Rymdforskarskolans blogg

Rymdforskarskolan 2018 i Göteborg – dag 7

Efter nästan en vecka på Rymdforskarskolan var det dags för vår sista dag på Chalmers, vilket naturligtvis innebar ett fullspäckat program med fyra föreläsningar från fyra olika föreläsare. Förmiddagens föredrag fokuserade på raketers historia och konstruktion, interstellär kemi, samt alla olika sätt vi kan engagera oss i Astronomisk Ungdom efter årets Rymdforskarskolas oundvikliga slut. Efter lunch fick vi höra mer om radioteleskop, som dem vi sett på Onsala, men denna gång handlade det om hur de är uppbyggda och vilka tekniker som används för att skapa de mikroskopiska byggdelarna. Det var väldigt spännande att höra hur de lyckas med något så invecklat, med tanke på att mottagarna är 2×2 µm och att de måste ha en felmarginal mindre än ±1 µm för att mottagarna över huvud taget ska fungera.

På eftermiddagen var det egentligen dags att bygga raketer, men tack vare eldningsförbudet blev det snabbt inställt. Vi sa därför hejdå till Chalmers och begav oss tillbaka till Hulebäcks gymnasium för en hemlig konstruktionstävling. Mitt lag, som var väldigt revanschsugna efter att ha legat sist i Rymdkapplöpningen hela veckan, gjorde oss redo att vinna. Det annonserades att vi, nu när vi inte kunde ägna oss åt uppskjutningen, skulle fokusera på landningen av rymdsonden istället. Vi tilldelades varsitt astroegg, lite tråd, tejp, två plastpåsar och en bakform av aluminium och gav oss i kast med att bygga en hållbar landningskonstruktion för att säkerställa äggets överlevnad vid nedslaget. Jag och Ida Neinhardt bestämde oss för en design bestående av två krockkuddar, men på grund av några konstruktionsmissar fick inte vårt ägg den fina stötdämpade landningen vi önskat, utan krossades totalt mot marken. Som tur var för oss lyckades inget annat lag rädda sina ägg heller, så vi kom i alla fall inte sist!

Efter middagen samlades vi alla i ett tomt klassrum för att titta på The Last Lecture, en föreläsning given av Randy Pausch några månader innan han dog i cancer. Det var otroligt berörande att höra honom prata om hur han hade gjort för att uppnå sina barndomsdrömmar och hur han uppmuntrade publiken till att göra likadant. För alla som inte har sett den rekommenderar jag den verkligen! Jag och de andra i min handledargrupp blev så inspirerade att vi pratade om våra drömmar och mål långt in på vår bedcheck.

Man skulle ju kunna tro att vi tröttnat på föreläsningar vid det här laget, men icke då. Vi lyckades övertala Mikael Ingemyr att hålla nattföreläsning om allt vi ville veta men inte hunnit gå igenom under veckan. Efter bedcheck, vilken vi lyckades hålla till en för oss onormalt kort (en och en halv timme) satte vi oss alltså iklädda pyjamas och med täcke i handen i ett klassrum för att lära oss om den speciella och den allmänna relativitetsteorin, konspirationsteorier inom astronomi, spekulativ fysik och vad militären håller på med ute i rymden (läs: spionage och rymdflottor). Vi höll på till 3 på natten och det blev stundtals en aning flummigt, men våra flummiga frågor gjorde det nog bara ännu mer spännande.

Sedan släpade vi oss i säng, tacksamma över den kommande sovmorgonen och exalterade över morgondagens uppskjutning av Parker Solar Probe och det stundande besöket på Universeum.

/Miranda Jäderling

Rymdforskarskolan 2018 i Göteborg – dag 6

Tjenixen alla rymdkompisar!

Idag är det MOA, Mega Ondskefulla Aliens, som är här igen och rapporterar om femte dagen här på rymdforskarskolan i Göteborg. Dagen har varit fylld med spännande grejer, så läs och njut!

