Rymdforskarskolans blogg

Rymdforskarskolan i Göteborg: Dag 1

Nu är Rymdforskarskolan i Göteborg igång för första gången! 24 gymnasieelever från hela Sverige har samlats för att få tillbringa de kommande åtta dagarna åt deras gemensamma intresse -rymden! Efter en introduktion av projektledare Mikael Ingemyr fylldes första kvällen med lära känna-lekar i sann rymdanda. Nedan kan du läsa deltagaren Filippa Larssons berättelse om hennes första dag på Rymdforskarskolan!

Vems orm håller ihop längst?

En lördagseftermiddag mot slutet av sommarlovet möts vi alla utanför Hulebäcksgymnasiet i Göteborg. Folk samlas utanför entrén och det blir många hälsningar och nya ansikten. Ledarna hämtar oss och vi blir introducerade till rymdforskarskolan och Astronomisk Ungdom. Efter det blir det namnlekar, samarbetslekar och speed dating. Känslan i gruppen är härlig och positiv, inga sura miner här inte. Sedan satte vi oss i våra handledarlag och blev introducerade till en rymdkapplöpning; det första vi fick göra var att bestämma ett lagnamn med en motivering. Strax efter det vi fick springa iväg till Coop för att inhandla ingredienser till en tårtbaktävling. När vi hade bakat var det dags för smakprov av den Björn Ranelid imiterande Mikael. (Självklart vann mitt lag med en tårta där tårtans innandöme bestod av magma, även så kallad sylt, med en söt liten minion-astronaut på toppen). Efter baket blev vi introducerade till ett killer game där vi ska ”mörda” varandra under veckans gång och vinnaren får en rymdrelaterad resa. Alla blev genast på sin vakt eftersom att priset var något eftertraktat och nu går vi inte ens på toaletten själva utan vittnen som väntar utanför.

Speed datingen är igång för fullt!

Sedan blev klockan 22.00 och det var dags för bed check då vi pratade om oss själva, vårt rymdintresse och om hur dagen hade varit. Vissa valde sedan att lägga sig men majoriteten stannade upp till lite för sent. Maffia var leken som alla övertrötta ungdomar tog sig an, vi transporterades femhundra år tillbaka i tiden till Frankrike. Vi alla fick en roll och till slut så vann tyvärr mördaren då alla andra hade dött. Så dödströtta gick vi och lade oss för att gå upp tidigt och åka till Chalmers nästkommande dag.

/Filippa Larsson

 

 

Varje handledargrupp fick uppdraget att baka en tårta som sedan skulle bedömas av projektledaren.

Unik forskarskola på Esrange bidrar till att förbättra jämställdheten i rymdbranschen

Astronomisk Ungdom arbetar för att öka jämställdheten inom de naturvetenskapliga- och tekniska branscherna genom att inspirera fler unga tjejer att våga satsa på naturvetenskap, teknik och matematik. Förra veckan besökte P4 Norrbotten och tidningen NSD Rymdforskarskolan på den svenska rymdbasen Esrange i Kiruna, där den avslutande raketkampanjen just gått av stapeln för gymnasieeleverna som deltog i programmet. Det är allra första gången som gymnasieelever får bo på Esrange och lära sig mer och astronomi och rymdteknik på det här sättet!

Gymnasieeleven Cornelia Ekvall bygger sin miniraket under Rymdforskarskolan.

Rymdforskarskolans projektledare Mikael Ingemyr intervjuades efter Rymdforskarskolan i Kiruna av P4 Norrbotten om hur Astronomisk Ungdom är med och arbetar förjämställdheten inom rymdbranschen. Inslaget handlar bland annat om att programmet fortsätter att locka fler tjejer än killar; något som är extra roligt och viktigt med tanke på att rymdbranschen fortfarande är mansdominerad. Av totalt 150 sökande var majoriteten tjejer. Totalt antogs 72 elever till de tre upplagorna av Rymdforskarskolan i Göteborg, Stockholm och Kiruna, varav 44 tjejer och 28 killar.

– Det inger mycket framtidsoptimism. Rymdbranschen är fortfarande mansdominerad men med tiden kommer det att bli jämställt, säger Mikael Ingemyr, projektledare för Rymdforskarskolan.

Lyssna till hela intervjun i P4 Norrbotten här.

