Rymdforskarskolans blogg

Rymdforskarskolan 2021 i Uppsala – 7/7

Jag sitter på tåget hem just nu. Rymdforskarskolan är officiellt över. Jag tror aldrig jag varit så ledsen som jag var idag, eller det känns åtminstone som det. Hela den här veckan har varit så fantastisk, så lärorik och helt magisk, men mer om det senare, först kommer en sammanfattning av det senaste dygnet.

Igår morse fick vi sovmorgon, det var vår sista dag och det var även dagen för redovisning av projekten vi gjort. Vi vaknade vid 8 för frukost innan vi rörde oss mot Ångan för att öva och förbereda oss inför presentationerna, därefter grillade vi hamburgare vid en liten grillplats i skogen precis utanför, det hade precis regnat men inte skulle väl lite vatten hindra oss? Det började dra ihop sig för seminariet och på vägen tillbaka till Ångan stannade vi på boendet för att byta om och göra oss i ordning. Det märktes att nervositeten började kicka in för vissa, men upprymdheten hade fortfarande övertaget. Väl på Ångan var det dags, med föräldrarna på Zoom och övriga i publiken så var min grupp först ut och pressen för att vi skulle sätta ribban kändes starkare än någonsin. Det kändes dock bra, vi stod där, med ett projekt och resultat som vi själva framställt, att få visa att vi faktiskt också kan bara vi vill, och efter kändes adrenalinkicken så starkt att jag började skaka, vilken känsla! Grupperna rullade på och det gick oerhört bra för oss alla, vi var äntligen klara!

Det hade nu blivit dags för middag på hemlig adress och att gå genom Uppsala stad en sista gång var en så härlig känsla. Det visade sig att även Mikael har sina kontakter och att han ordnat en riktigt fin trerätters-middag, med fantastisk underhållning, spex från oss elever, Wijkmanska Blecket som uppträdde och tal från både elever och andra i organisationen, vi hade med andra ord en riktigt fantastisk kväll. Jag tror aldrig jag skrattat så mycket, och i det ögonblicket kändes allt okej, inte alls som att vi, tolv timmar senare, skulle åka hem. Sent på kvällen, eller snarare under natten, började vi röra oss tillbaka mot boendet för hemlig aktivitet, men jag kan tyvärr inte nämna mer än att det var oerhört roligt och speciellt, du måste helt enkelt vara med för att själv om du vill veta vad som egentligen hände igår kväll.

Natten var dock fortfarande ung och ingen av oss hade planer på att sova. Väl tillbaka på boendet inledde vi en omgång mafia innan Mikael insett att det var en perfekt natt för att se både Saturnus och dess ringar, men även Jupiter med sina månar och han ordnade snabbt ett teleskop. Klockan 3 inatt stod alltså en sömnig skara ute på en skolgård i Uppsala kring ett teleskop för att titta på planeter och det var helt fantastiskt! Det blev även självklart karaoke och en och annan elev som somnade lite var som i skolan, och när dagen började gry igen var det städning som stod på schemat och jag känner att citatet från mitt favoritbarnprogram: “Vad funkar bäst? Teamwork” passar väldigt bra in där. Det var nu dags för mig och några andra att röra oss hemåt, vi letade upp våra små pamfletter i vilka vi fått skriva personliga meddelanden till andra i och begav oss mot tågstationen efter ett tårfyllt hejdå. Där är vi nu, på tåget, tokbölandes för att den här tiden är över.

När jag sökte till Rymdforskarskolan hade jag aldrig kunnat tro att det skulle sluta såhär. Jag åker härifrån med ny kunskap, nya vänner och minnen för livet. När jag sa att jag ville söka hit frågade min vän mig “Sommarskola? Har du blivit knäpp?” och jag kan meddela att nej, rymdforskarskolan kan ha varit något av det bästa jag någonsin gjort.

MVH Amanda

Rymdforskarskolan 2021 i Uppsala – 6/7

Dag 9 på rymdforskarskolan bjuder på mycket nerver, mycket inspiration och mycket skratt. Vi började dagen med någonting inte helt oväntat, frukost, och begav oss än en gång mot Ångan för de sista föreläsningarna för RFS Uppsala. Vi fick träffa Hayley Williamson som pratade om Rosetta, Ulf Danielsson som pratade om svarta hål och Anders Eriksson som berättade om IRF. Alla dessa teman var saker vi hört om på andra föreläsningar och jag var rädd att det skulle vara en flopp att gå igenom dem igen, men snarare så var det tvärtom, det kändes bra att få höra om samma tema igen nu när man hade en föraning om vad som var på väg.