Kvällen innan hade sömnbristen och övertröttheten den innebär slagit till ordentligt i den form den oftast förekommer i: storslagna planer. Klockan 6.50 denna morgonen kom planerna till verklighet. Vi smög upp ur sängarna, kopplade telefonen till högtalarna, klädde på oss våra påslakan och inledde projektet. Alla skulle väckas, och detta skulle göras episkt. Eftersom det inte går att göra det rätta med ord bifogar vi en video (varsågoda).

Klicka här för att ladda hem filmklippet!

När alla var väckta, till följd av vår episka plan, åkte vi till Chalmers igen, där Doktor Magnus Persson väntade med en föreläsning om radioastronomi och astronomi, följt av en föreläsning av en av handledarna, Hugo Kvanta, innehållande tips och trix kring kommande gymnasiearbete samt historier från det projekt han själv gjorde för några år sedan. En förmiddag av föreläsningar följdes av en labb-eftermiddag, innehållande två olika laborationer. Först fick vi mäta avstånd på bilder av Merkurius och med hjälp av våra mätningar beräkna ut djupet av planetens kratrar, och efter det skulle vi räkna ut Jupiters massa med hjälp av månarnas omloppstid och avstånd runt/till planeten. Denna labb var lite klurig eftersom det var många moment att beräkna, men det var sjukt kul och framförallt var det roligt när man lyckades med den!

Sist men inte minst steg eminenta ledaren Moa Skan in och höll en föreläsning om hennes expertisområde: Rymdväder. Hon lärde oss allt hon kunde om plasma, solvindar, magnetfält, solens atmosfär, solfläckar med mera.

Kvällen spenderades åt en enda grej för alla oss elever: att ta bilder till scavenger hunten som hade deadline 00.00 (vilket alla såklart hade skjutit upp till sista sekund). Det blev minst sagt stressigt, men vi hade hur kul som helst i att brainstorma och sedan konstruera kreativa tolkningar av bild-uppgifterna (vi bifogar såklart några av våra bilder ;)). Efteråt somnade alla på gott iallafall.

Bild 1: En bild på planeternas omloppsbana runt solen
Bild 2: Bygg en mänsklig rymdraket
Bild 3: Alien-invasion!!
Bild 4: Lasersvärdfight!

Och med det var den femte dagen tyvärr också slut :(
Med mega ondskefulla hälsningar från
M.O.A

Rymdforskarskolan 2018 i Göteborg – dag 5

Denna dag började enligt tradition på Rymdforskarskolan med uppväckning till musik med rymdtema. Idag blev det Starman av David Bowie från lägrets gemensamma Spotify-spellista som fick dundra genom korridorerna och sovsalarna för att väcka liv i oss. Väl uppe ur sängen kommer jag på att det var idag som vi skulle på en heldagsutflykt till Onsala Rymdobservatorium. Detta är något som jag verkligen har sett fram emot länge, bland annat för att denna utflykt är exklusiv till just Göteborgsupplagan av Rymdforskarskolan 2018.

Efter att ha ätit frukost och förberett en lunchlåda för utflykten så ger vi oss av. Jag och flera andra väljer att sova på bussen då vi alla är väldigt trötta från vårat intensiva schema där handledarna verkar ha lagt total fokus på att maxa densiteten av roliga aktiviteter som sker per sekund. Väl framme på Onsala Observatorium så får vi ta del av en mängd olika föreläsningar av bland annat Boy Lankhaar, Dr. Tobia Carozzi och favoriten Dr. Ivan Martí-Vidal om de olika teleskopen runt anläggningen samt hur de fungerar.

Kort därefter får vi en guidad tur för var och en av Onsalas alla radioteleskop som varierar i storlekar från det allra största 25m-teleskopet till det allra minsta SALSA-teleskopet (Sicken Attans Liten Söt Antenn) . SALSA fick vi även under eftermiddagen använda i en laboration där vi fick pröva på att kartlägga några av Vintergatans spiralarmar med hjälp av Dopplerspektroskopi, något som vi sedan blev informerade om att man kan använda SALSA för i sitt gymnasiearbete.