Det är allra första gången som en sommarforskarskola hålls på Esrange och gymnasieelever bjuds in för att bo och lära känna rymdbranschen där det verkligen händer. Och programmet har verkligen vidgat elevernas vyer vad gäller vilka möjligheter de finns för den som vill arbete inom rymdbranschen i Sverige.

– Innan jag kom hit trodde jag i princip att det man kunde bli var astronaut. Men under forskarskolan har vi fått se att det finns så många olika yrken inom rymdbranschen, säger vår elev Julia Kenning i en intervju med tidningen NSD under elevernas avslutande raketkampanj i miniformat.

Du hittar hela det stora bildreportaget här.

 

Julia Kenning och Ella Klintborg förbered sin raket inför den avslutande raketkampanjen på Esrange. Till sin hjälp har de en av rymdingenjörerna som arbetar på rymdbasen!

Rymdforskarskolan – dag 9

Så var det dags för den avslutande raketkampanjen under Rymdforskarskolan i Kiruna! Många timmar under gårdagen ägnades åt raketbygge och nu stod raketerna äntligen klara för den efterlängtade avslutningen Det är första gången som gymnasieelever får skjuta upp raketer på rymdbasen Esrange, och kampanjen utformades som en riktig kampanj i miniatyr. Här kan du läsa deltagaren Benjamin redins berättelse från Rymdforskarskolan i Kirunas sista dag, som fylldes med bland annat exoplaneter, uppskjutningar, finmiddag och kramar.

Det här är vad alla har väntat på, dagen som ska ge en intensiv vecka ett grandiost slut. Jag åt frukost runt halv åtta men var inte direkt först uppe då vissa hade gått upp skittidigt och börjat göra färdigt sina raketer, som ska skjutas upp senare samma dag, i en kampanj vi kallar för REXY (Rocket Experiments for Youths).

Men man kan inte ha en Rymdforskarskola med Mikael Ingemyr som projektledare utan att ha en obligatorisk föreläsning/labb om exoplaneter, så alla fick släppa fokuset på sina raketer under förmiddagen för att istället lista ut hur man räknar ut massan på en exoplanet vilket faktiskt är mer intressant än vad det låter.

När labben var färdig och vi hade ätit lunch så hade vi en kort presentation om hur man räknar med väderpåverkan vid riktiga raketuppskjutningar och sedan fick alla snabbt göra färdigt sina raketer.

Raketerna som vi ska skjuta upp är modellsatser som byggs ihop med hjälp av en luddig instruktionsbok, ungefär om det var en IKEA-möbel. Skillnaden är dock att Ikea-möbler sällan skjuts upp några hundra meter rakt upp i luften för att sedan förhoppningsvis falla ner smidigt med fallskärm. Jag och Gustaf Sjögren byggde tillsammans ihop en raket såg ut som en helt vanlig raket ända fram till nosen som av någon anledning så ut som ett jaktplan. Därför döpte vi flygplansraketen till MAVERICK från Top Gun-filmen.

När raketerna var färdiggjord så måste man försöka balansera raketen så att den åker så rakt som möjligt, vår raket var för baktung så vi använde en väldigt pålitlig metod som gick ut på att fylla raketspetsen med små metallkulor som egentligen brukar användas som kulor i hagelgevär men som på Esrange används som vikter i mindre ballonger som dom sedan släpper av om dom vill att ballongen ska bli lättare och lyfta mer. Detta hade dock effekten att vår raket nu kan extraknäcka som en förvånansvärt bra maracas.

Benjamin och Gustaf i SSC-uniform precis efter en lyckad raketuppskjutning.

Själva uppskjutningen skedde vid ballongplan som är en enorm grusplan där man släpper iväg stora ballonger. Uppskjutningen i sig var gjord på ett så realistiskt sätt som möjligt med ett kontrollrum som skötte nedräkningen och avfyrningen sköttes av oss med hjälp av en röd knapp och en nyckel. För att leva sig in i rollen ännu mer så hade man på sig en overall och skyddshjälm.

