Unga Astropartikelfysikföreningen

AU:s charmigaste gemenskap

Föreningens syfte är att främja intresset för astropartikelfysik bland Sveriges unga och skapa en gemenskap för dessa. Gå med i vår Facebook-grupp för mer information.

Styrelsen kan nås via astropartikelfysik@au.se

På gång

Nobelföreläsningarna

Tid: 8 december 8:40 – 12:00
Plats: Aula Magna, Stockholms Universitet

Vi planerar att gå på nobelföreläsningarna den 8 december, mer information finns på SU:s hemsida.

Mininobelmiddag

Tid: 18:00, 8 december
Plats: Nya Rågsveds Folkets Hus, Stockholm

Nu är succén tillbaka! I år, precis som förra året, kommer vi att anordna en Nobelmiddag för alla medlemmar i UAPFF. På dagen går vi på de öppna Nobelföreläsningarna av pristagarna i fysik, kemi och ekonomi som hålls i Aula Magna på Stockholms universitet. För detta krävs ingen anmälan. Föreläsningarna börjar kl 9 men var där i god tid för att få en garanterad plats.

På kvällen är det dags för en trerätterssittning i Nobels anda i Snösätrasalen, Rågsved. Det kommer bli en kväll att minnas! Anmälan till Mininobelmiddagen görs här, och är bindande. Vi hoppas att få se så många som möjligt av er där!

Här lägger vi upp information om kommande event. För att få ny information direkt, gå med i vår Facebook-grupp.

Har du frågor? Tveka inte att ta kontakt med styrelsen.

Stadgar

Blogginlägg

Julia och Gabriel praktiserade i två veckor på CERN

Julia och Gabriel praktiserade i två veckor på CERN

Den 10-23 juni fick Julia och Gabriel från UAPFF:s styrelse den fantastiska möjligheten att praktisera på CERN. Programmet hette High-School Students Internship Programme, HSSIP, och tog in 24 svenska gymnasieelever. Det var andra året i rad som HSSIP anordnades....

Unga Astropartikelfysikföreningens Nobelmiddag

En av alla föreningar som startats i AU under hösten är Unga Astropartikelfysikföreningen, UAPFF. De har kommit igång imponerande snabbt och bra, och är redan över 100 medlemmar stora. Här skriver ordförande Julia och ledamot Linnéa om föreningens första stora...

Gymnasieelever mäter myoner i atmosfären

Två av alla rymdintresserade ungdomar i Astronomisk Ungdom är gymnasieeleverna Linnéa Björk och Julia Klint. Inför sina gymnasiearbeten läser de en kurs på temat kosmisk strålning på Vetenskapens hus i Stockholm, och alldeles nyligen var det dags för höstens...

Tidigare evenemang

The Big Chill #7

Tid: 27 oktober, 19:00
Plats: Skype
Tema: Python

Big Chill är tillbaka för sjätte gången i all dess ära, och i den sjunde upplagan den 27/10 kunde ni ta del av Simon Thors kompetenser! Dessa är ofantligt många och inkluderar, bland annat partikelfysik, rymdfysik (ej att förväxla med astrofysik!!!), ett sanslöst missbruk av Youtube och denna veckas kompetens av intresse: Python – ett programmeringsspråk för de som har en dålig relation med ”curly brackets”.

Även om programmering inte tillhör din vardag är numera nästan en nödvändighet att besitta grundläggande kunskaper inom ämnet, och efter The Big Chill #7 kan UAPFF garantera* att du kanske kommer att besitta alla dessa nödvändigheter! Så tveka inte att ta chansen att få en utförlig och nyanserad introduktion till inte bara Python, utan programmering i sin helhet!

Om du är nästa Zuckerberg och/eller behöver ställa alarm när du programmerar för att se till att du inte missar din egen födelsedag så tveka inte att vara med också! Det kommer finnas gott om diskussioner att hålla, nya koncept att lära och memes att bedöma!

En viss vis William Laius Lundgren sade en gång: ”Man ska lära av de bästa”. Så varför inte ta chansen att lära er hacka i Python av U4PFF – th3 K1NG5 0F CYB3R5P4C3?

Vi ses! 🚀🛸🛰🐜
//Inte Simon

P.S. Mer information finns på Facebook. Skype-länk kommer att mailas ut till alla som anmält sig i eventet, eller har mailat oss i förväg.
* Garantin innebär att du har rätt att kräva återbetalning på anmälningsavgiften (0kr) vid händelse av att du inte upplever dig ha anförvarvat dig dessa grundläggande kunskaper under mötet..

 

Föreläsning på ProCivitas Helsingborg

Externt evenemang.
Tid: 26 oktober
Plats: ProCivitas Helsingborg
Föreläsare: Mikael Ingemyr

Har du någonsin undrat om vi är ensamma i universum?
Detta och mer pratade Mikael Ingemyr om på en gemensam föreläsning mellan ProCivitas Astronomiska Sällskap och Tycho Brahe-skolans Astronomiförening som tar plats på ProCivitas den 26:e Oktober kl:16:30. Det blev även kahoot och lite fika. Mer information finns på Facebook.