Därefter tackade vi all personal på området för ett sådant lärorikt studiebesök och satte oss på bussen tillbaka. Efter ett kort stopp för middag på en sushirestaurang så befann vi oss återigen ”hemma” på Hulebäcksgymnasiet där vi hat hållit till under rymdforskarskolans gång. Kvällen avslutades med pappersflygplanstävling där utöver poäng för det plan som flyger längst så delades extrapoäng ut till gruppen med mest estetiskt tilltalande design på sitt pappersflygplan, vilket självfallet slutade med konspirationsteorier om så kallat ”riggat spel” när domaren Hugo utvalde sin egen handledargrupp till vinnare.

Trots detta så var alla på gott humör vid bedcheck och stannade därför uppe kanske lite för sent i våra sovsalar för att prata om allt mellan rymd och jord innan vi somnade och gav oss på de nya äventyren som väntade oss nästa dag av Rymdforskarskolan 2018.

/Viktor Stubbfält

Rymdforskarskolan 2018 i Göteborg – dag 4

Den fjärde dagen på rymdforskarskolan i Göteborg började som vanligt prick klockan sju med väckning av alla morgontrötta elever. Därefter följde frukost på nedervåningen. En timme senare var alla redo att bege sig ut till bussen som skulle ta oss till Chalmers tekniska högskola.

Dagens första föreläsning hölls av Daria Dall` Olio. Vi fick en mycket givande föreläsning om en stjärnas födelse, liv och död och det kretslopp som alla stjärnor ingår i. Efter en kort paus fortsatte vi med nästa föreläsning, denna gång av Moa Skan, handledare på rymdforskarskolan. Temat för denna föreläsning var “Introduktion till standardmodellen”, som tog oss ifrån grundläggande kunskap om standardmodellen till att (med lite guidning) kunna räkna på en riktig tentauppgift inom ämnet på bara ett par timmar.

Efter en något längre paus, där vi gemensamt åt lunch på en restaurang på området, fortsatte dagen. Vi elever fick rösta om vi ville ha en till föreläsning, eller köra laborationen direkt. Föreläsningen fick en klar majoritet och Mikael Ingemyr höll en mycket intressant föreläsning om Big Bang och kosmologi.

Därefter följde en laboration och denna gång skulle vi mäta avståndet till en cepheid, en sorts stjärna vars ljusstyrka och volym varierar periodiskt. Några timmar senare var vi klara och begav oss tillbaka till Mölnlycke, där middagen intogs på en mindre restaurang i närheten. Efteråt skyndade vi elever iväg till Coop för att köpa förnödenheter inför den kommande filmkvällen. Filmen som stod på schemat var the one and only “2001: A Space Odyssey” och efter filmen följde en lång diskussion om symboliken och samhället som skildras i filmen. Efteråt var det dags för en sen bedcheck, varefter vi trötta men nöjda efter ännu en fantastisk dag på rymdforskarskolan somnade.

Av Lovisa Strange

Rymdforskarskolan 2018 i Göteborg – dag 2

Klockan 8.00 söndag morgon fylls korridorerna med ljudet av sång. Det är ledare Moa som är på väckningsrunda med låten “jag är en astronaut” på högsta volym. Men de flesta är redan vakna, pigga och taggade – för det är första hela dagen på göteborgsupplagan av rymdforskarskolan 2018!

Vi hade blivit tillsagda att avvika från klädkoden och klä oss i oömma kläder, men mycket mer än så visste vi inte om förmiddagens händelser. Efter en förväntansfull frukost gick vi mot vad vi trodde var en fotbollsplan, men vi skulle snart få veta att det var långt ifrån sanningen. Under den korta promenaden hade vi hamnat på mars, och i våra handledargrupper skulle vi ta oss igenom en rad med utmaningar, som alienägg påväg att kläckas, eller galna, ogästvänliga marsianer, för att komma därifrån vid liv.