När fem andra grupper hade skjutit upp sina raketer var det äntligen vår tur och ni anar inte hur episkt det var. Vi hade i förväg ringt till Theresia i ”kontrollrummet” och bett henne sätta på soundtracket till Top Gun utan att någon annan visste om det och vandrade nu mot uppskjutningsrampen med elgitarr i bakgrunden, solglasögon på och hjälmen under armen som en riktig astronaut. När allt var klart för start väntade vi in nedräkningen och tillsammans vred vi om nyckeln och tryckte på knappen och den flög… HELT PERFEKT! Den flög förvisso bara typ 50 meter upp men åkte rakt upp och sedan delades i två delar och släppte ut två satelliter, precis som planerat! Om man blir såhär glad av att lyckas skjuta upp ett fjuttigt hobbyprojekt så kan jag inte föreställa mig glädjen när en riktig raket med flera års arbete bakom sig lyckas flyga iväg och landa som planerat, det måste vara en helt fantastisk känsla som jag någon gång i framtiden hoppas att jag får uppleva.

När alla hade skjutit iväg sina episka raketer så började vi skjuta upp dom igen, men den här gången med ÄNNU STÖRRE motorer! Och nu när vi använder mer krut så finns det bara en logisk återgärd att göra, ta bort alla dom tidigare säkerhetsavstånden, hjälmarna och nedräkningen – duh. Detta gjordes såklart för att allt skulle gå fortare och jag tror faktiskt det är större chans att man blir träffad av en raket om man står längre bort. Men jävlar va raketerna flög! Vissa raketer flög flera hundra meter upp, kanske t.o.m någon kilometer. Det var så högt att vissa raketerna var uppe bortom synhåll i flera sekunder innan vi åter såg dom på himlen. Försök göra om det i Stockholm!

Efter en lyckad raketuppskutning så är det obligatoriskt med en kampanjfest! Denna skedde i matsalen och det bjöds på lätt bränd kyckling och annat gott som ledarna själv grillat, A for effort, i guess… Nä men det var jättegott och vi fick lära oss lite hur formella middagar går till, något som jag är helt kass på. Som tur är så är kampanjfester inte direkt så formella, för vem orkar vara formell när man är överlycklig över lyckad uppskjutning, så vi skrotade formaliteterna ganska fort och började prata vilt. Det var en väldigt rolig kväll men ändå väldigt sorglig då det var runt nu som jag insåg att lägret faktiskt var slut och att vi måste lämna Esrange redan imorgon. Det är väldigt sorgligt att allt var tvunget att ta slut men även fast lägret bara var i en vecka så känns det som att jag klev in i en helt annan värld och det är inte förrän nu när jag är hemma som jag inser hur mycket vi gjorde och hur mycket det här har ändrat hela min syn på rymden och rymden som yrke.

Jag tror att vi alla kommer ta med oss den här upplevelsen genom resten av våra liv och detta kommer definitivt påverka mina karriärsval i framtiden.

Tack så mycket för den här möjligheten.

//Benji

Rymdforskarskolan – dag 8

Näst sista dagen för eleverna under Rymdforskarskolan i Kiruna är här! Idag var det dags för förberedelser inför den stundande raketkampanjen, och dessutom blev det födelsedagsfirande i restaurangen Space Inn då en av Rymdforskarskolans elever, Gustav Sjögren, fyllde år. Här kan du läsa eleven Eli Adelhults berättelse från dagen:

Fredagen på rymdforskarskolan här i Kiruna var kanske en av de mest händelserika dagarna under hela veckan, och enligt min mening även en av de roligaste.

Födelsedagsbarnet Gustaf Sjögren blåser ut ljusen på sin födelsedagstårta. Firandet gick av stapeln i raketbasens egen restaurang, Space Inn.

Den här dagen började precis som alla andra med att vi gemensamt åt en jättegod frukost i rymdbasens alldeles egna restaurang Space Inn. Efter frukost började det tätt packade schemat med en genomgång hur man räknar ut hur högt upp en ballistiska raket kan komma att flyga. Därefter fick vi göra något betydligt mer praktiskt, nämligen bygga våra alldeles egna raketer! (Som förstås var betydligt mindre än de raketer som normalt sett brukar skjuts upp från Esrange.)

Dessa raketer jobbade vi med i par om två och två fram till lunchen och även en bra stund därefter. I slutändan hade alla fina raketer med coola namn som var klara att skjutas högt upp emot himlen dagen därpå. Därför ägnade vi det som var kvar utav eftermiddagen till att lära oss mer om exoplaneter. Först lyssnade vi på en kort föreläsning och sedan fick vi själva utföra en utmanande laboration.

