Rymdforskarskolans blogg

Rymdforskarsklan 2019 i Stockholm- dag 6

Söndag den 23e juni:
Tjenamoss!
Idag har vi fortsatt med CanSAT-projekte. Vi har programmerat för att skriva mjukvara som ska användas till de instrument och sensorer vi använder till vårt experiment i projektet, som i sin tur ska sitta på en raketsom skjuts upp på onsdag. När vi inte höll på med CanSAT så var vi på en ytterst intressant föreläsning om speciella relativitetsteorin ( <3 ) av en tidigare handledare på RFS. Sist men inte minst avrundades dagen med att se på den spännande och tankeväckande filmen “Interstellar”.

/ (Gabriel, Edwin, Sara, Victoria, Love)

Rymdforskarskolan 2019 i Stockholm – dag 5

Denna lördagsmorgon fick herrskapet en angenäm sovmorgon till klockan nio. Dagen började dagen med en spännande rymdolympiad där vi fick röra på oss och leka lekar som gick ut på att då i våra handledargrupper skulle fly från marsianer som tillfångatagit oss. Efter lunch åkte vi till AlbaNova och blev introducerade till det projekt vi ska genomföra under resten av upplagan, CanSat (burksatellit). Projektet går ut på vi i grupper om fyra ska skicka upp en satellit som ska undersöka något fysikaliskt fenomen med en raket cirka 100-300 meter upp i troposfären. Varje grupp får välja vad de vill undersöka givet de sensorer som finns tillgängliga. Dagen avslutades med filmvisning av Contact som är baserad på Carl Sagans bok med samma namn.
Xoxo RFS* (Alexander, Anna, Elin, Åsa, Vilgot, Gusten, Sofia)

Rymdforskarskolan 2019 i Stockholm – dag 4

Godmiddag världen!

Idag hade vi en väldigt händelserik dag. Det började med att handledarna väckte oss med en härlig låt som vanligt, efter det förberedd vi oss inför dagen med god frukost. Därefter begav vi oss till AlbaNova för en föreläsning om solväder framförd av ingen mindre än vår egna projektledare Moa Skan. Föreläsningen var väldigt intressant och väckte många tankar och diskussioner. Efter det inledde vi årets midsommar med härlig uteservering, Vi dansade även runt vår egen variant av midsommarstången (planeten Venus  vid Vetenskapens Hus;) och sjöng såklart våra egna varianter på de klassiska midsommarsångerna

Efter vårt härliga midsommarfirande började vi med roliga men utmanande laborationer om Merkurius kratrar  där vi fick analysera riktiga bilder på planeten från NASA. Den andra labben handlade om sensorer med Arduino där vi lärde oss mäta acceleration, fukt, temperatur och att spara data på SD-kort. Kvällen avundades med att vi gick till observatorielunden där förbundet har sitt kansli!. Väl på plats kollade vi på filmen 2001: A Space Odyssey och förtärde pizza.. Efter den långa lärorika samt händelserika dagen var vi helt utmattade och fyllda av ny lärdom och kunskaper. Snipp snapp snut så var dagen slut.

Glad Midsommar!

// Hasti, Lin-na, Viktor, Sara & Sebastian :)

Rymdforskarskolan 2019 i Stockholm – dag 3

TJA TJA BLOGGEN!
Idag har vi på Rymdforskarskolan kodat Arduinos där vi har lärt oss styra lampors färger, toningar, blinkningar med mera.
Vi fick även lyssna på en föreläsning från den ”svenska Elon Musk”, Per-Erik Atterwall. Under eftermiddagen lärde vi oss att kalibrera bilder från en  CCD-kamera och reducera data m.h.a python för att få fram en skarp bild på en nebulosa. Dagen har varit väldigt kul och lärorik och just nu är alla väldigt glada såhär kvällstid efter en god och välsmakande pastasallad. Det vi tar med oss från idag är nya kunskaper kring rymden, programmering och
datareducering, samt två intressanta citat från vår alldeles egna Elon.

-Varför startade du upp det här rymdprogrammet?
-”Det är ju kul…”
och dagens andra citat; när vi frågade Per-Erik om hans syn på rymdskrot och en potentiell
crash med 3U-satelliten,
-”Så där får man ju inte tänka.”

