Rymdforskarskolans blogg

Rymdforskarskolan 2021 i Göteborg – 11/8

Den sista dagen på rymdforskarskolan 2021 Göteborg, en dag man sent ska glömma.

Dagen inleddes precis som vanligt, förutom att vi fick en liten sovmorgon till 07:30) och att dagens klädkod var “Business Formal”. Efter frukosten gav vi oss iväg till Chalmers för att göra de sista justeringarna på våra projekt och öva inför presentationerna. Projektet som vi hade fått sysslat med de sista dagarna gick ut på att vi skulle kombinera allt det vi hade fått öva på tidigare i veckan. Det vi då fick göra var att bygga en sond som vi sedan skulle skicka upp med drönare och sedan låta den falla med fallskärm och samlar olika data beroende på vilken/vilka sensorer vi använt. Vår grupp blev klar med den första sensorn innan deadline så vi bestämde oss för lägga till ytterligare en sensor. Från början hade vi den sensor som i första hand mäter CO2 (koldioxid) samt TVOC och då tyckte vi att en lämplig sensor vore tryckmätaren som då även beräknar altituden, vilket var väldigt relevant för vår huvudsakliga mätdata.

Klockan närmade sig 13.00 och vi begav oss bort mot Gustaf Dahlén Salen, som tur var för oss låg det precis intill både NTI och Chalmers, så vi behövde inte stressa under lunchen. Ännu en positiv sak var att de enda fysiska åskådarna som vi hade var vi från RFS och resten deltog via ZOOM på grund av restriktionerna, vilket säkert underlättade saker för många i gruppen. Alla grupper gjorde verkligen ett kanonjobb både med projektet och presentationerna. Alla handledare var verkligen nöjda de med, vilket var jätteroligt förstås. Jag är absolut inte menad för att stå i centrum eller tala inför publik så jag var väldigt imponerad av varenda en som presenterade och speciellt hur proffsigt och smidigt min grupp lyckades ta över och rädda situationen när det helt och hållet låste sig för mig tre ord in i första meningen. Härnäst var det dags för diplomutdelning som dessutom var underskrivet av ingen mindre än Christer Fuglesang!!

Avslutningsmiddagen hölls i en fin gammal tågvagn som står på Chalmers, riktigt häftigt faktiskt. Supergod vegetarisk trerätters, allsång (med rymdtema förstås) och roliga spex. Till sist höll en av eleverna ett väldigt känslosamt och rörande tal som slutade i många tårar. Vi gick sedan alla, en i taget, och kramade om honom och efter det kramade man nästa person och ställde sig längs väggen så att alla personer skulle få krama varandra. Väldigt känslosam kväll men även väldigt betydelsefull och minnesvärd. Efter ca 1h hade vi samlat oss nog för att gå tillbaka mot NTI och väl där fick vi höra en av handledarna spela och sjunga sin egna låt, superbra.

Lite senare var det dags för hemlig aktivitet och när vi kom tillbaka från det fick vi alla ett varsitt häfte som var till för att alla skulle skriva något fint i varje persons häfte. Man fick inte läsa sitt eget förrän man kom hem. Medan alla skrev serverades kvällsmackor och frukt och två av handledarna spelade massa filmmusik och lät alla gissa vilken film de var ifrån. Planen var att alla skulle dygna men några däckade innan det var dags för uppstigning 6:50 för städning. Därefter gick vi till Chalmers och sa hejdå och där var Rymdforskarskolan 2021 Göteborg, slut.

MVH Saga

Rymdforskarskolan 2021 i Göteborg – 10/8

Hej bloggen!

Den nionde dagen började som vanligt med att vi väcktes av ”Jag är en astronaut”. Vi gjorde oss i ordning, och gick sedan mot Chalmers. Där fick vi våra tre sista föreläsningar för denna upplaga av Rymdforskarskolan. Föreläsningarna handlade om avlägsna galaxer av Kirsten Kraiberg Knudsen, radioastronomi av Vincent Desmaris, samt om Jupiters måne Ganymedes av Maria Sundin. Det var mycket intressant, och alla föreläsare var duktiga på att förklara så att alla hängde med.