Efter dagens kunskapslyft blev det självfallet middag men även sång och en present från ledarna till Gustaf som fyllde arton på dagen till ära. Senare framåt kvällen bjöds det även på egen liten biovisning där vi tittade på klassikern “2001 A Space Odyssey”, som passade nog utspelar sig i rymden. Därefter gick vi allihop och la oss, exalterade inför morgondagens raketuppskjutning.

/Eli

Rymdforskarskolan i Kiruna – dag 6

Ännu en dag på Institutet för rymdfysik, IRF, har stått på schemat för eleverna på Rymdforskarskolan i Kiruna. De fick lära sig mer om alltifrån norrskensforskning till asteroider och meteorer, och dessutom introducerades de till programmeringsspråket Python i en laboration som handlade om vår närmaste grannplanet, Venus. Dagen avslutades med tävlingsnerverna på helspänn när den berömda Rymdolympiaden skulle avgöras. Här kan du läsa vad deltagaren Moa Tennberg har att berätta om dagen:

Hej,

Eleverna är i full gång med en samarbetsövning; en av grenarna i den legendariska Rymdolympiaden som idag gick av stapeln!

Efter fem intensiva men roliga dagar började den sjätte dagen av rymdforskarskolan i Kiruna.

Dagen började med att vi morgontrötta men exalterade begav oss till restaurangen Space Inn för att äta frukost, för att ge oss den energin för att uppleva ännu en dag på rymdforskarskolan.

Efter att matlådor hade blivit plockade begav vi oss till IRF (Institutet för rymdfysik), vilket är ett forskningsinstitut i Kiruna. När vi var framme samlades alla i föreläsningsrummet där tre anställda på IRF föreläste om ämnen kring vårt gemensamma intresse; rymden. Tre intressanta timmar påbörjades med föreläsningar om norrsken, meteorer och asteroider och iskristaller.

Glada, efter bra och intressanta föreläsningar, går vi till IRS datasal där vi ska labba. Dagens labb var att använda ett program skrivet i Pyton för att hitta distributionen av olika snabba joner på Venus. Två timmar tycktes gå otroligt fort och innan vi visste ordet av det var det dags att åka tillbaka till Esrange. 

Efter en liten paus och middag, påbörjades den andra aktiviteten för dagen; Space Olympics. Där de tre handledargrupperna skulle tävla mot varandra i olika moment. Vi fick bland annat göra; irländsk julafton och andra samarbetsövningar. 

Dagen avslutades som vanligt med bed check klockan 22.00, där vi fick diskutera dagens händelser, sen gick vi och lade oss, trötta men med längtan efter vilka aktiviteter vi skulle få delta i dagen efter. 

/Moa

 

Gruppbild tagen utanför Institutet för rymdfysik i Kiruna.

Rymdforskarskolan i Kiruna – dag 4

Hur går det egentligen till när man skjuter upp raketer; hur ser raketrampen ut och vilka arbetsprocedurer finns? Detta och mycket mer fick eleverna på Rymdforskarskolan i Kiruna lära sig under programmets fjärde dag, vilken bjöd på en heldags rundvandring på Esrange; Sveriges enda rymdbas och elevernas bas under programmet. Här berättar deltagaren Sigfrid Stjärnholm mer om dagen!

Att kalla denna dagen för något annat än fantastisk skulle vara att fara med osanning. Mitt namn är Sigfrid och jag ska återberätta dagens många händelser och aktiviteter!

En härlig frukost är det bästa sättet att starta en dag på, och som alltid levererade kocken med storartad bravur. Efter att våra magar var mättade fick vi en riktig inblick i Esranges infrastruktur när vi guidades på området av Per Baldemar, Ground Safety Manager. Vi fick besöka rummet där raketuppskjutningar övervakas, där alla signaler mottas och även de platser där själva raketerna avfyras ifrån. Några av oss fick även äran att trycka på avfyrningsknappen som om det vore en riktig uppskjutning. Vi tyckte alla att det var spännande att få följa en raketuppskjutning bakom kulisserna.

Efter rundturen tog vi oss uppför ett berg på Esrange där vi fick lyssna på en föreläsning om den svenska vädersatelliten Odin. Vi fick bland annat lära oss att när satelliten sköts upp 2001 var den egentliga missionstiden endast två år. Nu, 16 år efter att den sattes i omloppsbana runt jorden, är satelliten fortfarande i drift, och vi fick träffa den personal som håller den vid liv.

