Astronomins dag och natt

Astronomins dag och natt

 

Astronomins dag och natt – ett dygn av astronomi i hela Sverige!


Astronomins dag och natt koordineras av Svenska Astronomiska Sällskapet. Astronomins dag och natt utropades för första gången år 2012, och återkommer varje år för att göra det underbara med astronomi tillgängligt för alla i hela Sverige. Alla är välkomna att ordna astronomiska evenemang: föreningar, individer, forskare, amatörastronomer, företag, institut, skolor, och högskolor.

Här kan du läsa mer om AU:s evenemang, både nationellt och ute i föreningarna!

2018: Megahelg - Rymd

 

Succén från 2016 fortsätter; Megahelg Rymd! Upplev en hel helg på Tekniska museet i Stockholm med rymden i fokus. Följ med på ett rymdäventyr, gå på rymdpromenader och ta del av aktuell rymdforskning!

 I samband med Astronomins dag och natt anordnar Tekniska museet i Stockholm en MegaHelg den 29 – 30 september med rymdtema! Hela museet kommer vara proppfullt med roliga rymdaktiviteter och vara öppet för allmänheten mellan kl. 10:00 och 17:00 under både lördagen och söndagen. Självklart kommer Astronomisk Ungdom att vara på plats för att hålla och delta i olika aktiviteter. Rymdhelgen riktar sig till barn och unga mellan 4 och 15 år, samt till den breda allmänheten. Kom till Tekniska Museet och träffa andra medlemmar från Astronomisk Ungdom, och ta del av en helg fullspäckad med rymdaktiviteter!

I Astronomisk Ungdoms del av evenemanget innefattar många roliga workshops för rymdfantaster i alla åldrar! De yngsta är välkomna att bygga egna kometer, medan de lite äldre kan komma och skjuta upp egna raketer med Kerbal Space Program! Ta tillfället i akt och lär dig något nytt, möt nya människor och ha kul!

Dessutom hålls föreläsningar och experiment på astronomi huset i Lund! Lyssna på forskares syn på jorden, mars, kratrar och mycket mer! Utöver det finns även en vacker konstutställning med universum som motiv. Evenemanget börjar 17:00 och slutar vid 22:00 med observationer om vädret håller!

Vi kommer att ha många AU-representanter på plats både i Lund och Stockholm, så missa inte chansen att lära dig mer om rymden och ställa frågor om vårt förbund under årets roligaste rymdhelg! 

Tidigare år

 

2017 – Premiär av AUs fantastiska rymdfilm med Christer Fuglesang

Under Astronomins dag och natt släppte Astronomisk Ungdom en fantastisk rymdfilm med Christer Fuglesang som berättarröst. Filmen är producerad i samarbete med produktionsbolaget Depiction och tar tittaren med på en resa genom rymden. I vår rymdfilm får du följa med vår svenske astronaut på en resa genom solsystemet och vidare ut i rymden! Vi lämnar jorden, passerar månen, åker förbi våra vänner Rosetta vid kometen 67P och Cassini vid Saturnus, och fortsätter ut ur vår galax och vidare ut i rymden.

Under 2017 arbetade Astronomisk Ungdom tillsammans med produktionsbolaget Depiction med att ta fram en vacker rymdfilm som förmedlar det som är så fantastiskt och fascinerande med just rymden. Syftet är att visa att rymden är cool, hur långt människan har tagit sig på rymdområdet och hur mycket det fortfarande finns att utforska, för att inspirera fler barn och unga att ta vara på sina rymddrömmar och utveckla sitt rymdintresse tillsammans med oss.

2016 – Storskaligt världsrekordförsök och storslagen rymdhelg

Vi släpper ett pappersflygplan från närrymden och genomför roliga rymdlaborationer!

Under Astronomins dag den 8 oktober kommer varldsrekordvi att försöka slå världsrekordet ”Highest-altitude paper plane launch”! Astronomisk Ungdom kommer att skicka iväg ett pappersflygplan från högst höjd någonsin och återfinna det igen när det landat. Världsrekordet just nu ligger på 35 043 meter över havet, och det ska vi alltså slå! För att klara detta kommer vi att tillverka ett pappersflygplan, utrusta det med en liten GPS-sändare och släppa det från en stratosfärisk ballong i närrymden, över 35 km upp.

Hela världsrekordförsöket kommer att filmas med GoPro-kameror och livestreamas under Tekniska Museets rymdhelg (mer info nedan). Då alla GPS-koordinater loggas korrekt; kommer vi att ha tillräckliga bevis för att Guinness rekordbok ska kunna godkänna det i efterhand!  AU har tidigare erfarenhet med att skicka upp stratosfäriska ballonger med last, då vi under Astronomins dag 2013 skickade upp FluxLite-1 och med den fotade vår logotyp med Jordens krökning och rymdens svarta vakuum som bakgrund.