Efter en god lunch fortsatte vi jobba på det sista på våra projekt inför morgondagens presentationer. Vi fick bland annat öva på hela presentationen inför några av handledarna.

Sedan åt vi kvällsmat, och efter detta var det dags för Mikael Ingemyr, en utav Astronomisk Ungdoms grundare, att hålla en presentation om sig själv och om AU. Presentationen varade i tre timmar och en kvart, men ur min synpunkt var varje minut av den intressant. Det var mycket inspirerande att få höra om vad han har åstadkommit, samt att få tips på olika tävlingar, läger och stipendier som man kan söka till. Han berättade även om hur man kan engagera sig i AU, vilket de flesta av oss, inklusive mig själv, vill göra efter Rymdforskarskolan är slut.

Liksom alla andra dagar här var dag 9 en fantastisk dag!

MVH Lova

Rymdforskarskolan 2021 i Göteborg – 9/8

Då ännu en härlig morgonstund fylld av mat, toalettköer och… underbar musik… hade
passerat begav vi oss tillbaka till Chalmers för morgonens 3 föreläsningar!

Den första handlade om att jobba på ESA, av Malcolm Fridlund. Han berättade om projekten
han hade hjälpt till med under sina år. Bland annat om svårigheterna vår atmosfär och
teknologi utgör på observationer från jorden och om potentiell byggnad av observatorium på
månens utsida för att komma bort från allt brus från jordens teknologi och atmosfär.

Den andra handlade om interstellär kemi, av Eva Wirström. Istället för att irritera sig på
stoftmolnen som skymmer stjärnorna vid observationer, studerar hon dem! Det är nämligen
dessa moln som skapar stjärnorna genom att tryckas ihop av gravitationen tills de får så hög
densitet att de exploderar.

Den tredje var av Bitten Gullberg, som åker tillbaka i tiden för att studera vad galaxer för
miljarder år sedan höll på med. Hur gjorde hon det egentligen?… Den karamellen får du
suga på!

Efter lunch förberedde vi det sista inför ett av dagens höjdpunkter… uppskjutningen av våra
sonder! Efter en bussresa som de civila passagerarna förmodligen fann väldigt spännande
då 22 högljudda personer med masker steg på samtidigt, gick vi till ett fält fyllt av rådjur och
harar på kvällen! Luften var sval och fuktig, himlen färgades rosa och atmosfären fylldes
med musik och skratt från ett gäng unga astronomer :)

Där sköt vi upp våra sonder och samlade in all möjlig data! Just vår grupp mätte UV-
strålning… På natten. Spännande resultat måste jag säga.

Sedan var det dags att diskutera nästa strategiska steg… Inte långt efter fick pizzabagarna
på ett pizzaställe mitt i Göteborg i uppgift att baka 8 pizzor klockan 12 på natten.
Natten rundades av med 3 omgångar Just Dance. Det var sannerligen en speciell kväll, med
fantastisk stämning. Alla är så snälla här.

MVH Victoria

Rymdforskarskolan 2021 i Göteborg – 8/8

Tja tja bloggen!

Här går tiden otroligt fort och till allas besvikelse är första veckan på rymdforskarskolans nu officiellt över.

Idag väcktes vi av ”Jag är en astrosmurf” till skillnad från vår klassiska väckning med ”Jag är en astronaut”. Det följdes självklart av en välbehövlig frukost. Numera har de flesta också lärt sig att minst en kopp kaffe om dagen är nödvändigt för att hålla sig på topp.