Vi begav oss sedan in till vårt laboratorium för att utföra en undersökning av Merkurius kratrar. Vi arbetade i par och laborationen lärde oss metoder för att undersöka satellitbilder. Satellitdatan gav i sin tur möjligheten att få fram bakgrundsfakta om de kratrar som har bildats av asteroidnedslag på ytan.

Dagens fysikaktiviteter avslutades med en tipspromenad, eller som ledarna insisterade på att kalla det – en rymdpromenad, där vi tävlade i smågrupper.

Från morgon till kväll har hjärnan varit igång för full rulle, och som avslutning samlades vi för att avnjuta det senaste avsnittet av Game of Thrones. Ännu en dag med ett fullspäckat schema, men det är en av de många saker som gör Rymdforskarskolan så fenomenal. Det höga kunskapsflödet – både mellan ledarna och eleverna – har bidragit till den inspirerande atmosfär som råder här på Esrange i vår lilla grupp av framtida forskare.

Tack och hej, leverpastej!

/Supernovan Sigge

Hela gänget vid raketrampen på rymdbasen Esrange!

Rymdforskarskolan i Kiruna – Dag 2

Från vänster: Moa Tennberg, Alva Kinman, Linnéa Björk, Teo Brolin, Sebastian Lyckholm, Julia Klint.

Rymdforskarskolan i Kiruna inleddes med en heldags teambuilding i vackra Abisko nationalpark söder om Torneträsk i norra Lappland. Vi hann besöka en kanjon och njuta av den vackra naturen, innan elever och arrangörer trotsade blåsten och begav sig upp mot höga höjder. Väl på toppen satt varm choklad mycket bra innan dagens äventyr fortsatte! Mer om resan till Abisko berättar deltagaren Sofia Bellgran här:

Hej och hjärtligt välkomna till det andra blogginlägget om Rymdforskarskolan i Kiruna!

Vår första heldag här på denna civilisationens avkrok har förflutit väldigt bra. Dagen inleddes med en rejäl frukost, varpå alla tog sitt pick och pack och satte sig i den buss som skulle ta oss till Abisko nationalpark. Där var det tänkt att vi skulle gå uppför ett berg, för att sedan åka linbana ner. Kort efter vår ankomst i Abisko visade det sig dock att linbanan var stängd. Vi var inte alls särskilt pigga på att promenera både upp- och nerför berget på mindre än två timmar, så därför var det en himla tur att linbanan öppnade en stund senare.

Vi åkte linbana uppför berget och stannade till för att fika och värma upp oss i en raststuga. Därefter gick vi ut i blåsten igen och tog ett kollektivt beslut att gå ännu högre upp på berget. Där togs det massa foton och vi fick ett peptalk från Mikael. Några av oss drack av bergsvattnet som rann ner, några halkade i leran, några hade snöbollskrig och ett par enstaka modiga själar gick ända upp till bergets topp. Halvt bortblåsta och oförmögna att röra fingrarna åkte vi sedan linbana ner igen.

Efter alla strapatser uppe på berget var vi rätt så trötta och hungriga. Därför var det extra uppskattat med en god middag på en thairestaurang. Mätta och belåtna for vi sedan tillbaka till Esrange.

Senare framåt kvällen samlades vi i ”föreläsningsrummet” Polaris, där vi möttes av en Mikael med allvarlig uppsyn. Ackompanjerad av mörker och en skum bakgrundsmusik tillkännagav han starten på Mördarleken (aka Killing Game), som går ut på att i hemlighet eliminera sina kamrater tills att bara en enda spelare är kvar…

/Sofia

Hela gänget framför Lapporten!

Rymdforskarskolan i Kiruna: Dag 1

 

Nu är Rymdforskarskolan i Kiruna äntligen igång! 21 gymnasieelever har samlats på rymdbasen Esrange utanför Kiruna, där de kommer att bo de kommande 9 dagarna. Första dagen fylldes av lära känna-lekar och introduktion till programmet, samt en viktig säkerhetsgenomgång – förutom att det är unikt att vistas på Esrange finns det såklart många regler att förhålla sig till när man befinner sig på en riktigt raketbas. Här kan du läsa deltagaren Saga Hanssons berättelse från sin första dag på Esrange! 

Hela gruppen lär sig varandras namn.