Hoppas ni alla har en rolig kväll, vi får roa oss med att vika pappersflygplan, och vi landsatte faktiskt den första masken på en främmande himlakropp. MED EN MJUK LANDNING! Kom ihåg att söka till Rymdforskarskolan nästa år, ni kommer inte att ångra det, och så hörs vi igen någon gång nästa
vecka.
/ mÅns maskar (Emilia, Hampus, Sara, Klara, Emma, Albin, Oskar)

Rymdforskarskolan 2019 i Stockholm – dag 2

Ett blogginlägg om dag 2

Andra dagen av RFS 2019 har nu gått! Det var en dag fylld med spännande aktiviteter.
På morgonen hade vi en föreläsning om fjärranalys. Efter det så hade vi en guidad tur på AlbaNovas utställning
om rymdteknik och sedan ytterligare en intressant föreläsning om satelliten GAIA och efter det tog vi lunch.
Efter lunchen träffade vi Sveriges rymdminister, Matilda Ernkrans. Vi fick tillfälle att ställa frågor
om regeringens planer för att utveckla Sverige som en rymdnation och även tillfälle att
berätta vad vi tycker Sverige ska göra inom rymdforskningen, en verklig chans att påverka, vilket var riktigt coolt!

Vi genomförde även en labb där vi lärde oss mäta avståndet till en viss typ av stjärnor,
cepheider, vilket var väldigt lärorikt och roligt! Sedan tog vi bussen tillbaka till Solna gymnasium och åt middag  för att sedan få lyssna på en introduktion där handledarna presenterade sig själva mer ingående. Först lät det lite onödigt eftersom vi redan hade lärt känna dem under två dygn men det var väldigt inspirerande och man fick se hur många olika vägar det finns att gå om man vill vara aktiv och arbeta med rymden!

“It’s a mistake to think you can solve any major problems just with potatoes.”
– Douglas Adams

(Gabriel, Edwin, Sara, Victoria, Love)

 

 

 

 

 

 

 

Rymdforskarskolan 2019 i Stockholm – dag 1

Det här är det första blogginlägget i en serie av blogginägg som kommer publiceras under årets upplagor av Rymdforskarskolan! Inläggen skrivs av olika elever eller handledargrupper varje dag! Första dagen  (dagen efter anländning och introduktion) på årets första upplaga i Stockholm finnes nedan!

Goddag!

Idag hade vi en ytterst angenäm dag. När herrskapet vaknade runt klockan 6.30 var vi alla relativt trötta av gårdagens intensiva introduktion om Rymdforskarskolan där vi lärde känna varandra, både deltagare och handledare. Dagen började med att vi åkte till AlbaNova  på KTH där föreläsningar och labbar väntades. Den första föreläsningen började redan vid kl 9.00 och framfördes av vår alldeles egna handledare Carl som handlade om team LODESTAR och BEXUS, ett studentprojekt om ballongexperiment. Därefter föreläste Ronnie Lindberg om satelliter och Per Calissendorf om potentiellt intelligent liv i rymden och möjliga förklaringar på varför vi inte har hittat dem ännu. Vi åt sedan en god lunch och därefter hade vi laboration i programmering där vi blev bekanta med Arduinoplattformen och lärde oss bland annat om att beräkna om tal är primtal i kod! Dagen avslutades med att vi åkte  hem och åt god middag lagad av ledarna!

Xoxo, RFS.(Alexander, Anna, Elin, Åsa, Vilgot, Gusten, Sofia)

Rymdforskarskolan 2018 i Göteborg – dag 7

Efter nästan en vecka på Rymdforskarskolan var det dags för vår sista dag på Chalmers, vilket naturligtvis innebar ett fullspäckat program med fyra föreläsningar från fyra olika föreläsare. Förmiddagens föredrag fokuserade på raketers historia och konstruktion, interstellär kemi, samt alla olika sätt vi kan engagera oss i Astronomisk Ungdom efter årets Rymdforskarskolas oundvikliga slut. Efter lunch fick vi höra mer om radioteleskop, som dem vi sett på Onsala, men denna gång handlade det om hur de är uppbyggda och vilka tekniker som används för att skapa de mikroskopiska byggdelarna. Det var väldigt spännande att höra hur de lyckas med något så invecklat, med tanke på att mottagarna är 2×2 µm och att de måste ha en felmarginal mindre än ±1 µm för att mottagarna över huvud taget ska fungera.

På eftermiddagen var det egentligen dags att bygga raketer, men tack vare eldningsförbudet blev det snabbt inställt. Vi sa därför hejdå till Chalmers och begav oss tillbaka till Hulebäcks gymnasium för en hemlig konstruktionstävling. Mitt lag, som var väldigt revanschsugna efter att ha legat sist i Rymdkapplöpningen hela veckan, gjorde oss redo att vinna. Det annonserades att vi, nu när vi inte kunde ägna oss åt uppskjutningen, skulle fokusera på landningen av rymdsonden istället. Vi tilldelades varsitt astroegg, lite tråd, tejp, två plastpåsar och en bakform av aluminium och gav oss i kast med att bygga en hållbar landningskonstruktion för att säkerställa äggets överlevnad vid nedslaget. Jag och Ida Neinhardt bestämde oss för en design bestående av två krockkuddar, men på grund av några konstruktionsmissar fick inte vårt ägg den fina stötdämpade landningen vi önskat, utan krossades totalt mot marken. Som tur var för oss lyckades inget annat lag rädda sina ägg heller, så vi kom i alla fall inte sist!

