Rymdforskarskolans blogg

Rymdforskarskolan 2019 i Göteborg – dag 8

Hallå!
Idag hade vi dubbla föreläsningar innan lunch. Den första var med Elvire de Beck Hon föreläste om hur stjärnor dör och varför bland annat. Man var lite trött efter att ha jobbat intensivt med Cansat de senaste dagarna, men det var fortfarande intressant, eftersom duuh – vi är (stolta) rymd-nördar/intresserade.

Nästa föreläsning var med Eva Wirström. Hon pratade om hur det var att vara kemist i rymden. Det var lagom lättsmält, då hon lade stort fokus på att vara pedagogisk och anpassa språket för vår nivå. Just sånt är viktigt för alla komplexa fenomen i rymden. Efter föreläsningarna körde vi droptest med våra Cansat:s. Det innebär att vi släppte våra Arduino-programmerade sensorer ner från flera våningars höjd för att testa om vi fortfarande fick data även i fritt fall. De flesta fick det, men de som inte testade en ytterligare gång innan lunch. Lunchen blev på Chalmers restaurang. Det var lite ”dålig” eller snarare rolig stämning vid mitt bord, eftersom att en mjölkälskande fick reda på att det fanns närproducerad, kall mjölk att ta där. Han var lagom bitter efter att ha hört det, näst sista dagen… (flera vid bordet fick ett gott skratt)

Efter lunchen rörde allihop tillbaka till Hulebäcksgymnasiet för att fortsätta arbeta med Cansat. Vi började med att analysera datan från droptestet, men det gick fort. Det var tur för det här var dagen innan seminariet skulle börja, vilket betydde att det var viktig att färdigställa manuset och börja öva vilket var arbetsintensivt men de flesta av grupperna hann få till det.

Avslutningsvis träffade vi Moa Skan och fick en presentation av varje handledare. Det var mycket, mycket intressant att höra deras bakgrund, eftersom man hade lärt känna de men visste inte riktigt vilka de egentligen var. Dessutom fick vi träffa två AU:are, Ellen och Oscar från lokalföreningen GAUSS, varav den sistnämnda har varit med i Rays for excellence och den förstnämnda hade lyckats väldigt väl i Unga forskares utställartävling, vilket ledde till att hon fick resa till Kina för att tävla och vann flertalet priset. Att få lära känna de två var givande på flera olika sätt.

Rymdforskarskolan 2019 i Göteborg – dag 7

Hallå!

Idag har vi gått på studiebesök på RUAG och fick lära oss mycket om deras verksamheter och rymdprojekt som de har varit delaktiga i. Vi fick lära oss en del om dess historia, vad för utmaningar som finns i rymdindustrin, framtida projekt med mera. Sammantaget var allt väldigt intressent. Vi fick exempelvis veta att de är med och bygger delar till James Webb-teleskopet exempelvis!

Efter det tog vi lunch på samma ställe, vilket smakade toppen. Det serverades pasta bolognese, chili con carne eller en sallad. Efter lunchen rörde allihop tillbaka till Hulebäcksgymnasiet för att fortsätta arbeta med Cansat. Det var en del om och men men mot slutet av kvällen hade de allra flesta grupper fått ihop ett färdigt experiment som var redo för det stora testet. För att varva ned så avslutades kvällen med att titta på filmen ”the Martian” vilket kopplade lite tillbaka till att vi hade haft en föreläsning om Mars geologi tidigare under upplagan.

Utöver RUAG var det en relativ kort dag i händelseförloppet, eftersom de allra flesta om inte alla ville engagera sig i sitt cansat projekt.