Efter föreläsningarna rörde vi oss för sista gången mot Värmlands Nation. Imorgon var det dags för presentationerna och vi spenderade hela dagen på Värmlands. Först ut var lunchen, sedan satsade vi järnet på att bli klara med våra powerpoints och våra manus inför seminariet och vi fick även presentera för våra handledare för att få feedback vilket gick förvånansvärt bra, min grupp fick mer nedslag på saker som att punker har olika storlekar och att pilar var olika tjocka än någonting annat. Vi fortsatte att öva tills det var dags för middag och sedan stod städning på schemat då det här var sista gången vi var där. Det känns som att tiden gått så snabbt. Jag kan knappt tro att det var över en vecka sedan jag satte min fot på fantastiska Värmlands Nation istället för bara några timmar. Värmlands och tiden vi spenderade där lyckades helt övertyga mig om att det är Uppsala jag vill plugga i, det verkar helt fantastiskt.

När vi var klara med städningen var klockan mycket men det hade blivit Mikaels tur att få hålla i sin presentation om sina prestationer i livet samt om när han grundade Astronomisk Ungdom och även hur vi kunde gå till väga nu, det var riktigt inspirerande att få höra och jag tror definitivt vi alla fått oss en tankeställare efter att ha hört Mikaels och handledarnas resor genom livet. Det finns ett talsätt inom AU, får du Mikael att börja prata så kommer han hålla på halva natten, vilket uppriktigt sagt var på väg att hända, men intressant var det. Så som alla andra dagar lyckades vi inte ens komma i närheten av att följa schemat och halv 12 traskade vi tillbaka mot boendet för en kort sista bedcheck. Det var kanske tanken att vi skulle sova när vi var klara där vid klockan ett för att få energi inför morgondagen, men stressen inför att få presentationerna perfekta hängde i och jag vet själv att jag sms:ade våran projektledare vid halv tre om småändringar i filen vi lämnat in, men det verkade som att åtminstone någon av oss fick sömn, för något svar fick jag inte.

Med andra ord så har även det här varit en underbar dag, man vet att man har hamnat med rätt människor när till och med städning känns roligt och när alla reagerar på samma meme-referenser. Nu taggar vi inför morgondagen och avslutningsseminariet och hoppas på att det kommer bli lika fantastiskt som allt annat vi gjort den här tiden. Godnatt på er!

MVH Amanda

Rymdforskarskolan 2021 i Uppsala – 5/7

Ännu en dag, ännu ett äventyr. Rymdforskarskolan bjuder ständigt på överraskningar – vissa bättre än andra. Denna dag var speciell. Inte nog med att det serverades en god middag, som inkluderade en promenad i kvällssolen med pizza i handen, blev detta den första specialanpassade dagen. Vi elever lade vår enorma tillit i våra handledares händer under gårdagen, och resultatet blev en särskild anpassning och distansering. Tyvärr har två elever tvingats åka hem på grund av en förkylning som gånger om bevisats inte vara corona. Det är så klart en lättnad, men att somliga tvingats lämna tog på den annars energiska gruppen. Vi försöker återhämta oss och blicka framåt, och som tur är finns härliga vänner att lyfta upp en.

Dagen började med tre återigen intressanta föreläsningar. Även om det märktes att folk var trötta efter att ha överspenderat på den enda blodsviktiga valuta som är sömn, rycktes alla upp av promenaden till Ångströmlaboratoriet där våra föreläsningar hålls. En var på plats, resten på länk. Vi har vant oss vid upplägget vilket märktes. Vi kanske var lite för bekväma i dag. Det saknades en viss ’business casual’ som Jonathan, handledare, skulle sagt. Men, men; alla dagar kan inte hålla bästa klass. Föreläsarna var i alla fall hängivna och svarade gärna på tonvis av frågor. Därefter bar det av till kära Värmlands Nation, den vackraste av alla byggnader. Från långt håll såg vi murgrönan som klättrade på teglet av huset där vi spenderat våra dagar. Vid ankomst bjöds på tacos eller pasta; inte en kombination utan en valmöjlighet. Lunchen var god, men begränsad. De nya reglerna sade att vi inte fick sitta utanför våra projektgrupper.