Efter middagen samlades vi alla i ett tomt klassrum för att titta på The Last Lecture, en föreläsning given av Randy Pausch några månader innan han dog i cancer. Det var otroligt berörande att höra honom prata om hur han hade gjort för att uppnå sina barndomsdrömmar och hur han uppmuntrade publiken till att göra likadant. För alla som inte har sett den rekommenderar jag den verkligen! Jag och de andra i min handledargrupp blev så inspirerade att vi pratade om våra drömmar och mål långt in på vår bedcheck.

Man skulle ju kunna tro att vi tröttnat på föreläsningar vid det här laget, men icke då. Vi lyckades övertala Mikael Ingemyr att hålla nattföreläsning om allt vi ville veta men inte hunnit gå igenom under veckan. Efter bedcheck, vilken vi lyckades hålla till en för oss onormalt kort (en och en halv timme) satte vi oss alltså iklädda pyjamas och med täcke i handen i ett klassrum för att lära oss om den speciella och den allmänna relativitetsteorin, konspirationsteorier inom astronomi, spekulativ fysik och vad militären håller på med ute i rymden (läs: spionage och rymdflottor). Vi höll på till 3 på natten och det blev stundtals en aning flummigt, men våra flummiga frågor gjorde det nog bara ännu mer spännande.

Sedan släpade vi oss i säng, tacksamma över den kommande sovmorgonen och exalterade över morgondagens uppskjutning av Parker Solar Probe och det stundande besöket på Universeum.

/Miranda Jäderling

Rymdforskarskolan 2018 i Göteborg – dag 6

Tjenixen alla rymdkompisar!

Idag är det MOA, Mega Ondskefulla Aliens, som är här igen och rapporterar om femte dagen här på rymdforskarskolan i Göteborg. Dagen har varit fylld med spännande grejer, så läs och njut!

Kvällen innan hade sömnbristen och övertröttheten den innebär slagit till ordentligt i den form den oftast förekommer i: storslagna planer. Klockan 6.50 denna morgonen kom planerna till verklighet. Vi smög upp ur sängarna, kopplade telefonen till högtalarna, klädde på oss våra påslakan och inledde projektet. Alla skulle väckas, och detta skulle göras episkt. Eftersom det inte går att göra det rätta med ord bifogar vi en video (varsågoda).

Klicka här för att ladda hem filmklippet!

När alla var väckta, till följd av vår episka plan, åkte vi till Chalmers igen, där Doktor Magnus Persson väntade med en föreläsning om radioastronomi och astronomi, följt av en föreläsning av en av handledarna, Hugo Kvanta, innehållande tips och trix kring kommande gymnasiearbete samt historier från det projekt han själv gjorde för några år sedan. En förmiddag av föreläsningar följdes av en labb-eftermiddag, innehållande två olika laborationer. Först fick vi mäta avstånd på bilder av Merkurius och med hjälp av våra mätningar beräkna ut djupet av planetens kratrar, och efter det skulle vi räkna ut Jupiters massa med hjälp av månarnas omloppstid och avstånd runt/till planeten. Denna labb var lite klurig eftersom det var många moment att beräkna, men det var sjukt kul och framförallt var det roligt när man lyckades med den!

Sist men inte minst steg eminenta ledaren Moa Skan in och höll en föreläsning om hennes expertisområde: Rymdväder. Hon lärde oss allt hon kunde om plasma, solvindar, magnetfält, solens atmosfär, solfläckar med mera.

Kvällen spenderades åt en enda grej för alla oss elever: att ta bilder till scavenger hunten som hade deadline 00.00 (vilket alla såklart hade skjutit upp till sista sekund). Det blev minst sagt stressigt, men vi hade hur kul som helst i att brainstorma och sedan konstruera kreativa tolkningar av bild-uppgifterna (vi bifogar såklart några av våra bilder ;)). Efteråt somnade alla på gott iallafall.

Bild 1: En bild på planeternas omloppsbana runt solen
Bild 2: Bygg en mänsklig rymdraket
Bild 3: Alien-invasion!!
Bild 4: Lasersvärdfight!