När morgonrutinerna var utfärdade tog vi en kort promenad till Chalmers för att få en snabb presentation om fallskärmsbygge av våra kära handledare Theresia och Gabriel. Därefter tog vi trappan ner och startade konstruera våra egna fallskärmar inför Ägglandningen, som tyvärr inte kunde utföras idag p.g.a. dåligt väder och låsta lokaler. Fallskärmarna skapades i hanledargruperna och var gjorda av grilltält. Materialet som blev över användes till coola klädesplagg så som ”ninjaband” och kreativa varianter av regnskydd.

Eftersom vädret ej var särskilt mysigt blev lunchen för ovanlighetens skull inomhus. Det serverades idag fiskpinnewraps med en äppelsallad. Konstig kombo, men mycket uppskattad av de allra flesta!

Även eftermiddagen spenderades på Chalmers, men nu lades tiden ned på att fortsätta med projektet. Idag var det för de flesta grupperna programmering och lödning som gällde. Alla jobbade på riktigt hårt och verkade göra stora framsteg, delvis tack vare Eli, vårt egna programmeringsproffs till handledare. I min grupp fick vi intressanta insikter om vad våra sensorer faktiskt ska mäta och om hur dess värden bör tolkas. Självklart togs det även en välbehövlig kaffepaus!

När projekt-passet hade lidit mot sitt slut tog vi oss återigen tillbaka till NTI-gymnasiet för lite käk. Det serverades gött mos och köttbullar till middagen, och i bakgrunden spelades såklart musik med rymdtema.

Dagens sociala kvällsaktivitet var ”Last Lecture”, en inspelad föreläsning av Randy Pausch om barndomsdrömmar och att hjälpa andra förverkliga sina drömmar. Ett av alla citaten som stannade hos mig är ”erfarenhet är det du får när du inte får det du vill”. Har du inte sett detta så rekommenderar jag det definitivt!

Föreläsningen följdes av Jessica Meirs sommarprat som släpptes idag. Vi gjorde det mysigt och bekvämt i caféet och lyssnade tillsammans om hennes resa mot att lära känna dig själv bland stjärnorna. Även detta är något jag starkt kan rekommendera!

Efter sommarpratet drogs ännu en föreläsning igång, nu av vår alldeles egna handledare Niklas. Den handlade om relativitetsteorin och verkade mycket uppskattad av alla som var med. Själv var jag alldeles för trött och hängde i biblioteket med en mindre, men minst lika härlig, grupp människor.

Alla var väldigt trötta och gick, för första gången på länge, och lade sig i tid. Tack och godnatt!

Med rymdiga hälsningar
Smilla

Rymdforskarskolan 2021 i Göteborg – 7/8

Den sjätte dagen på rymdforskarskolan inleddes med väckning till en välkänd melodi. Själv vaknade jag på golvet och fick mödosamt kravla mig ur det plaststycke som en gång varit en funktionerande madrass. Med ryggskottet lurandes runt hörnet gjorde jag en sista kraftansträngning för att sätta mig upp, vilket lyckades. Priset för min möda bestod av en frukost i form av knäckebröd och ost. Gott.

Klockan 9:00 samlades vi för att bege oss ned mot Chalmers. Spänningen gick nästan att ta på eftersom vi alla visste att den stora rymdolympiaden nalkades. Den första deltävlingen lämnade min handledargrupp i ett snurrigt läge och vi var redo att ge upp där och då. En osynlig kraft lyckades dock ta sig in i våra medvetanden och när det var dags för deltävling 2, 3 och 4 var det vi som excellerade. Otippat, men ack så verkligt. Det slutade med att vi vann hela rymdolympiaden, trots den knaggliga starten!

Efter lunchen var det dags att sätta igång med våra projektarbeten. Jag var helt slut efter mina ansträngningar i olympiaden och hade därför inte mycket tankekraft till övers. Vi tilldelades nya grupper att jobba i och till en början var det svårt att dela upp arbetet på rätt sätt. När tre timmar hade gått kändes det som att vi knappt hade kommit någon vart, men vi skymtade fortfarande hoppet längs horisonten. Jag hade inte glömt sensmoralen från förmiddagens turbulenta äventyr.