 

Stor Rymdhelg på Tekniska museet!DSC_9325

Den 8 – 9 oktober, som en del i firandet av Astronomins dag och natt, anordnar Tekniska museet i Stockholm en MegaHelg med rymdtema! Astronomisk Ungdom kommer självklart att vara på plats och hålla i en mängd olika aktiviteter. Rymdhelgen riktar sig till allmänheten och kommer att fyllas med häftiga rymdaktiviteter för barn och unga mellan 4 och 15 år. Vi hoppas så klart få se så många av er medlemmar där som möjligt – såväl tidigare engagerade som nya nyfikna i alla åldrar! Tekniska museet är öppet mellan kl. 10:00 och 17:00 under både lördagen och söndagen.

I Astronomisk Ungdoms del av evenemanget kommer det att finnas möjlighet att utföra många roliga laborationer; du kan bygga din egen stjärnkikare, tillverka en komet eller ta tillfället i akt att lära dig programmet Stellarium för att utforska stjärnhimlen. Stellarium är ett gratis planetarium som ger dig möjlighet att orientera dig på stjärnhimlen hemma vid din egen dator, och ett fantastiskt verktyg för alla som gillar rymden och vill lära känna natthimlen lite bättre. Dessutom kommer det att finnas en hel del andra häftiga rymdrelaterade event och aktiviteter att ta del av!

Vi kommer att ha många AU-representanter på plats, så missa inte chansen att lära dig mer om rymden och ställa frågor om vårt förbund under årets roligaste rymdhelg! Dessutom kommer vårt storskaliga världsrekordförsök att livestreamas på storbildskärm för alla besökare, det vill ni inte missa! Varmt välkomna! Entrépriser på Tekniska museet finns här.

2015 – Designa en flagga till jorden

adon_reklam_flaggtavlingI maj 2015 annonserade konstnären Oskar Pernefeldt ut ett förslag på en flagga – the International Flag of the Planet Earth. Rymdfarare är mer än representanter för sin egen nation, utan faktiskt för hela vår planet. En flagga för Jorden skulle därför kunna användas för att representera vår planet vid rymdresor, samt för att påminna folket på Jorden om att vi delar en planet och att vi bör ta hand om den.

Idén med en flagga för Jorden är mycket god, och vi stödjer initiativet. Men vi vill veta vilka fler förslag som kan finnas där ute, så därför anordnar vi nu en tävling för ungdomar med målet att designa en flagga för Jorden.

Designa en flagga värdig vår planet – det kan vara på papper, i Photoshop, Paint, eller något helt annat – och skicka in den. Deadline under Astronomins dag och natt den 10 oktober! För att delta måste du vara 25 år eller yngre.

Vinnaren får sin flagga upptryckt och hemskickad tillsammans med ett exemplar av tv-serien Cosmos: A Spacetime Odyssey med Neil deGrasse Tyson på bluray.

2014 – Projekt Luna lanserades

Projekt LunaAstronomisk Ungdom och AstroSweden tar astronomi ut till alla – med teleskop på gatorna i hela landet. Målet: att visa månen, planeter och andra himlakroppar för så många som möjligt. AU ska koordinera projektet som går ut på att låna ut Dobson-teleskop till personer i hela landet, i utbyte mot att de regelbundet ställer sig på gator och torg och visar natthimlen genom teleskopet, samt rapporterar in visningarna till oss.

Läs mer om Projekt Lunas lansering under Astronomins dag och natt den 18 oktober, eller gå till sidan för Projekt Luna (numera Stjärnguiderna).

2013 – Ballongprojektet FluxLite-1

Astronomisk-UngdomAstronomisk Ungdom skickade under Astronomins dag och natt den 28 september upp stratosfärsballongen FluxLite-1, med ett känt partikelexperiment. Mätinstrumentet som kommer att användas heter Particle Flux Demonstrator (”Fluxen” i folkmun) och är byggd på KTH under professor Mark Pearce och Christer Fuglesang.

Fluxen skickades upp år 2008 till Colombus-modulen på ISS, och användes av Fuglesang under sin rymdfärd dit 2009. Väl i rymden mätte Fluxen flödet av kosmiska partiklar, för att få information om hur mycket strålning som tränger igenom olika delar på ISS beroende på vilka olika material som används till strålskydd. Man uppmätte också förändringar i strålningsflödet över olika delar på jorden.

AU flög en modifierad kopia av Fluxen, fast nu till stratosfären med en ballong fylld med vätgas istället för med en raket till rymden. Ballongen hade ett antal GPS-sändare som gav oss dess position i realtid. Därefter jämfördes hur den kosmiska strålningens intensitet förändrades som en funktion av höjd uppe i atmosfären.

2012 – Föreningen lanserades

gammal-logotypFöreningen Astronomisk Ungdom offentliggjordes och lanserades under det allra första Astronomins dag och natt, den 13 oktober 2012. Läs mer här om hur och varför föreningen bildades. Formellt grundades föreningen redan den 19 augusti 2012.