Hejdå,
Hälsningar SeGaay (RodaS, FatmE, HemminG, LinneA, SabinA JeffreY)

Rymdforskarskolan 2019 i Göteborg – dag 6

Hej hej, alla astronomer! Idag började vi dagen med att tidigt gå upp för att ta ett dopp. Mulet väder och ganska kallt vatten, men ändå trevligt. Varje grupp har fortsatt med sina respektive CanSat-projekt. Vi har börjat med att koppla komponenter för att mäta ett flertal olika möjliga mätvärden som exempelvis temperatur, luftfuktighet, acceleration m.fl. Koden till programmet har också blivit skriven men det är många frustrationsmoment för somliga som inte har hunnit få allting att fungera i tipptopp än.. I slutet av dagen tittade vi på den prisbelönade filmen Interstellar. Den får fem tummar upp!

Puss, puss, puss från gruppen Max Galax!

Rymdforskarskolan 2019 i Göteborg – dag 5

Greetings, Fellow Earthlings!

Äntligen fick vi vår efterlängtade sovmorgon (till 8.30) efter en vecka med tidiga morgnar.
agen började officiellt med Rymdolympiaden, en slags femkamp mellan handledargrupperna. Vi hade blivit tillfångatagna av några Marsianer efter att ha kraschat på deras planet, och nu behövde vi utföra några samarbetsövningar för att ta oss hem levande igen. Som förväntat dog vår handledargrupp brutalt (sorry för ännu en förlust Carl, men du borde ha vant dig vid det här laget), men trots förlusten var det skönt att få röra på sig efter flera stillasittande dagar. Efter en högintensiv flykt från arga marsianer (rymdolympiaden) överraskade handledarna oss med thaibuffé på restaurang. Det var en höjdare!

Efter mättad mage och ytterligare en programmeringslabb introducerades vi äntligen till CanSat. CanSat är ett projekt som går ut på att bygga och programmera en egen satellit, som senare i programmet ska presenteras inför en jury och som förhoppningsvis kommer kamma hem en VIP-biljett till stratosfären med en stratosfärisk ballong. Alla är riktigt taggade på detta! Efter att alla grupper hade delats in och börjat brainstorma idéer bjöd handledarna oss på hemlagad kvällsmat och vi avslutade dagen med Contact, en Carl Sagan-inspererad film som väckte många tankar och funderingar hos oss. Men nu är klockan mycket och vi kan behöva vår sömn och därför avslutar vi med några vackra ord av Carl Sagan:

”Somewhere, something incredible is waiting to be known”

Fly Safe

// Emilia, Emma, Alizia, Anton, Axel

Rymdforskarskolan 2019 i Göteborg – dag 4

Som många andra dagar åkte vi till Chalmers, men idag hade vi inga föreläsningar. Dagen bestod helt av laborationer, båda centrerade runt programmering. På väg till Chalmers, dock, så stannade vi vid Liseberg för att promenera till Chalmers, under det fantastiska vädret. När vi väl var framme på Chalmers programmerade vi med mjukvaran Arduino med hjälp av C++. Till skillnad från tidigare laborationer var omgivningen en viktig komponent. Vi mätte temperatur, luftfuktighet samt acceleration. Eftersom att acceleration mättes i flera dimensioner tyckte vi att det var mest fängslande. Trots skillnader i kunskapsnivån var alla delaktiga. Efter det tog vi oss en väl förtjänt lunch.

Vi fortsatte eftermiddagen med ännu mer programmering, men denna gång använde vi oss av mjukvaran Python. Uppgiften var att kalibrera bilder som var upptagna av Westerlundsteleskopet- något som kallas datareduktion. Syftet var att slutligen, med en mer tydlig och korrigerad bild, kunna mäta ljusstyrkan hos en godtycklig stjärna. Det var utmanande men lärorikt. Många trötta ungdomar gick slutligen tillbaka till Hulebäcksgymnasiet för att avsluta dagen med att titt på klassikern 2001: A Space Odyssey, en två och en halv timme lång, tankeväckande film gjord 1968. De som uppskattar upplevelse mer än förståelse skulle nog tycka om den, eftersom den till stor del var abstrakt. Avslutningsvis lyssnade vi på musik och sjöng. Det har tagit orimligt lång tid att skriva det här blogginlägget, så därför vill vi tacka för att ni har läst, och hoppas att ni fortsätter göra så!