På tal om projektgrupper genomförde vi sista testet med våra ”rymdsonder” innan det skulle blivit dags att skicka upp. Vissa fick åka upp med en drönare redan i dag, i syfte att samla in data. Tyvärr skedde några tekniska problem och min grupp väntar ivrigt för morgondagens äventyr. Vi kan bara hoppas att vår käre teknikmästare Albin har löst allt innan dess. Han lär inte få så mycket sömn, men jag och en kompis har köpt honom lite gott att mumsa på. Efter laborationerna beställdes pizza och trevligt väder. Vi vandrade till vår Mekka, och åt sedan utanför skolan under den längsta lediga stunden hittills. Det var sann eufori. Med det avslutar jag från en mysig bed check utomhus med bästa gruppen, och tackar för mig. På återseende alla, ha det bäst!

/Allan

Rymdforskarskolan 2021 i Uppsala – 4/7

Denna fantastiska dag började, tack vare en efterlängtad sovmorgon, en timme senare än vanligt. Några minuter efter halv nio så började de ljuva tonerna till ”Jag har byggt en rymdraket” att eka ut i sovsalarna. Strax därefter började vi sila ut i korridoren för att äta vår frukost. Till mångas förtjusning så hade vi idag ett nytt val för denna dags första måltid, nämligen filmjölk. Stämningen dämpades tyvärr snabbt av det sorgliga beskedet att en av deltagarna blivit sjuk och behövde åka hem.

Efter frukosten så påbörjade vi den varma promenaden till det gamla observatoriet för att få den efterlängtade rundvisningen som vi inte gick på igår. Det var en otroligt intressant upplevelse där Lars, ordförande för Uppsala amatörastronomer, guidade oss upp till själva observatoriet. Vi fick se och höra om hur observatoriet har moderniserats sedan det invigdes 1856 och vad som gav upphov till dessa ändringar. Efter att vi besökt det gamla observatoriet så erbjöd sig Lars att även visa oss det mindre foto-teleskopet som köptes ungefär 1914 för att observera och fotografera en total solförmörkelse i Sollefteå. När rundturen var över så begav vi oss mot Värmlands nation för att äta lunch, vi anlände något tidigare än planerat så medan vi väntade på maten att bli redo så gick vår handledare Albin igenom tidsplanen för de projekt vi skulle jobba med efter att vi ätit. Grupperna fick sedan sitta och planera upp sina arbetsgångar tills att maten serverades. Dagens lunch var pastagratäng med korvgryta, vilket var absolut utsökt.

Med fulla magar så arbetade vi sedan med våra projekt. Målet med projekten är att skicka upp en sond i luften och sedan låta den falla ned med en fallskärm. Vi kommer sedan att använda den data sensorn uppmätt för att skapa en presentation som vi nästa vecka ska presentera för föräldrar, kompisar och finansiärer under avslutningsseminariet. Idag var målet att göra klart all mjukvara och att montera all hårdvara på ett kretskort och löda samman dem.

Till middag blev det tacos, handledarna hade gjort handgjorda tortillabröd. Vid lunch fick vi även det tråkiga meddelandet att ytterligare en deltagare hade blivit sjuk och skulle sättas i karantän. På grund av att flera personer hade blivit sjuka så tog handledarna beslutet att implementera fler restriktioner så att lägret kunde fortsätta. Alla deltagare ska från och med nu sova, äta och gå tillsammans med sina projektgrupper för att minska spridningen. Det lades även till 2 sovsalar för att vi inte ska sova för tätt. Projektgrupperna släpptes en och en ut ur Värmlands Nation för att gå tillbaka till NTI. Väl framme så delades vi upp i två grupper för att se på Randy Pausch ”Last Lecture” där han delar med sig av alla de lärdomar han fått under sitt liv innan han gick bort i levercancer. Föreläsningen var väldigt lärorik och Randy lyckades skapa en beundransvärt munter stämning med tanke på att han vid genomförandet av föreläsningen potentiellt bara hade två månader kvar att leva. Innan dagen kunde avslutas så var vi tvungna att flytta om sovplatserna eftersom många bytt sovsal. Medan ledarna hjälpte folk att flytta så underhöll de andra sig själva på annat håll tillställa hade bäddat i rätt rum.

För att avsluta dagen så hade vi en bedcheck, idag så blev det utomhus för att minska smittrisken.