Äntligen! Den 14 juli anländer glada och förväntansfulla elever till ett regnigt Kiruna. Många har tagit flyget, och på flygplatsen sticker en grupp på tio personer ut, tio främlingar som alla lär känna varandra genom sin gemensamma passion – rymden. 15.15 kommer bussen och hämtar oss i ösregnet. Där sitter fler som  på samma sätt redan pratar vetenskap, utbildning, och förväntningar på rymdforskarskolan. När bussen 45 minuter senare anländer till Esrange regnar det fortfarande, men ingen är mindre glad för det. Vi går alla in på våra hotellrum och bekantar oss med de förstklassiga lokaler vi får bo i.

Nästa aktivitet är föreläsning om Esrange, allmän info, och i sann Ingemyr-anda (referens till Mikael Ingemyr, Rymdforskarskolans projektledare) mycket annat också. När detta är klart blir det kvällsmat på restaurangen Space Inn. Även maten håller mycket hög standard. Efter kvällsmat är det mer praktisk information, schema, regler etc. Sedan är det allas favoritdel: Namn- och lära känna-lekar!! Utomhus sägs namn och astronomisk företeelse, sen är vi ormar, och inomhus har vi speed-dating.

Efter en kort paus delas vi in i smågrupper inför en bedcheck (tänk samlingen på dagis, men för vuxna och på kvällen) och lär känna varandra ännu lite närmre. Vi får även veta att vi ska tävla mot de andra grupperna! Lagnamn diskuteras ivrigt.

Efter bedcheck, som slutar strax innan 23, är det fortfarande ljust ute. Många går och lägger sig och vilar upp sig inför morgondagens bergsvandring, en tredjedel hänger kvar i rekreationsrummet och socialiserar (gör memes av Ingemyr). Ca 23.40 går även dessa och lägger sig, trötta efter den intensiva dagen och förväntansfulla inför de ännu mer intensiva dagarna som kommer.

Nu är Rymdforskarskolan 2017, andra upplagan, är igång!

/Saga

 

 

Nu leker vi för fullt!

Rymdkanalen besöker Rymdforskarskolan i Stockholm

Rymdforskarskolans deltagare Cornelia Ekvall intervjuas av Rymdkanalen under studiebesöket på OHB Sweden i Kista.

Förra veckan var Rymdkanalen på besök hos Rymdforskarskolan i Stockholm. Här kan du se deras film och läsa mer om Rymdforskarskolan, som i år arrangeras på tre orter i Sverige!

Rymdforskarskolan är Astronomisk Ungdoms satsning på ungdomar som intresserar sig för astronomi och rymdteknik, och arrangeras sommaren 2017 på tre orter i Sverige. Under programmen får eleverna delta i häftiga studiebesök, genomföra laborationer, lyssna till professionella forskare som arbetar med rymden och genomföra egna projekt som presenteras inför allmänheten under ett slutseminarium på AlbaNova Universitetscentrum.

Stockholmsupplagan har just avslutats, och Rymdkanalen var på plats när 27 rymdentusiastiska gymnasieelever besökte OHB Sweden i Kista. Där träffade de Cornelia Ekvall och Robert Khashan, och fick även följa med in i renrummet. Här kan du se deras film!

Avslutningsseminarium och finmiddag i Reaktorhallen

Efter två fullspäckade veckor är avslutningsdagen för Rymdforskarskolan i Stockholm till sist här. Eleverna har under dagen deltagit i ett stort seminarium med inbjudna gäster från samtliga samarbetspartners, Astronomisk Ungdoms förbundsstyrelse, Svenska Astronomiska Sällskapet, Christer Fuglesang och inte minst vänner och familj i publiken. De har under den sista veckan av Rymdforskarskolan arbetat med projekt i antingen astronomi eller rymdteknik, och seminariet fylldes av ny kunskap om alltifrån gravitationsvågor och relativitetsteori till rymdteleskop, exoplaneter och stjärnspektrum. Dagen avslutades med en finmiddag i KTH:s reaktorhall. Stort tack till alla fantastiska elever och stort lycka till i framtiden! Läs vår elev Sadaf Timoris berättelse från dagen här!

Var hälsade alla rymdfantaster!

