Rymdforskarskolans blogg

Rymdforskarskolan i Göteborg: Dag 1

Nu är Rymdforskarskolan i Göteborg igång för första gången! 24 gymnasieelever från hela Sverige har samlats för att få tillbringa de kommande åtta dagarna åt deras gemensamma intresse -rymden! Efter en introduktion av projektledare Mikael Ingemyr fylldes första kvällen med lära känna-lekar i sann rymdanda. Nedan kan du läsa deltagaren Filippa Larssons berättelse om hennes första dag på Rymdforskarskolan!

Vems orm håller ihop längst?

En lördagseftermiddag mot slutet av sommarlovet möts vi alla utanför Hulebäcksgymnasiet i Göteborg. Folk samlas utanför entrén och det blir många hälsningar och nya ansikten. Ledarna hämtar oss och vi blir introducerade till rymdforskarskolan och Astronomisk Ungdom. Efter det blir det namnlekar, samarbetslekar och speed dating. Känslan i gruppen är härlig och positiv, inga sura miner här inte. Sedan satte vi oss i våra handledarlag och blev introducerade till en rymdkapplöpning; det första vi fick göra var att bestämma ett lagnamn med en motivering. Strax efter det vi fick springa iväg till Coop för att inhandla ingredienser till en tårtbaktävling. När vi hade bakat var det dags för smakprov av den Björn Ranelid imiterande Mikael. (Självklart vann mitt lag med en tårta där tårtans innandöme bestod av magma, även så kallad sylt, med en söt liten minion-astronaut på toppen). Efter baket blev vi introducerade till ett killer game där vi ska ”mörda” varandra under veckans gång och vinnaren får en rymdrelaterad resa. Alla blev genast på sin vakt eftersom att priset var något eftertraktat och nu går vi inte ens på toaletten själva utan vittnen som väntar utanför.

Speed datingen är igång för fullt!

Sedan blev klockan 22.00 och det var dags för bed check då vi pratade om oss själva, vårt rymdintresse och om hur dagen hade varit. Vissa valde sedan att lägga sig men majoriteten stannade upp till lite för sent. Maffia var leken som alla övertrötta ungdomar tog sig an, vi transporterades femhundra år tillbaka i tiden till Frankrike. Vi alla fick en roll och till slut så vann tyvärr mördaren då alla andra hade dött. Så dödströtta gick vi och lade oss för att gå upp tidigt och åka till Chalmers nästkommande dag.

/Filippa Larsson

 

 

Varje handledargrupp fick uppdraget att baka en tårta som sedan skulle bedömas av projektledaren.

Unik forskarskola på Esrange bidrar till att förbättra jämställdheten i rymdbranschen

Astronomisk Ungdom arbetar för att öka jämställdheten inom de naturvetenskapliga- och tekniska branscherna genom att inspirera fler unga tjejer att våga satsa på naturvetenskap, teknik och matematik. Förra veckan besökte P4 Norrbotten och tidningen NSD Rymdforskarskolan på den svenska rymdbasen Esrange i Kiruna, där den avslutande raketkampanjen just gått av stapeln för gymnasieeleverna som deltog i programmet. Det är allra första gången som gymnasieelever får bo på Esrange och lära sig mer och astronomi och rymdteknik på det här sättet!

Gymnasieeleven Cornelia Ekvall bygger sin miniraket under Rymdforskarskolan.

Rymdforskarskolans projektledare Mikael Ingemyr intervjuades efter Rymdforskarskolan i Kiruna av P4 Norrbotten om hur Astronomisk Ungdom är med och arbetar förjämställdheten inom rymdbranschen. Inslaget handlar bland annat om att programmet fortsätter att locka fler tjejer än killar; något som är extra roligt och viktigt med tanke på att rymdbranschen fortfarande är mansdominerad. Av totalt 150 sökande var majoriteten tjejer. Totalt antogs 72 elever till de tre upplagorna av Rymdforskarskolan i Göteborg, Stockholm och Kiruna, varav 44 tjejer och 28 killar.