Och med det var den femte dagen tyvärr också slut :(
Med mega ondskefulla hälsningar från
M.O.A

Rymdforskarskolan 2018 i Göteborg – dag 5

Denna dag började enligt tradition på Rymdforskarskolan med uppväckning till musik med rymdtema. Idag blev det Starman av David Bowie från lägrets gemensamma Spotify-spellista som fick dundra genom korridorerna och sovsalarna för att väcka liv i oss. Väl uppe ur sängen kommer jag på att det var idag som vi skulle på en heldagsutflykt till Onsala Rymdobservatorium. Detta är något som jag verkligen har sett fram emot länge, bland annat för att denna utflykt är exklusiv till just Göteborgsupplagan av Rymdforskarskolan 2018.

Efter att ha ätit frukost och förberett en lunchlåda för utflykten så ger vi oss av. Jag och flera andra väljer att sova på bussen då vi alla är väldigt trötta från vårat intensiva schema där handledarna verkar ha lagt total fokus på att maxa densiteten av roliga aktiviteter som sker per sekund. Väl framme på Onsala Observatorium så får vi ta del av en mängd olika föreläsningar av bland annat Boy Lankhaar, Dr. Tobia Carozzi och favoriten Dr. Ivan Martí-Vidal om de olika teleskopen runt anläggningen samt hur de fungerar.

Kort därefter får vi en guidad tur för var och en av Onsalas alla radioteleskop som varierar i storlekar från det allra största 25m-teleskopet till det allra minsta SALSA-teleskopet (Sicken Attans Liten Söt Antenn) . SALSA fick vi även under eftermiddagen använda i en laboration där vi fick pröva på att kartlägga några av Vintergatans spiralarmar med hjälp av Dopplerspektroskopi, något som vi sedan blev informerade om att man kan använda SALSA för i sitt gymnasiearbete.

Därefter tackade vi all personal på området för ett sådant lärorikt studiebesök och satte oss på bussen tillbaka. Efter ett kort stopp för middag på en sushirestaurang så befann vi oss återigen ”hemma” på Hulebäcksgymnasiet där vi hat hållit till under rymdforskarskolans gång. Kvällen avslutades med pappersflygplanstävling där utöver poäng för det plan som flyger längst så delades extrapoäng ut till gruppen med mest estetiskt tilltalande design på sitt pappersflygplan, vilket självfallet slutade med konspirationsteorier om så kallat ”riggat spel” när domaren Hugo utvalde sin egen handledargrupp till vinnare.

Trots detta så var alla på gott humör vid bedcheck och stannade därför uppe kanske lite för sent i våra sovsalar för att prata om allt mellan rymd och jord innan vi somnade och gav oss på de nya äventyren som väntade oss nästa dag av Rymdforskarskolan 2018.

/Viktor Stubbfält

Rymdforskarskolan 2018 i Göteborg – dag 4

Den fjärde dagen på rymdforskarskolan i Göteborg började som vanligt prick klockan sju med väckning av alla morgontrötta elever. Därefter följde frukost på nedervåningen. En timme senare var alla redo att bege sig ut till bussen som skulle ta oss till Chalmers tekniska högskola.

Dagens första föreläsning hölls av Daria Dall` Olio. Vi fick en mycket givande föreläsning om en stjärnas födelse, liv och död och det kretslopp som alla stjärnor ingår i. Efter en kort paus fortsatte vi med nästa föreläsning, denna gång av Moa Skan, handledare på rymdforskarskolan. Temat för denna föreläsning var “Introduktion till standardmodellen”, som tog oss ifrån grundläggande kunskap om standardmodellen till att (med lite guidning) kunna räkna på en riktig tentauppgift inom ämnet på bara ett par timmar.

Efter en något längre paus, där vi gemensamt åt lunch på en restaurang på området, fortsatte dagen. Vi elever fick rösta om vi ville ha en till föreläsning, eller köra laborationen direkt. Föreläsningen fick en klar majoritet och Mikael Ingemyr höll en mycket intressant föreläsning om Big Bang och kosmologi.

Därefter följde en laboration och denna gång skulle vi mäta avståndet till en cepheid, en sorts stjärna vars ljusstyrka och volym varierar periodiskt. Några timmar senare var vi klara och begav oss tillbaka till Mölnlycke, där middagen intogs på en mindre restaurang i närheten. Efteråt skyndade vi elever iväg till Coop för att köpa förnödenheter inför den kommande filmkvällen. Filmen som stod på schemat var the one and only “2001: A Space Odyssey” och efter filmen följde en lång diskussion om symboliken och samhället som skildras i filmen. Efteråt var det dags för en sen bedcheck, varefter vi trötta men nöjda efter ännu en fantastisk dag på rymdforskarskolan somnade.

Av Lovisa Strange