Väl tillbaka på jorden gällde snabba ombyten och sedan drog vi iväg mot Chalmers, våra hemkvarter under kommande veckan. Väl installerade i salarna drog programmets första föreläsning igång, av vilken vi av Mikael fick lära oss hur man som rymdforskare kalibrerar sin CCD-data från teleskop (dvs rensar bort brus osv. som stör sensorerna, så att bilderna tydligare visar motiven man försöker fotografera), samt lite om tekniken inuti redskapen som används. Detta fick vi också göra praktiskt i en superkul labb på eftermiddagen (eller snarare kvällen eftersom föreläsningen lätt drog iväg i spännande sidospår och intressanta diskussioner och till slut blev dubbelt så lång tid som den var planerad (ingen klagar dock) där vi fick tillgång till lite okalibrerade bilder och programmet SalsaJ, och efter lite knep och klur lyckades de flesta få fram fina bilder på stjärnorna som låg gömda under bruset. (galaxer såg vi).

När vi ändå dragit ut på tiden kunde vi likväl stanna kvar på Chalmers för vår nästa aktivitet, vilken var handledarnas egna presentationer! Det var toppenkul att höra handledarna Hugos, Francescas, Moas och Mikaels spännande bakgrundshistorier, och alla vi elever gick därifrån lika inspirerade.

Vid 22 var vi slutligen hemma på Hulebäcksgymnasiet där vi avslutade en ytterst lyckad första dag med våra dagliga bedchecks, där vi sitter och myser i våra handledargrupper. Denna kvällen pratade vi om schemat och klädkoden för nästa dag, den nya scavanger hunten som skulle starta, vi bestämde lagnamn för vår grupp (som förresten blev: lag MOA;MegaOndskefullAliens). Allra sist utvärderade vi dagen genom att SOLA, dagens Succe, Orosmån, Lärdom och Aktion. För att avsluta detta inlägget kommer här nu dagens SOLA:
S: Handledarpresentationerna!
O: Hur vi ska lyckas sova detta lägret???
L: Hur man kalibrerar fotodata från teleskop!
A: Fortsätta ha roligt och lära känna alla nya rymdkompisar ännu bättre!

och med det tackar vi för oss!
med extragalaktiska hälsningar från
MegaOndskefulla Aliens

Dag två inleddes med en sovmorgon till den sena timman av åtta på morgonen. Efter en snabb frukost inleddes den så kallade Rymdolympiaden, en tävling mellan de fyra handledarngrupperna. Ägg krossades, rymdelexis transporterades över Mars skrovliga yta och rymddräkter gick sönder. Min handledargrupp var självklart bäst, även om vi kom sist i alla delmoment…

Efter startskottet för olympiaden blev det lunch och vi begav oss till Chalmers där vi fick utföra våran första laboration. Först kom en föreläsning av CCD-sensorer och därefter fick vi kalibrera bilder, som från början bara såg ut som ett slumpmässigt hopkok av pixlar men som till slut blev skarpa bilder av galaxer och stjärnor. Därefter var alla utsvultna och vi gick till en närliggande thailändsk restaurang. Ännu en gång blev det skrattattacker till tusen och jag hoppas innerligt att matpersonalen förlåter oss för vår invasion av deras arbetsplats.

Efter middagen höll handledarna mer djupgående presentationer om sig själva. De berättade om allt fantastiskt de gjort i sina liv, alla tävlingar de vunnit, alla utbildningar de gått och om alla ställen där de jobbat. Det var både motiverande och inspirerande men det var nästintill omöjligt att kolla på handledarna som vanliga människor efteråt (jag lutar mer åt att de är superrobotar som infiltrerat mänskligheten och en dag kommer ta över Jorden). När vi väl kom hem till Hulebäck igen blev det ännu en bed-check om simuleringsteori, det Stora Filtret och ett löfte om att prata om kvantdatorer dagen efter.