– Det inger mycket framtidsoptimism. Rymdbranschen är fortfarande mansdominerad men med tiden kommer det att bli jämställt, säger Mikael Ingemyr, projektledare för Rymdforskarskolan.

Lyssna till hela intervjun i P4 Norrbotten här.

Det är allra första gången som en sommarforskarskola hålls på Esrange och gymnasieelever bjuds in för att bo och lära känna rymdbranschen där det verkligen händer. Och programmet har verkligen vidgat elevernas vyer vad gäller vilka möjligheter de finns för den som vill arbete inom rymdbranschen i Sverige.

– Innan jag kom hit trodde jag i princip att det man kunde bli var astronaut. Men under forskarskolan har vi fått se att det finns så många olika yrken inom rymdbranschen, säger vår elev Julia Kenning i en intervju med tidningen NSD under elevernas avslutande raketkampanj i miniformat.

Du hittar hela det stora bildreportaget här.

 

Julia Kenning och Ella Klintborg förbered sin raket inför den avslutande raketkampanjen på Esrange. Till sin hjälp har de en av rymdingenjörerna som arbetar på rymdbasen!

Rymdforskarskolan i Kiruna – Dag 2

Från vänster: Moa Tennberg, Alva Kinman, Linnéa Björk, Teo Brolin, Sebastian Lyckholm, Julia Klint.

Rymdforskarskolan i Kiruna inleddes med en heldags teambuilding i vackra Abisko nationalpark söder om Torneträsk i norra Lappland. Vi hann besöka en kanjon och njuta av den vackra naturen, innan elever och arrangörer trotsade blåsten och begav sig upp mot höga höjder. Väl på toppen satt varm choklad mycket bra innan dagens äventyr fortsatte! Mer om resan till Abisko berättar deltagaren Sofia Bellgran här:

Hej och hjärtligt välkomna till det andra blogginlägget om Rymdforskarskolan i Kiruna!

Vår första heldag här på denna civilisationens avkrok har förflutit väldigt bra. Dagen inleddes med en rejäl frukost, varpå alla tog sitt pick och pack och satte sig i den buss som skulle ta oss till Abisko nationalpark. Där var det tänkt att vi skulle gå uppför ett berg, för att sedan åka linbana ner. Kort efter vår ankomst i Abisko visade det sig dock att linbanan var stängd. Vi var inte alls särskilt pigga på att promenera både upp- och nerför berget på mindre än två timmar, så därför var det en himla tur att linbanan öppnade en stund senare.

Vi åkte linbana uppför berget och stannade till för att fika och värma upp oss i en raststuga. Därefter gick vi ut i blåsten igen och tog ett kollektivt beslut att gå ännu högre upp på berget. Där togs det massa foton och vi fick ett peptalk från Mikael. Några av oss drack av bergsvattnet som rann ner, några halkade i leran, några hade snöbollskrig och ett par enstaka modiga själar gick ända upp till bergets topp. Halvt bortblåsta och oförmögna att röra fingrarna åkte vi sedan linbana ner igen.

Efter alla strapatser uppe på berget var vi rätt så trötta och hungriga. Därför var det extra uppskattat med en god middag på en thairestaurang. Mätta och belåtna for vi sedan tillbaka till Esrange.

Senare framåt kvällen samlades vi i ”föreläsningsrummet” Polaris, där vi möttes av en Mikael med allvarlig uppsyn. Ackompanjerad av mörker och en skum bakgrundsmusik tillkännagav han starten på Mördarleken (aka Killing Game), som går ut på att i hemlighet eliminera sina kamrater tills att bara en enda spelare är kvar…

/Sofia

Hela gänget framför Lapporten!

Rymdforskarskolan i Kiruna: Dag 1

 

Nu är Rymdforskarskolan i Kiruna äntligen igång! 21 gymnasieelever har samlats på rymdbasen Esrange utanför Kiruna, där de kommer att bo de kommande 9 dagarna. Första dagen fylldes av lära känna-lekar och introduktion till programmet, samt en viktig säkerhetsgenomgång – förutom att det är unikt att vistas på Esrange finns det såklart många regler att förhålla sig till när man befinner sig på en riktigt raketbas. Här kan du läsa deltagaren Saga Hanssons berättelse från sin första dag på Esrange! 