Välkomna till blogginlägget om dagen med stort D, avslutningsdagen! Jag som ska beskriva den här otroliga dagen och krydda lite extra för att visa hur grym den var, heter Sadaf Timori. Det är en stor ära att få skriva om dagen som alla hade räknat ner till sedan veckan innan. Alla visste vad som skulle hända, men ingen hade väntat sig det som faktiskt hände…

Sista dagen började i stort sett som alla andra gångna dagar. Det blev ingen sovmorgon här inte. Vid 7- tiden var alla uppe ur sängarna som vanligt. Men just idag var det inte morgontrötta ansikten man såg vid frukosten. Idag var det glada, uppspelta och inte minst förväntansfulla ansikten man möttes av. Alla var otroligt fint uppklädda och det verkligen strålade om oss och inte minst om projektledaren och handledarna också! Dagen kunde inte ha börjat bättre!

Vi for mot Albanova efter frukost där vi fick mingla runt lite på grund av att allt inte gått helt enligt en viss tidsoptimists planer tidigt på morgonkvisten (hmm, undra vem?). Vi fick även extra tid för att öva på våra presentationer som vi på eftermiddagen skulle redovisa i Albanovas största föreläsningssal (!), Oskar Kleins auditorium. Presentationerna hade vi förberett sedan en vecka tillbaka och visst fanns det en viss nervositet bland oss men stämningen var ändå på topp. Det var ju trots allt sista dagen på ett stort äventyr som vi hade fått ta del av. Men innan vi skulle få berätta om det vi hade arbetat med de senaste kvällarna, fick vi för sista gången äta ännu en utsökt lunch på Fågelängens Catering på Albanova.

Mätta och glada tog alla varsin sittplats i den stora föreläsningssalen. Det var nu dags att inleda avslutningseminariet. Vi fick höra tal av våra sponsorer och samarbetspartners, bland annat SSC och Vetenskapens hus. Även Rymdforskarskolans egen rektor, Christer Fuglesang, fick komma fram och tala inför oss elever och föräldrar.

Tiden rusade bokstavligen fram till timmen då det var vi elever som stod med det rullande bildspelet bakom oss och pekpinnen i våra händer. Efter två veckor fullspäckade med jätteintressanta och lärorika föreläsningar var det nu endast nio föreläsningar kvar. Dessa nio skulle inte hållas av ännu fler fantastiska professorer eller en nobelpristagare i fysik. Dessa nio avslutande föreläsningar skulle nu hållas av oss.

27 gymnasieelever med det gemensamma rymdintresset, ställde sig tre och tre och talade i tur och ordning. Med stor entusiasm och glädje berättades det om bland annat framtidens raketer, liv på Mars och gravitationsvågor. Alla lyckades väcka intresset hos publiken. Det var fantastiskt kul och intressant att lära av varandra! Det märktes att alla hade lagt ner mycket jobb på presentationerna, för resultatet var otroligt!

När kvällen började närma sig var det dags att traska ner mot reaktorhallen på KTH där en trevlig trerätters middag väntade på oss. Det var sjukt häftigt att vistas 25 meter under marken i det mäktiga bergrum där Sveriges första kärnreaktor en gång hade varit igång. Det hade dukats fint på borden, stämningsfull musik hördes och humöret var på topp hos alla. Välkomstdrinkarna fick hjälpa oss att smälta den otroliga syn vi precis hade fått. Kvällen hade precis börjat, men vi var redan förtrollade. Roliga och känslofyllda tal hölls, sånger sjöngs och kvällen avnjöts av alla! Bara tanken av hur bra vi hade det den kvällen får glädjehormonerna i kroppen att sätta fart. Men ännu var det inte slut på det roliga. Det som nu väntade var en stor överraskning från handledarna.

Allt hade varit fullkomligt hemligt fram tills det ögonblick då vi fick öppna ögonen och se vad som väntade oss. De två bästa veckorna i mitt liv var officiellt över efter denna hemlighetsstämplade avslutning. Eleverna, projektledaren och handledarna som jag hade förmånen att träffa var inte längre mina skolkamrater och ledare, de var nu mina vänner.

Mitt kunskapsförråd är nu påfyllt, min lycka är enorm och rymden är något jag älskar ännu mer! Rymdforskarskolan har gett mig mer än jag någonsin hade kunnat önska och förvänta. Jag hoppas fler får chansen att känna samma. Möjligheterna är i alla fall stora!

/Sadaf

Hela gänget efter finmiddagen i Reaktorhallen på KTH. Tack för i år!