/Astronomiska hälsningar från Signe

Rymdforskarskolan 2021 i Uppsala – 3/7

God kväll! Bounasera! Guten Abend! Eller vilken tid på dagen du nu läser det här. Ännu en dag på Rymdforskarskolan börjar lida mot sitt slut och det är dags för bloggen, idag har jag fått äran att skriva den. Dagen började sömnigt, jag kan erkänna att vi nog var uppe alldeles för länge igår kväll, men ändå vaknade vi innan klockan ringde. Idag var det nämligen en elev som fyllde år, 19, och det skulle självklart firas med sång. Vi rörde oss sedan mot fantastiska Ångan för dagens enda föreläsning efter en stabil frukost. Föreläsningen idag var av Josefine Nittler som berättade om Unibap och sitt examensarbete om Dark Stars. Efter den intressanta föreläsningen rörde vi oss mot det Gamla Observatoriet här i Uppsala för en guidad rundtur, men det visade sig att våran guide helt missat att vi skulle komma och turen blev tyvärr inte av, jättesynd, det var en av de sakerna jag sett fram emot mest den här veckan, men nu har jag ännu en anledning till att komma tillbaka till Uppsala.

Vi gick istället till Värmlands Nation för en kort CV-skola (fun fact, CV står för Curriculum Vitae vilket är latin och betyder “beskrivning av livet”) och sedan var det dags för lunch, pasta med en supergod sås. Idag påbörjade vi även vårt nya projekt, vi ska koda, bygga och sedan presentera resultaten av ett experiment. Vi har blivit indelade i våra grupper och varje grupp fick en unik sensor som alla mäter olika saker, och sedan skapa en kod för att sensorn ska fånga och lagra information. De kommer likna små sonder och kommer bli släppta med drönare och fallskärm för att testas senare. Min grupp fick UV-sensorn och det känns som att det går riktigt bra för oss.

Efter projektet så var det dags för middag, indisk dahl med ris. Som tidigare nämnt så har vi ett födelsedagsbarn ibland oss, och det firades med tårta och glass innan vi rörde oss tillbaka mot skolan för att ha lördagsmys med film, interstellar, popcorn och läsk. I stort har dagen varit väldigt bra. Tack RFS för ännu en dag, och sov gott hörni, för det kommer vi göra. Godnatt!

Stjärnklara hälsningar, Anastasia :)

Rymdforskarskolan 2021 i Uppsala – 2/7

Hejsan! Idag har varit en bra dag, faktiskt har det varit en fantastisk dag. Dagen började bra med solsken, varmt väder och bra vibbar. Vi alla var ganska trötta efter mindre än åtta timmars sömn, men energin gick snabbt upp igen. Vi gick upp och åt frukost innan vi rörde oss mot den eviga “Ångan” (Ångströmslaboratoriet) för dagens föreläsningar. Dagens första föreläsning, “Från tanke till rymdskrot” av Joakim Pettersson handlade om rymdprojektet JUICE (JUpiters ICy moon Explorer) och hela processen med att bygga rymdfarkoster. Dagens andra föreläsning handlade om vetenskapsjournalistik med Anna Davour som berättade om sin resa, och sist var Carl Tysk som berättade om BEXUS, vilket står för Balloon EXperiment for University Students, och är en väg för unga att testa olika stora experiment via ballonger, ett projekt sponsrat av bland annat ESA.

Efter dessa tre föreläsningar var det nu dags att gå till Värmlands Nation för lunch och labb. Till lunch var det en supergod korvstroganoff och labben handlade om Jupiter. Målet var att, med hjälp av programmering, Jupiters månar och ett rymdskådarprogram (Stellarium) lyckas räkna ut Jupiters massa. Jag tyckte att det var roligt, mycket roligare än programmeringen jag fått göra i skolan, men samtidigt väldigt komplicerat – dock på ett positivt sätt. Det vi fått lära oss om programmering de senaste dagarna tror jag har gett många en större respekt för de som håller på med just programmering. Det är inte så lätt som man tror, åtminstone inte i början. Efter den labben gick vi tillbaka mot skolan vi bor på, med ett snabbt pizzaupphämtningsstopp på vägen. Är det fredag så får man faktiskt lyxa till det lite. I och med det så var även film dagens kvällsaktivitet, 2001: a Space Odyssey, ett måste för den som tycker om rymden. Det är en bit att gå från Värmlands Nation till skolan och första dagen kändes den halvtimmen snarare som en halv dag, men nu känns den snarare för kort, det är så trevligt att kunna ta den timmen om dagen och bara ta det lungt, prata med vänner eller kanske gå med någon ny för att lära känna varandra när man ändå har möjligheten, varför inte? Med andra ord så har det här alltså varit en toppendag och förhoppningsvis så blir morgondagen ännu bättre. Ta hand om er!