Kvällsmaten närmade sig med stormsteg och magen tog tacksamt emot dess energi då glykogenlagret sedan länge hade förbrukats. Efter att födan hade intagits var det dags för film. Vi såg Contact tillsammans på projektorn och det var jättemysigt. Med sovsäckarna uppradade på golvet var det inget som kunde stoppa oss från att ha det bra. Det enda som kändes obehagligt var att jag mådde illa efter att ha ätit för mycket godis – med andra ord var det så nära en perfekt kväll man bara kommer.

Jag minns inte om vi hade bedcheck senare den kvällen, men om vi hade det kan jag garantera att vi pratade om allt förutom det vi var menade att prata om. Märkliga samtalsämnen var minst sagt en återkommande företeelse i vår handledargrupp. Och märkligare skulle det bli…

MVH Lea S

Rymdforskarskolan 2021 i Göteborg – 6/8

Den femte dagen på RFS Göteborg inleddes med den gemensamma väckningen kl 7:30. Denna skedde, precis som alla andra dagar, med låten “Jag är en astronaut” uppspelandes på en stereo. Ytterligare en väckning med den låten och därmed blev den ännu mindre omtyckt av oss elever.

Första aktiviteten på dagen var en föreläsning om svarta hål av professor Lars Brink. Den började klockan 09:00 och varade i en timma fram tills klockan 10:00. Detta var en väldigt intressant och lärorik föreläsning. Föreläsningen gav både mig och andra mycket ny information och till och med nya synvinklar om hela universum.

Direkt efter Brinks föreläsning började en till föreläsning som denna gång hölls av professor Gunnar Elgered. Elgered föreläste om hur så kallad “Rymdgeodesi” kan ge insikt om väderprognoser och klimatstudier. Elgered presenterade främst om hur vattenånga i atmosfären kan användas på många sätt för att få fram olika typer av data. Rymdgeodesi är personligen inte favoritinriktningen inom astronomi, vilket ledde till att jag ofta inte förstod föreläsningen. Men även med detta så tyckte både jag och vissa andra av eleverna på RFS att det var en väldigt intressant och lärorik föreläsning.

Därefter hölls en presentation om LOFAR av professor Tobia Carozzi. Denna presentation tog ungefär lika lång tid som de två andra, en timma. LOFAR är ett radioteleskop som använder sig av väldigt många, men mindre och grövre, enstaka teleskop sammansatta till ett större teleskop. Tanken är att en dator ska kunna hantera och processa den grova datan av teleskopet, vilket skulle ge stor förmåga till ett mycket lägre pris än bara ett större, normalt, teleskop. Återigen en väldigt intressant och lärorik föreläsning.

På eftermiddagen var det laboration. Dagens laborationspass gick ut på att vi skulle försöka mäta massan av Jupiter. När vi mätte massan använde vi två verktyg. Vi använde oss av datorprogrammet Stellarium vilket är ett virtuellt planetarium samt ett program skrivet i programmeringsspråket Python, vilket vi använde för att kunna se avstånd (i pixlar) på en bild. Med våra två program lyckades vi räkna ut omloppsbanans höjd hos Jupitermånen Io samt omloppstiden av hos den.

När vi hade fyllt på vår energi var det dags för den sociala aktiviteten, vilket idag blev filmkväll. Filmen vi kollade på heter “2001: A Space Odyssey”. Denna film är en välkänd klassiker som kom ut 1969 och är skapad av Stanley Kubrick, den är en av de populäraste Sci-Fi och rymdrelaterade filmerna någonsin gjorda. Att ingen av oss elever, inte jag heller, som alla är rymdintresserade hade sett filmen förut var därför ganska förvånande. 2001 är en väldigt abstrakt film och som handledarna sade “varje människa uppfattar och tolkar saker på ett nytt och unikt sätt” vilket verkligen stämmer, ingen av oss i RFS Göteborgg 2021 hade samma tanke om vad olika detaljer och händelser innebar. Efter filmen var färdigt stod alla och diskuterade med varandra om vad vi hade sett. Därefter var vi alla trötta så vi gick och lade oss.