Hela gruppen lär sig varandras namn.

Äntligen! Den 14 juli anländer glada och förväntansfulla elever till ett regnigt Kiruna. Många har tagit flyget, och på flygplatsen sticker en grupp på tio personer ut, tio främlingar som alla lär känna varandra genom sin gemensamma passion – rymden. 15.15 kommer bussen och hämtar oss i ösregnet. Där sitter fler som  på samma sätt redan pratar vetenskap, utbildning, och förväntningar på rymdforskarskolan. När bussen 45 minuter senare anländer till Esrange regnar det fortfarande, men ingen är mindre glad för det. Vi går alla in på våra hotellrum och bekantar oss med de förstklassiga lokaler vi får bo i.

Nästa aktivitet är föreläsning om Esrange, allmän info, och i sann Ingemyr-anda (referens till Mikael Ingemyr, Rymdforskarskolans projektledare) mycket annat också. När detta är klart blir det kvällsmat på restaurangen Space Inn. Även maten håller mycket hög standard. Efter kvällsmat är det mer praktisk information, schema, regler etc. Sedan är det allas favoritdel: Namn- och lära känna-lekar!! Utomhus sägs namn och astronomisk företeelse, sen är vi ormar, och inomhus har vi speed-dating.

Efter en kort paus delas vi in i smågrupper inför en bedcheck (tänk samlingen på dagis, men för vuxna och på kvällen) och lär känna varandra ännu lite närmre. Vi får även veta att vi ska tävla mot de andra grupperna! Lagnamn diskuteras ivrigt.

Efter bedcheck, som slutar strax innan 23, är det fortfarande ljust ute. Många går och lägger sig och vilar upp sig inför morgondagens bergsvandring, en tredjedel hänger kvar i rekreationsrummet och socialiserar (gör memes av Ingemyr). Ca 23.40 går även dessa och lägger sig, trötta efter den intensiva dagen och förväntansfulla inför de ännu mer intensiva dagarna som kommer.

Nu är Rymdforskarskolan 2017, andra upplagan, är igång!

/Saga

 

 

Nu leker vi för fullt!

Rymdkanalen besöker Rymdforskarskolan i Stockholm

Rymdforskarskolans deltagare Cornelia Ekvall intervjuas av Rymdkanalen under studiebesöket på OHB Sweden i Kista.

Förra veckan var Rymdkanalen på besök hos Rymdforskarskolan i Stockholm. Här kan du se deras film och läsa mer om Rymdforskarskolan, som i år arrangeras på tre orter i Sverige!

Rymdforskarskolan är Astronomisk Ungdoms satsning på ungdomar som intresserar sig för astronomi och rymdteknik, och arrangeras sommaren 2017 på tre orter i Sverige. Under programmen får eleverna delta i häftiga studiebesök, genomföra laborationer, lyssna till professionella forskare som arbetar med rymden och genomföra egna projekt som presenteras inför allmänheten under ett slutseminarium på AlbaNova Universitetscentrum.

Stockholmsupplagan har just avslutats, och Rymdkanalen var på plats när 27 rymdentusiastiska gymnasieelever besökte OHB Sweden i Kista. Där träffade de Cornelia Ekvall och Robert Khashan, och fick även följa med in i renrummet. Här kan du se deras film!

Avslutningsseminarium och finmiddag i Reaktorhallen

Efter två fullspäckade veckor är avslutningsdagen för Rymdforskarskolan i Stockholm till sist här. Eleverna har under dagen deltagit i ett stort seminarium med inbjudna gäster från samtliga samarbetspartners, Astronomisk Ungdoms förbundsstyrelse, Svenska Astronomiska Sällskapet, Christer Fuglesang och inte minst vänner och familj i publiken. De har under den sista veckan av Rymdforskarskolan arbetat med projekt i antingen astronomi eller rymdteknik, och seminariet fylldes av ny kunskap om alltifrån gravitationsvågor och relativitetsteori till rymdteleskop, exoplaneter och stjärnspektrum. Dagen avslutades med en finmiddag i KTH:s reaktorhall. Stort tack till alla fantastiska elever och stort lycka till i framtiden! Läs vår elev Sadaf Timoris berättelse från dagen här!

