryn valde ut fyra bidrag, skrev motiveringar, och lade upp bidragen + skaparens beskrivning + juryns motivering i vår Facebookgrupp, för omröstning bland våra medlemmar där.

Det bidrag som fick flest röster (fler än övriga tre alternativ tillsammans!) var Marcus Wigrens flagga. Beskrivningen som han gav när han lämnade in sitt tävlingsbidrag under Astronomins dag och natt var:  ”Budskapet jag försökte framföra var att utforska det okända”.

Juryn, som valde ut hans bidrag tillsammans med tre andra, hade följande motivering för det: ”En flagga som på ett tydligt och stilrent sätt illustrerar Jorden sedd från rymden. Den vackra designen vittnar om människans nyfikenhet och strävan att tänja på gränserna och utforska övriga delar av sin kosmiska omgivning. Flaggan sätter Jorden i centrum på ett estetiskt tilltalande sätt och påminner på så sätt om att denna planet är en gemensamma utgångspunkt för mänsklighetens utforskning av rymden.”

Grattis Marcus! Snyggt! Du kommer få din flagga tillverkad i tyg och hemskickad!

Tävlingen omnämndes i en artikel i Uppsala Nya Tidning (UNT): Astronomidygn firas i Uppsala

Varukorg