Jag tackar för att ni har läst detta blogginlägg och hoppas ni finner det intressant!

// Lukas

Rymdforskarskolan 2021 i Göteborg – 5/8

Tjenare alla rymdälskare! Idag var det den fjärde dagen av Rymdforskarskolan, och liksom alla andra dagar var den spännande och fylld med mycket aktiviteter.

Dagen började som vanligt med en väckning av den PTSD-inducerande låten ”Jag är en astronaut”. Tyvärr blev det ingen sovmorgon, men det skulle snabbt kompenseras av de roliga planerna som väntade för dagen. Frukosten serverades mellan 7-8 och sedan var det dags för en samling utanför NTI-skolans entré. Därifrån begav vi oss sedan till Chalmers, där handledarna hade gett oss lyxen att åka en alldeles privat buss till Onsala observatorium! Bussresan tog ungefär 40 minuter, och jag tror att de flesta av oss sov på ditresan (inklusive mig). Alla var nämligen trötta från att ha fått för lite sömn, då vi hade dragit ut på Louise och Theresias handledarpresentationer kvällen innan genom att bombardera dem med frågor.

När vi väl kom fram till observatoriets grindar fick vi sätta på flygplansläge på våra mobiltelefoner och datorer, för att inte störa radioteleskopen som var igång. Bussen körde längre in och vid parkeringen möttes vi av forskaren och Onsala Rymdobservatoriums kommunikatör, Robert Cumming. Han gav oss en snabb presentation om sig själv och visade oss sedan in i den stora vita kupolen; en så kallad radom (engelskans ”radar” + ”dome”), som skyddade deras 20-meters radioteleskop. På grund av pågående underhåll var teleskopet inte i gång när vi gjorde vårt besök, men vi fick ändå gå runt och kika på andra coola instrument, samt kontrollrummet där data från rymdobservatoriets andra teleskop samlades.

Efter den lilla rundvandringen i radomen tog vi alla en kort promenad ut mot havet där flera andra teleskop var stationerade. Bland annat fick vi se och höra om tvillingteleskopen, som olikt det första radioteleskopet var igång! Alla vi blev lika fascinerade varje gång de vred sig, vilket jag själv fann lite komiskt också. Robert berättade att tvillingteleskopen var en del av ett internationellt nätverk av teleskop, och förklarade hur de upptog signaler från avlägsna kvasarer. Vi gick sedan vidare till 25-metersteleskopet som låg några meter bort. Detta teleskop har varit i bruk sedan 1960-talet, berättade Robert, men just idag var det tyvärr inte så vi fick nöja oss med några bilder helt enkelt (som förresten blev väldigt snygga!).

I alla fall gick vi vidare ner till en av Onsalas mareografer, som inte heller låg så långt bort. Igår fick vi lära oss att mareografer används för att mäta skillnader i havsnivån. När vi kom fram till anläggningen berättade Robert mer om hur de fungerade samt visade oss den lilla stugan där datan analyserades med toppmodern utrustning. Detta tyckte jag själv var väldigt coolt, och mareografen fick även pluspoäng i mitt hjärta för dess fina utsikt.

Efter detta gick vi tillbaka till parkeringen. Där väntade bussen på oss och tillsammans med Robert tog vi oss till observatoriets LOFAR-station som låg på ett fält i skogen. LOFAR står för Low Frequency Array och är en stor samling av många mindre radioteleskop som finns runtom i Europa. Rymdobservatoriet i Onsala är faktiskt Sveriges enda LOFAR-anläggning, och består av nästan 200 antenner! När vi var klara tackade vi Robert för studiebesöket och åt våra egengjorda wraps från gårdagen innan vi begav oss tillbaka till bussen och åkte hemåt.