Hälsningar,

bästa gruppen, Segaay (Rodas Fatme, Hemming, Linnea, Sabina, Jeffrey)

Rymdforskarskolan 2019 i Göteborg – dag 3

Tjatja bloggen!

Idag började vi dagen med att vakna med ett leende. Dagen började i vanlig ordning med frukost på helpensionatet här på Rymdforskarskolan. Tack våra sponsorer för denna underbara odyssé i rymden som ni möjliggör! Allt ifrån de underbara bussresorna via Göteborgs proffsbusschaufförer till det otroligt klarblå och himmelsliknande vatten som har lyst  upp våra  dagar här. Det här är en av epikerna i våra liv, en tid som vi aldrig kommer att glömma, vi har fått erfarenheter och vänner som kommer finnas kvar hela våra liv, som när vi vann fallskärmstävlingen. Allt blir bättre också eftersom att vi är den bästa gruppen och enligt oss tycker alla andra på lägret att det är våran ödmjukhet som gör våran storhet så behaglig.

To space and beyond!

//Jordnära Astronauter (Hallgren, Clara, Vilda, Jonas, Oskar, Fanny)

Rymdforskarskolan 2019 i Göteborg – dag 2

Hej! Dagen började med att vi begav oss med buss till Onsala observatorium. Där blev vi mottagna av Robert Cumming, kommunikationsansvarig vid Onsala. Vi visades runt i området och fick lära oss vilken verksamhet de bedriver. Trots otur med vädret fick vi se de stora radioteleskopen på nära håll. Vi fick även gå in i en av Sveriges dyraste byggnader i förhållande till dess storlek. Detta var ett litet hus innehållande en gravimeter som mätte variationer i lilla g (tyngdkraftsaccelerationen). Utöver det fick vi även en föreläsning av Carmen Toribio, som förklarade för oss hur den aktuella bilden av det svarta hålet togs fram med hjälp av interferometri. Efter Carmens föreläsning gick vi bort till klipporna vid havet, där 25-metersteleskopet och tvillingteleskopen stod. Vi kollade på teleskopen och gick sedan in för att se en rymdutställning. Där fanns en modell av solsystemet samt bilder och fakta om andra astronomiska fenomen, som till exempel svarta hål. Sedan åt vi lunch.

Efter lunchpausen delade vi in oss i två grupper, där den ena stannade och provade att manövrera teleskopen för att finna vintergatans position på himlen, medan den andra gick till en stuga och fick lära sig hur man använder en mareograf, sedan bytte vi så att båda grupperna fick prova båda sakerna. Därefter tog vi bussen hem. Aktiviteten den kvällen var en flygplanstävling med två deltävlingar, en att flyga längst och en att designa det snyggaste flygplanet. MaxGalax tog mest poäng med flygplanet AU Airlines. Kvällen avslutades sedan med maffialek och bedcheck.

Godnatt från lag MaxGalax :)

Rymdforskarskolan 2019 i Göteborg – dag 1

God rymd-tid alla bloggläsare,
Imorse blev vi väckta av våra handledare till låten “Jag är en astronaut”. Tyvärr var redan alla vakna (förutom sömntutorna såklart!). Efter frukost tog vi bussen 09:01 mot Chalmers där vi skulle spendera dagen. Under förmiddagen hade vi två intressanta föreläsningar. Den första handlade om potentiellt utomjordiskt liv som hölls av handledaren Robin. Han pratade bl.a. om superjordar och vad som möjligtvis skulle krävs för att det ska finnas liv på en himlakropp. Därefter fortsatte professorn Malcom Fridlund med nästa föreläsning om exoplaneter och hur man hittar dem. Han nämnde även rymdteleskopet COROT som var dedikerad till att finna exoplaneter.