The Big Chill #6 - Den starka kraften

Tid: ADON, 29 september, 19:00
Plats: Skype
Tema: Den starka kraften, lett av Måns Holmberg

Den 29:e september, på Astronomins Dag och Natt gick den sjätte upplagan av ”The Big Chill”! Temat var ”den starka kraften”, där vår gäst Måns Holmberg, berättade om hans forskning om den starka kraften. Mer information finns på Facebook-eventet.

Scavenger Hunt

Period: 10/7 – 10/9 + 29/9
Plats: Tellus

Under början av hösten 2018 hade vi en scavenger hunt! Utmaningarna kan hittas här. Vinnarna utannonserades på sociala medier under Astronomins Dag och Natt den 29 september.
The Big Chill #5 - På CERN

Tid: 1 september, 15:00
Plats: Skype
Tema: På CERN

The Big Chill, inte längre endast namnet på ett av de flera sätt som universum kan gå under, utan nu även namnet under vilket framtida studiecirklar kommer att gå under. Starttemat var ”på CERN”, men givetvis blev det en hel del memes, politik och programmering.

Namnbytet kommer som en nästintill direkt konsekvens av föregående studiecirkel, ”A million ways to die in the Cosmos”, där de formella förväntningarna som framhålls av ett namn som innehåller ”studie” och en geometrisk figur är missriktade. Visserligen vill vi ha en tema-baserad diskussion med kvalité, men sanningen är att vi då och då avviker… TOTALT! Från ett asteroidnedslags påverkan på det globala klimatet till overkligt låga flygpriser, från en gammablixts dödsdom till Ice Age’s Buck och hans teori om grönsaker. The Big Chill är plattformen på vilken vi ”astropartikelfysik-nördar” samlas för att ta del av allt från våra kunskaper och erfarenheter till vår fantastiska humor och nostalgi!

Mer information finns på Facebook-eventet.

Studiecirkel #4 - Universums undergång

Tid: 13 juli, 16:00
Plats: Skype
Tema: Universums undergång

Under fredagen den 13:s andra inträde i kalendern för i år, tog vi i UAPFF tillfället i akt och behandlade temat ”A million ways to die in the Cosmos”! Likt vilda västern finns det oerhört mycket som kan gå fel ute i universum, och mycket som kan betyda slutet.

Som tidigare skickade vi en Skype-länk till alla som anmält intresse via Facebook-evenemanget eller via mail!

Studiecirkel #3 - Antimateria

Tid: 16 juni, 15:00
Plats: Skype
Tema: Antimatieria
Facebook-event

 

Studiecirkel #2 - Standardmodellen

Tid: 19 maj, 15:00
Plats: Skype
Tema: Standardmodellen

Andra omgången av studiecirkeln. Länkar: förberedelsevideon, Facebook-eventet.

Studiecirkel #1 - Vad är astropartikelfysik

Tid: 28 april, 15:00

Plats: Skype

Tema: Vad är astropartikelfysik?

Vi pratade på Skype om partikelfysik och andra nördiga ämnen.

Facebook-eventet

Årsmöte och föreläsning

Plats: AU:s kansli, Brinellvägen 24, Stockholm
Tid: 24 mars, 13:00

Den 24 mars hade vi årsmöte! Årsmöteshandlingarna kan hittas här, och protokollet (ojusterat) kan hittas här.

Mötet hölls på AU:s kansli på KTH campus i Stockholm klockan 13:00, och i samband med mötet höll Chad Finley från Stockholms Universitet en föreläsning om gravitationsvågor.

Öppen föreläsning med Sara Strandberg

Plats: Oskar Klein-salen, AlbaNova, Stockholm
Tid: 25 januari, 18:15-19:00

Den 25 januari höll Sara Strandberg, forskare i partikelfysik vid SU, en öppen föreläsning om ATLAS-experimentet vid CERN, och om vad de hoppas kunna upptäcka och hitta belägg för med hjälp av världens största partikelaccelerator. Läs mer på SU:s hemsida eller på vårt Facebook-event.

Nobelföreläsning

Plats: Aula Magna, Stockholms Universitet
Tid: 8 december, 8:40

Den 8 december höll nobelpristagarna i fysik, kemi och ekonomi att hålla öppna föreläsningar på Stockholms Universitet, och eftersom nobelpriset i fysik är om gravitationsvågor var självklart UAPFF på
plats för att lyssna! Du kan läsa mer på vårt Facebook-event. Om du missade detta fantastiska evenemang, finns föreläsningarna inspelade.

Nobelmiddag

Plats: Artemisgatan 19, Stockholm (t-bana Ropsten)
Tid: 8 december, 18:00

På kvällen den 8 december, arrangerade vi en mininobelmiddag. Middagen ägde rum i lokalen Studion i Hjorthagens medborgarhus. Läs mer på vårt Facebook-event.