Vi kom fram till Chalmers vid 14-tiden och då var det dags för laboration 2! Denna gång fick vi programmera sensorer till Arduinosen. Sensorerna som vi använde var en accelerometer (ADXL345) och en temperatur- och fuktsensor (DHT11). Vi fick även lära oss att skriva ett program som kunde spara ner data till ett SD-kort. Denna laboration tyckte jag var lite svårare än gårdagens, men när man väl förstod koderna kändes det mycket enklare!

När vi hade programmerat klart gick vi tillbaks till NTI-skolan för att äta middag. Vädret var bra så vi åt ute som vanligt, där det serverades potatismos med korv. Efter det höll de resterande handledarna sina presentationer eftersom de inte hann det igår. Eli höll den första, och han var faktiskt den enda handledaren som någorlunda lyckades hålla sin tid. Som en tidigare norrlänning var det roligt att höra om hans uppväxt och studier där! Andra att presentera var Niklas, som berättade om sin passion för astrofotografi och fysik. Det var jättefascinerade att se alla coola bilder han har tagit, och som någon som själv vill läsa fysik på universitetet var det väldigt upplyftande att lyssna på. Sist men inte minst höll Gabriel sin presentation, som liksom de andra var väldigt inspirerande. Vi blev alla rörda av hans ord, speciellt när han berättade om hur han ”spammade 200 forskare på CERN via mejl” för att få göra ett skolarbete.

Men skämt åsido var det extremt kul och lärorikt att lyssna på alla presentationerna. Själv kände jag mig väldigt inspirerad och rörd av våra kära handledares presentationer, och jag skulle säga att denna kväll var en enorm vändpunkt i mitt liv. Jag hoppas att ni läsare också en dag får uppleva samma sak som jag har gjort här på RFS för jag kan garantera er att det är en upplevelse som ni aldrig kommer att glömma av.

Tack och hej, leverpastej!

MVH Chrys

Rymdforskarskolan 2021 i Göteborg – 4/8

Hej bloggen!

Onsdagen/dag 3 började klockan 07:30 på samma fantastiska sätt som alla andra dagar. Nämligen genom väckning till låten ”Jag är en astronaut”. Vi åt en god frukost och sedan började dagen och alla aktiviteter på riktigt. Jag var väldigt taggad inför dagen och väntade med glädje på att få höra mina första riktiga föreläsningar. Dessa skulle dessutom hållas på Chalmers av extremt intressanta föreläsare, vilket bidrog ytterligare till spänningen. Doktoranden Kiana Kade höll i första föreläsningen vilken var på plats på Chalmers. Detta gjorde hon om astronomi och plasmafysik. Föreläsningen var mycket intressant och man fick lära sig om allt från rödförskjutning till galaxers förmåga att skapa stjärnor. Jag tror nästan inte att jag hade kunnat få en bättre introduktion till föreläsningar än via henne. Den andra föreläsningen handlade om hur stjärnor utvecklas samt hur de förändras under deras livstid. Denna var på distans och föreläsaren var Holly Andrews. Även denna var väldigt spännande och jag fick lära mig kring stjärnors hela livstider. Den tredje föreläsningen hölls på plats och föreläsare var Rüdiger Haas. Han föreläste om rymdgeodesi vilket var ett ämne jag aldrig hört talas om. Föreläsningen handlade om olika typer av undersökningar som man kan göra på jorden samt inom samt de olika sfärerna som omger oss. Detta var mycket intressant och jag fick bland annat lära mig att man kan använda sig av gravitationen vid Amazonas för att bedöma mängden regn som fallit.

Efter de tre väldigt intressanta föreläsningarna väntade lunch. Vi hade även fått reda på att en fjärde föreläsning som egentligen ej var inplanerad skulle ske. Denna handlade om kvantdatorer och föreläsaren var Göran Johansson. När jag fick höra om detta blev jag väldigt exalterad då kvantdatorer är något jag tycker är otroligt spännande men som jag samtidigt inte visste så mycket om. Görans föreläsning var en av de absolut bästa föreläsningarna och han förklarade på ett väldigt pedagogiskt sätt. Detta gjorde att man lätt kunde ta in mycket av den information som gavs, trots att ämnet han föreläste kring var väldigt komplext. Efter dagens sista föreläsning fick vi sedan fortsätta med laborationer. Labben var mycket rolig och jag fick lära mig ännu mer programmering än vad jag tidigare gjort.