Av Nora Svensson Hahr

Rymdforskarskolan 2018 i Göteborg – dag 1

Den 4 augusti 2018 begav jag mig till Göteborg. Redan på tågresan ner från Stockholm kunde jag känna igen andra elever som, likt jag själv, skulle åka till Rymdforskarskolan. Väl framme vid Hulebäcksgymnasiet samlades vi utanför byggnaden, alla knäpptysta och med blickar som skrapade i marken, nervösa: “Hur ska det här gå?”, tänkte jag för mig själv. “Kommer hela lägret vara såhär?”.

(Inte visste jag då att jag skulle skratta så jag grät med mina rumskamrater redan samma kväll.) Efter lite väntan kom handledarna och släppte in oss, och efter ännu några minuters väntan inomhus började samtal långsamt rulla igång.
Därefter började Rymdforskarskolan på riktigt med en presentation av både skolan och av handledarna för att sedan fortsätta utomhus med en närmare introduktion av allihopa. Namnlekar (som var förvånansvärt effektiva), Knuten och Ninja raserade isarna mellan oss och utbyttes av skratt (och en och annan frustrerad min när Knuten inte kunde lösas).

Efter lunchen blev vi alla insläppta i ett klassrum. Gardinerna var fördragna och mystisk, men stämningsfull, musik pumpades ut från högtalarna. Mikael, programmets projektledare och även min handledare, stod längst fram i rummet om än dold i mörker. “Bästa elever”, började han, “ni kanske tror att ni är här för att gå på Rymdforskarskolan. Det är fel. Ni är här för att döda…” Upplagans Killer Game presenterades och direkt blev stämningen förändrad. Pakter bildades, elever ‘dödades’ och konspirationer skapades. Efter en kvällspromenad samlades alla igen när det var dags för bed-check, ett möte med ens handledargrupp för att diskutera dagen som gått och morgondagen. För vissa tog det en kvart att ta sig igenom mötet men för min grupp avslutades inte samtalen för ens halv tolv på natten med ämnen som nya datorer, universum och rädslor inför lägret om att inte hänga med i föreläsningarna och att inte passa in. Kvällen avslutades sent in på natten efter tjatter i sovsalen och flertalet, troligtvis för högljudda, övertrötta skrattattacker.

Av Nora Svensson Hahr

Rymdforskarskolan 2018 i Kiruna – dag 5

Dagen rivstartade klockan 6 för andra morgonen i rad; är du ute efter skönhetssömn kan jag tyvärr inte rekommendera RFS. Dagsschemat löd, likt gårdagen, en heldag på IRF.

När vi kom fram till IRF klockan 8 efter en kort bussresa och gick in i klassrummet hade Moa, en av handledarna, fyllt en av whiteboardtavlorna med kvantfysiska formler och började så fort alla kommit in dra igenom dem i raketfart (ursäkta ordvitsen). Ännu något sömndruckna satt drygt halva rummet och gapade perplext när termer och fenomen som aldrig tidigare stötts på kastades till höger och vänster som det självklaraste i världen. Och nog vaknade vi! Men föreläsningen skulle (desvärre) handla om den något enklare läran om trigonometri. Personligen satt Matte 1c soffet (vilket var nivån) ganska bra, och till min förtjusning fick jag ändå en, något förenklad, förklaring av kvantfysiktavlan medan de flesta andra satt och arbetade med trianglar.

Pass två var föreläsningen ”The Earth’s Environment and the Upper Atmosphere” som hälls av en doktorand på IRF. Vi fick lära oss om hennes forskning, solens miljö, solvind, jonflöde och polarsken. Allt var väldigt intressant och lärorikt och jag fick en inblick i livet som forskare på IRF.

