Vad vi gör

Polhems Astronomiska Sällskap (PAS) är en gymnasieförening riktad till elever med intresse för astronomi, observationer, fika, och självfallet fysik. Att vara medlem är naturligtvis gratis. Alla elever vid Polhemsskolan i Lund är välkomna att gå med samt vara delaktig i våra månatliga möten. Vi har över 70 medlemmar med varierande kunskaper – det finns helt säkert någon annan med liknande engagemang som dig!

Bli & vara medlem

Att gå med är så enkelt som att följa denna länk och godkänna våra stadgar. Som medlem stödjer du oss, och behöver inte vara aktiv. Sen får du gärna gå med i vår Discord (frivilligt).

Alla event PAS håller i är kostnadsfria för medlemmar. Vi har det senaste året varit på flera observationer och studiebesök. När doktorander föreläst har vi alltid kunnat ställa frågor om forskningsfronten.

Framtiden

Vi har ambitiösa planer för vårterminen och framåt. Diskussioner om att lyfta en väderballong med mätinstrument på har börjat. Tekniken bakom är inte ännu fastställd, så om rymdelektronik intresserar dig är detta en enorm möjlighet.

Vi har även tänkt utföra fler observationer vid LTH. Förutom att se himlakroppar får vi även möjlighet att fråga frågor och se hur de forskar.

Vem vi är

PAS har medlemmar från natur-, teknik-, samhälls-, matematikspets- och fysikspetsprogrammet på Polhemsskolan i Lund. Varje år hålls ett årsmöte där styrelse och framtida verksamhet bestäms. Styrelsen leder operationerna med önskemål från dem som definierar vår organisation: medlemmarna. Den nuvarande styrelsen består av Rebecka Axelsson (ordförande), Evyn Bohlin Staver (vice ordförande), Mostafa Kerim (ekonomiansvarig, IT), Noel Jönsson (kommunikation), Olena Popova (Medlemsansvarig) och Vilma Forsberg. Du nå oss via Discord eller länkarna under våra namn.

Anton Lindbro(öppnas i en ny flik)

Historia

Den 13/12 2017 grundades PAS som en medlemsförening av Astronomisk Ungdom. Syftet var då att skapa en liten gemenskap på skolan kring astronomi och astrofysik. Genom åren har vi haft både toppar och dalar, nämnvärt corona-pandemin som 2020-21 ställde in samtliga aktiviteter. Genom ett starkt drag startades PAS igång igen. Idag har vi över 70 medlemmar på skolan och arrangerar möten varje månad. Utöver våra offentliga planer är bara att vänta och se vad som händer med PAS i framtiden.

Varukorg