När vi var färdiga med labbarna återvände vi till skolan samt åt. Efter middagen väntade dagens sociala aktiviteter vilka var handledarpresentationer. Eftersom vår upplaga var väldigt frågvisa drog vi ut på tiden något enormt och vi hann inte ens med hälften av alla handledarpresentationer. Det kan dock också ha haft att göra med att alla handledare var så intressanta. De presentationer vi hann lyssna på var superinspirerande och att få höra handledarnas berättelser var några av de absolut bästa delarna av rymdforskarskolan. Av handledarna fick vi även massa bra tips samt hjälp med hur vi kan tänka inför framtida val när det kommer till jobb, skola och livet i allmänhet.

Denna dag var precis som alla andra dagar otroligt minnesvärd och bidrog med mycket jag aldrig kommer glömma.

MVH Viktor

Rymdforskarskolan 2021 i Göteborg – 3/8

Dag 2 började med att en handledarna väckte oss med den obligatoriska låten ”Jag är en astronaut”. En låt som vi skulle få höra många fler gånger under våra kommande dagar. Efter frukosten gick vi mot Chalmers där vi hade alla våra labbar och idag skulle vi lära oss att programmera i C++. Det var min första gång att programmera och till min förvåning var det riktigt riktigt kul.

Eftermiddagen spenderades på Universum där vi lärde oss om rymden men fick också se massor av djur, aporna var i regnskogen var otroligt gulliga. På kvällen, efter middagen på NTI, gick vi återigen mot Chalmers där vi fick en föreläsning om Latex, otroligt intressant och man ser fram emot att använda det i framtiden. På kvällen hade vi en bedcheck, en stund där man få information om nästa dag i mindre grupper och hinner prata om dagen som gick. I slutet av bedchecken brukade vi också spela något spel, skitkul och trots att bedchecken kan låta liiite trist så såg man alltid fram emot bedchecken varje dag.

MVH Vera

Rymdforskarskolan 2021 i Göteborg – 2/8

Utan att veta vad som väntade släpade man på sin tunga packning upp till NTI-gymnasiet där 23 andra förväntansfulla och nervösa elever väntade på en. Kort därefter ställde vi upp oss på led för att checka in i det hem som vi skulle tillbringa de kommande tio dagar, och därefter delades vi in i våra handledargrupper där vi påbörjade samarbetsövningar!

En av dessa samarbetsövningar var evolution, vilket gick ut på att utvecklas till en framtida AI genom att vinna på en oerhört skicklighetsbaserad gren, nämligen sten, sax, påse. Dessvärre var jag en av de tre som inte besatt denna skicklighet och förlorade leken genom att förbli en apa medan alla andra utvecklats till AIs. Men denna förlust tänkte jag inte på så mycket och fram mot kvällen när vi skulle tävla om vem som kunde bygga det bästa pappersflygplanet, tog jag tillfället i akt att visa på min otroliga ingenjörsförmåga. Efter långa minuters beräkning av olika vingmodellers aerodynamik kom jag fram till slutsatsen att det bästa vore att ta fram en Youtube-tutorial!

Det första kastet var relativt dåligt, och en annan handledargrupp tog ledningen. Men nu hängde allt på det andra kastet. Jag kastade högt, och det dröjde inte länge förrän pappersflygplanet nådde sin maximala altitud och accelererade ned mot Jorden. Pappersflygplanet började snurra och det såg inte bra ut, men det var då luften fick sin egen vilja, och tog tag i planet som tog vårt lag till första plats!

MVH Elliot

Varukorg