Innan lunch följde ännu en föreläsning, denna gång om meteorer och datanalys med hjälp av programmering. Även detta var mycket lärorikt, och efter en presentation fortsätte vi att bygga på gårdagens programering och nu använda Python för att extrahera och analysera radardata från sydpolen. Vi lyckades plotta mätdatan och kunde till slut konkludera att datan mätte en meteor som föll mot jorden i ofattbara 80 km/s (!) för att sedan brinma upp i jordens atmosfär.

Efter lunch och kycklingwok var det dags för labb: Beräkna djupet på några av Merkurius kratrar med hjälp av bilder från NASAs MESSENGER-satellit, skuggor och enkel trigonometri. Vad vi sedan kunde upptäcka var att förhållandet mellan kratrarnas diameter och djup verkade vara konstant. Detta tillsammans med kratrarnas tillstånd och ålder kunde ge en ansenlig mängd information om Merkurius yta.

Tillbaka på Raketskolan introducerades och påbörjade vi modellraketbygget. Vi håller tummarna för att det regnar ordentligt så att vi får skjuta upp dem. Dagen avslutades med pappersflygplanstävling, och mitt lags flygplan vann! Taktiken var att hålla det basic och den höll med nöd och näppe. Ännu en rolig, fartfylld och lärorik dag över. Imorgon bär det av till Esrange och samtliga elever är taggade till tusen. Håll utkik efter morgondagens inlägg. God natt!

/Benjamin

Rymdforskarskolan 2018 i Kiruna – dag 4

Den första dagen med föreläsningar startades tidigt för oss på Raketskolan, där vi bodde under lägrets gång. Frukost serverades mellan klockan 06:00 och 07:00 efter att vi blev väckta av handledarna med rymdmusik. Det var en aningen utmanande uppgift med tanke på hur mycket roligt vi gjorde kvällen innan, men något som vi gladeligen tog oss an för att få delta i de första föreläsningarna. Klockan 07:15 begav vi oss med buss mot IRF (Institutet för Rymdfysik) där vi under dagen skulle få lära oss många intressanta saker.

Vi startade dagen på IRF med en föreläsning om programmering där vi fick lära oss grunderna i ett programmeringsspråk som heter Python. Det vi lärde oss använde vi sedan för att koda några enkla program, vilket var en förberedelse inför andra föreläsningar som vi skulle gå på under veckan. Sedan hade vi en till spännande föreläsning som handlade om hur det är att vara rymdingenjör och jobba på ESA (The European Space Agency) och vi fick många bra tips om hur man lyckas i rymdbranschen.

Efter en mycket god lunch fick vi en väldigt lärorik rundtur på IRF. Vi fick se på många coola uppfinningar som används för att mäta grejer i rymden, både från jordytan och satelliter, samt kolla in de lokaler där mätningarna utförs. Därefter var det en till föreläsning om programmering där vi fick användning för vår nyfunna programmeringskunskap, och sedan fick vi göra en labb där vi kalibrerade CCD-data från Westerlundteleskopet i Uppsala.

När klockan slog 17:00 var det dags att åka tillbaka till Raketskolan. Tyvärr blev bussen inställd, men vi gav inte upp för det. Vi fick gå nästan hela vägen tillbaka till skolan, men det gjorde inte så mycket för det var varmt och soligt ute. Väl på skolan avslutades dagen med en väldigt rolig runda av Jeopardy med rymdtema.

Under hela dagen blev det mycket skratt och roliga stunder och vi fick även lära oss många intressanta saker. Så trots missödet med bussen blev den första dagen med föreläsningar en riktigt bra och lyckad dag, och vi ser verkligen fram emot nästa.

Med hälsning från handledargrupp Sovjet (Raffay, Sofia, Lovisa, Gurpreet, Felix, Didrik) :~)

Rymdforskarskolan 2018 i Kiruna – dag 2

Klockan sex på morgonen vaknade vi till härliga toner från Star Wars. Därefter fick vi smak på Kirunas kollektivtrafik då bussen som skulle ta oss in till stan aldrig kom. Med all packning på ryggarna gick vi med våra nya vänner mot Kiruna centrum. I väntan på tåget fick vi rymdkänsla direkt då ett malmtåg lika oändligt som universum åkte förbi oss där vi stod.