MVH Lisa

Rymdforskarskolan 2021 i Uppsala – 1/7

Dagens äventyr började med (må man säga den allra vackraste) födelsedagssång från handledarna då en av eleverna fyllde 18 år. Därefter åt vi frukost för att sedan påbörja den korta promenaden till Ångströmlaboratoriet. Där fick vi höra dagens första föreläsning av Jan-Erik Wahlund då vi fick lära oss bl.a. om projektet JUICE och dess farkosters färder till Jupiters isiga månar, såsom Titan och Ganymedes. Nästa föreläsning hölls av Sven Grahn som berättade om rymdhistoria, allt ifrån Sputnik 1 till hans tankar om SpaceX.

Efter de mycket intresseväckande föreläsningarna promenerade vi tillsammans till Värmlands Nation där handledare Fabian hade slitit i timmar för att laga Fish n’ Chips, och vegetariska chicken nuggets, åt oss. Efter den fylliga måltiden påbörjade vi dagens labb där vi för första gången använde oss av programmeringsspråket Python. Efter en genomgång av detta fick vi pröva på att analysera data från Cepheider vars ljusstyrka förändrades enligt sin period. Det var rätt slitigt att komma igång med den nya syntaxen, men efter många om och men (och hjälp från handledare Julia) tycktes vi greppa det allt mer och det visade sig personligen bli en av de mest lärorika stunderna än så länge på lägret.

Vi avslutade vår tid på Värmlands Nation med middag där det serverades tunnbrödsrulle som jag fick lov att smaka för första gången (FYI, det var riktigt gott!). Vi återvände sedan tillbaka till NTI-gymnasiet där vi körde dagens sociala aktivitet — en tävling där man skulle bygga fallskärmar med mål att hindra ett ägg från att spricka. Alla lag, inte minst vårt egna, jobbade hårt för att kamma hem vinsten. Ironiskt nog var det gruppen med äggallergikern som vann! Tyvärr slutade vårt lag på en sista plats liksom tidigare aktiviteter. Dock fick vi en ytterligare chans att visa vad vi gick för där vi hade chansen att vinna hela tävlingen på villkoret att vi lyckades kasta ett ägg till varandra runt flera träd utan att tappa det. Det var en bedövande tystnad när ägget skulle kastas mellan de första lagmedlemmarna… och plötsligt, det dånande ljudet av ett ägg som spricker. Vi lyckades, trots allt, bevara vår sista plats — men med stoltheten över vår underbara gruppsamhörighet!

Jag avslutar detta inlägg med ett trött fast gott humör samt positiva förväntningar om morgondagen! Tack för mig!

Mvh Denise

Rymdforskarskolan 2021 i Uppsala – 30/6

Idag, den 30 juni, var en fantastisk dag som startade klockan 7! Vi åt frukost och sedan gick vi in till Uppsala. Idag var det mycket skönare väder än igår! Vid Uppsalas domkyrka stannade vi för inväntning av guiden Hans Odöö! Han guidade oss igenom Uppsalas alla håll och kanter. Rundturen var härlig och vi alla lärde oss mycket! Hans informativa historier blandat med roliga vitsar gjorde rundturen av Uppsala fantastisk! Efter det var det dags att upptäcka Uppsala på egen hand. Vi fick tid att i handledargrupperna ha photoshoot genom något som kallas Scavenger Hunt. Det var superroligt! Efter det gick vi till Värmlands nation och åt lunch! Det blev falafel med tortilla och potatissallad, falafeln var super! Sedan programmerade vi med arduinon och det var lite svårare än vanligt, tyckte i alla fall de flesta. Sedan åt vi middag, denna gång blev det linsgryta! Efter middagen gick vi tillbaka till NTI gymnasiet men längs vägen tog vi en lite runda kring botaniska trädgården. När vi kom fram till NTI Gymnasiet hade handledarna presentationer om sig själva. De var helt underbara och härliga och deras presentationer var fantastiska! Det verkade som att alla fick mycket idéer om framtiden! Efter handledarpresentationerna hade vi en bedcheck och sedan samlades majoriteten i tjejernas rum för att prata till sent på kvällen! Mycket om dialekter! Det var väldigt trevligt och ett bra avslut på en bra dag!