När det blev dags för lunch promenerade vi bort till en restaurang i närheten innan vi drog igång med upplagans första laborationer. Vi fick uppgifter i grupper om tre där vi skulle lära oss mer kring programmering i Arduino för att kunna använda det till kommande tillfällen. När vi kom tillbaka till skolan efter en lång och lärorik dag på Chalmers åt vi grekisk sallad med bröd och hade en stunds vila innan kvällsaktiviteten drog igång. Vid niotiden på kvällen blev vi introducerade till leken Assassin. Vi gick in i ett mystiskt, mörkt klassrum där ledarna hade satt på skum musik. Vi satte oss ner under tystnad. Alla blev tilldelade ett namn på en annan elev, och varsin ”pistol” som endast var tillägnat att ”mörda” den personen. Vi får se hur många som överlever till imorgon…

“I say, this has really been drama of the highest order.” – En random forskare för Apollo 11.

Med vänliga hälsningar Emma, Emilia, Alizia, Axel, Anton och Alexander.

Rymdforskarskolan 2019 i Kiruna – dag 9

God dag alla bloggföljare, här kommer sista inlägget för Kirunaupplagan! Efter en och en halv vecka lång upplaga så hade de byggt sina CanSats, utfört experiment och fått data att analysera. Det var nu dags för dem att börja förbereda sig på sina presentationer där de skulle lägga fram vad de har gjort, varför, hur det gick, analys med mera. På eftermiddagen var det dags för slutseminariet! Inför en jury,  hitresta familjer och vänner så var det dags för varje grupp att få presentera sitt projekt

Alla grupper genomförde fantastiska presentationer under seminariet och det var så kul hur mycket deltagarna hade lärt sig under upplagan, vilka framsteg de har gjort och deras drivkraft inför framtiden. Den grupp som drog det längsta strået och vann var WAVES vars projekt gick ut på att studera vattenånga som en växthusgas i stratosfären. De kommer nu få genomföra sitt experiment senare i höst genom att få följa med en stratosfärisk ballong. Efter seminariet så var det dags för en tre-rätters middag där en norrländsk klassiker serverades: renskav. Alla deltagare fick där sitt diplom/intyg på att de hade genomfört Rymdforskarskolan och hade klarat den! Slutet gott, allting gott.

Rymdforskarskolan 2019 i Kiruna – dag 8

TISDAG 16/7-2019
Tja tja bloggen!!

Dagen började med frukost på skolan och sedan fixade alla de sista detaljerna så att allt var redo för uppskjutningen. Efter att vi hade fixat klart våra CanSats och modellraketer gick vi ut till uppskutningsplatsen. Vi fick skjuta upp våra mindre modellrakter med både A och B motorer. Det var dagens höjdpunkt. Med blandade resultat: några kraschade, medan de flesta flög riktigt högt!! Därefter gick vi vidare till en större raket som vi skulle skjuta upp våra CanSat projekt i. På bilden ser ni gruppens WAVES raket!! Motorn fungerade, men dessvärre utlöstes inte fallskärmen, vilket resulterade i en Kraschlandning. Tyvärr kunde vi inte skjuta upp fler CanSats efter den första så vi tog lunch istället.

Det blev en välförtjänt grekisk sallad med Robins egna vitlökssås och bröd i ugn, efter en lång förmiddag i regnet. Efter lunchen började gruppen som fått data från raketen att analysera, medan resterande grupper fick släppa sina CanSats-projekt inomhus (med fritt fall) och få data från det. Fram tills middagen jobbade vi med våra redovisningar, eller Scavanger-Hunt i handledargrupperna, eftersom alla bilder skulle lämnas in senast klockan åtta. Efter en middag bestående av pasta och pesto hade Robin en fängslande och peppig föreläsning om AU (Astronomisk Ungdom). Resterande delen av kvällen jobbade många med sina projekt till sena timmar, medan andra valde sömn eller skräckfilm i gympasalen. Nu är vi taggade inför redovisningarna imorgon!!

Tack o hej från oss