En vacker tågresa full av norrländska vyer senare stod vi färdiga för vandring vid Abisko nationalpark. Trots att vi knappt känt varandra i ett dygn var stämningen högt över förväntan. Alla klickade på en gång och vi märkte inte ens skoskavet som sakta men säkert närmade sig våra fötter. Vi insåg snabbt att utsikten från tåget inte var någonting alls i jämförelse med Abisko nationalpark. Med stigar längs det kristallklara vattnet och utsikt över Lapporten och andra berg så kunde vi inte ha önskat oss en bättre plats att spendera dagen på.

Tiden gick fort och snabbt var det dags för lunch, det vill säga våra egengjorda wraps som vi gjort i ordning kvällen innan. Vi fick sätta oss var vi ville, men alla valde att tryckte ihop sig på en och samma sten. En stund senare började våra vattenflaskor tömmas, men det var inget problem eftersom vattnet i forsen var jättegott. Vi åt och vandrade vidare fram till att det var dags att än en gång sätta sig på tåget och åka hem till Raketskolan.

På kvällen var det planerat att vi skulle ha en tipspromenad, men eftersom alla var trötta efter vandringen fick vi se en film istället: Apollo 13. Vi satt på madrasser i gympasalen med våra kuddar och hade det jättemysigt. Efter filmen var vi helt slut, och välbehövd sömn var det enda alternativet som återstod.

//Felicia och Elsa

Rymdforskarskolan 2018 i Kiruna – dag 1

Äntligen var det dags att komma upp till Kiruna för att delta i sommarens häftigaste upplevelse. Jag och tre andra tog tåget tvärs över landet för att komma dit, något vi tyckte var extra spännande. Tåget anlände tidigt på morgonen och vi lyckades tillslut hitta till Raketskolan (Kirunaborna är rätt snälla och hjälpsamma). Där välkomnades vi av handledarna och fick fika under tiden vi väntade på alla andra. Eleverna började droppa in framåt eftermiddagen. Det var så roligt att se alla nya ansikten och man kände verkligen att det här skulle bli en riktigt framgångsrik vecka, alla var så glada och entusiastiska. Våra handledare hade förmodligen lite saker att sköta och vänta in de sista eleverna så vi satt för oss själva i en hemkunskapssal. Alla började med att presentera sig lite och det flöt bara på, alla pratade, skämtade och skrattade en massa. Nördigheten kan man nog inte dölja när man är på RFS och därför ville vi starta veckan med hänga gubben med fysik- och rymdtema. Sedan upptäckte vi att det inte alls var lätt att kunna 24 nya namn på en gång så vi satte igång med namnlekar.

När alla var där så var det dags för den officiella introduktionen av Rymdforskarskolan. Handledarna presenterade sig själva och tog lite information om veckan och vistelsen här. Sedan samlades alla i sina handledargrupper där vi fick lära känna varandra ännu mer och berätta bland annat om vårt rymdintresse och fritid. Därefter fortsatte vi med namnlekar och sociala aktiviteter (våra handledare var imponerade över hur snabbt vi lärde oss alla namn). Efter middagen så fick vi packa upp våra väskor och sedan var det dags för dagens höjdpunkt, nämligen den traditionella mördarleken för alla sanna rymdforskare. Adrenalinet i oss rusade och alla var redo och ivriga att massmörda och vinna det hemliga priset. Dock så blev man lite misstänksam mot alla och skräckslagen att man inte kunde gå i korridorerna utan minst två andra personer, lite av en skräckfilm-upplevelse. Efter det hade vi bed check där våra handledare berättade om bland annat praktiska saker kring kommande aktiviteter under veckan och det var även som en miniutvärdering av dagen. Trötta men förväntansfulla gick vi och lade oss, det krävs rätt mycket vila och energi för att kunna vandra i Abisko…

// Maryan Alatwan