MVH Nova

Rymdforskarskolan 2021 i Uppsala – 29/6

Första natten på Rymdforskarskolan i Uppsala och vi vaknar med musik. Vi spenderade morgonen med att äta frukost och att bekanta oss med varandra, vi kom ju trots allt igår och det är så många nya ansikten runt omkring, sedan satte det av mot Ångströmlaboratoriet, eller “Ångan” som vi var snabba med att döpa om det till, för att lyssna på lägrets första föreläsning, Hans Nilsson som gav oss en introduktion till IRF, Rosetta och dess uppdrag – att utforska och ta prover på en komet. Nästa föreläsning som följde var från Mikael Smedbäck, lektor vid Uppsala Universitet. Han gav en oerhört intressant föreläsning om svarta hål och deras historia, både dåtid, nutid och en eventuell framtid. Om jag inte redan var intresserad av svarta hål så blev jag det definitivt nu! Dagens sista föreläsning var av Martin Bysell, vilken handlande om Esrange, Sveriges rymdbas i Kiruna. Han berättade dels vad de håller på med men även hur vår framtid och våra möjligheter skulle kunna se ut om vi fortsätter i banan om rymden.

Dagen fortsatte sedan med en promenad till Värmlands Nation, en del av studentorganisationsbyggnaderna för Uppsalas universitetsliv. Där serverades lunch, pommes frites och hamburgare, eller “Saturnusburgare” som vi kallade dem eftersom burgarna var typ dubbelt så stora som bröden. Sedan var det dags för första labben, att programmera en Arduino (en minidator) för att lyckas styra ljus efter olika kommandon. Jag har aldrig riktigt tyckt om eller egentligen ens förstått mig på programmering, men detta kan ha varit något av det mest intressanta och roligaste jag någonsin gjort!

Middag åt vi på samma plats, denna gång tacos med mexikanska inlägg, så med salsa istället för din vanliga tråkiga sallad, supergott! Vi promenerade sedan tillbaka till skolan vi bor på och det var dags för dagens sociala aktivitet, att testa ett nytt skrivsystem, LaTeX, “tänk dig google docs, fast 100 gånger bättre” löd inledningen. Det var riktigt komplicerat först, med många saker att tänka på, men det är någonting jag tror jag kommer ha stor nytta av i framtiden, 100 gånger bättre vet jag inte riktigt, men åtminstone dubbelt så bra. Som avslut på dagen blev vi introducerade till assassins vilket lät otroligt roligt, vi alla blev tilldelade ett offer och målet är att i ensamrum lyckas döda sitt offer, sisten kvar vinner. Sammanfattningsvis har det alltså varit en fantastisk första dag här på rymdforskarskolan även fast det inte blev som det var planerat, vi fick inte åka till Kiruna som vi skulle utan istället spendera tiden här i Uppsala, men jag tror att det kommer bli superbra ändå. Men nu har klockan blivit alldeles för mycket och det är dags att gå och lägga sig för att orka en ännu roligare morgondag, tack för mig och godnatt!

Mvh, Amanda

Rymdforskarskolan 2021 i Stockholm – 21/6

Dagen började med att vi väcktes och fick äta frukost. Efter frukosten var uppäten begav vi oss till AlbaNova där vi skulle lyssna på tre föreläsningar: Mathias Sundin, Mark Pearce och Ulf Danielsson! Den första föreläsningen, som Mathias Sundin höll i, handlade om rymdpolitik – ett intressant ämne som gav upphov till många frågor. Den andra föreläsningen var det Mark Pearce som gav och under hans timme berättade han om ett projekt kallat PoGO+ vilket är ett ballongburet experiment inom astrofysik. Sist men inte minst fick vi lära oss mer om svarta hål av Ulf Danielsson!

Efter att ha ätit mat på AlbaNova gick vi tillbaka till NTI Gymnasiet för att fortsätta med projektet. Under passet lödde vi och skrev den sista C++ koden för vår arduino. Efter mycket slit med labben var det dags för middag, färskpotatis med svampstroganoff för att vara mer precis. Mot kvällen var vi alla trötta men det hindrade inte oss från att spela D&D (Dungeons and Dragons) under bedchecken! Allt i allo var det en mycket bra dag!

MVH Erik