Var hälsade alla rymdfantaster!

Välkomna till blogginlägget om dagen med stort D, avslutningsdagen! Jag som ska beskriva den här otroliga dagen och krydda lite extra för att visa hur grym den var, heter Sadaf Timori. Det är en stor ära att få skriva om dagen som alla hade räknat ner till sedan veckan innan. Alla visste vad som skulle hända, men ingen hade väntat sig det som faktiskt hände…

Sista dagen började i stort sett som alla andra gångna dagar. Det blev ingen sovmorgon här inte. Vid 7- tiden var alla uppe ur sängarna som vanligt. Men just idag var det inte morgontrötta ansikten man såg vid frukosten. Idag var det glada, uppspelta och inte minst förväntansfulla ansikten man möttes av. Alla var otroligt fint uppklädda och det verkligen strålade om oss och inte minst om projektledaren och handledarna också! Dagen kunde inte ha börjat bättre!

Vi for mot Albanova efter frukost där vi fick mingla runt lite på grund av att allt inte gått helt enligt en viss tidsoptimists planer tidigt på morgonkvisten (hmm, undra vem?). Vi fick även extra tid för att öva på våra presentationer som vi på eftermiddagen skulle redovisa i Albanovas största föreläsningssal (!), Oskar Kleins auditorium. Presentationerna hade vi förberett sedan en vecka tillbaka och visst fanns det en viss nervositet bland oss men stämningen var ändå på topp. Det var ju trots allt sista dagen på ett stort äventyr som vi hade fått ta del av. Men innan vi skulle få berätta om det vi hade arbetat med de senaste kvällarna, fick vi för sista gången äta ännu en utsökt lunch på Fågelängens Catering på Albanova.

Mätta och glada tog alla varsin sittplats i den stora föreläsningssalen. Det var nu dags att inleda avslutningseminariet. Vi fick höra tal av våra sponsorer och samarbetspartners, bland annat SSC och Vetenskapens hus. Även Rymdforskarskolans egen rektor, Christer Fuglesang, fick komma fram och tala inför oss elever och föräldrar.

Tiden rusade bokstavligen fram till timmen då det var vi elever som stod med det rullande bildspelet bakom oss och pekpinnen i våra händer. Efter två veckor fullspäckade med jätteintressanta och lärorika föreläsningar var det nu endast nio föreläsningar kvar. Dessa nio skulle inte hållas av ännu fler fantastiska professorer eller en nobelpristagare i fysik. Dessa nio avslutande föreläsningar skulle nu hållas av oss.

27 gymnasieelever med det gemensamma rymdintresset, ställde sig tre och tre och talade i tur och ordning. Med stor entusiasm och glädje berättades det om bland annat framtidens raketer, liv på Mars och gravitationsvågor. Alla lyckades väcka intresset hos publiken. Det var fantastiskt kul och intressant att lära av varandra! Det märktes att alla hade lagt ner mycket jobb på presentationerna, för resultatet var otroligt!

När kvällen började närma sig var det dags att traska ner mot reaktorhallen på KTH där en trevlig trerätters middag väntade på oss. Det var sjukt häftigt att vistas 25 meter under marken i det mäktiga bergrum där Sveriges första kärnreaktor en gång hade varit igång. Det hade dukats fint på borden, stämningsfull musik hördes och humöret var på topp hos alla. Välkomstdrinkarna fick hjälpa oss att smälta den otroliga syn vi precis hade fått. Kvällen hade precis börjat, men vi var redan förtrollade. Roliga och känslofyllda tal hölls, sånger sjöngs och kvällen avnjöts av alla! Bara tanken av hur bra vi hade det den kvällen får glädjehormonerna i kroppen att sätta fart. Men ännu var det inte slut på det roliga. Det som nu väntade var en stor överraskning från handledarna.

Allt hade varit fullkomligt hemligt fram tills det ögonblick då vi fick öppna ögonen och se vad som väntade oss. De två bästa veckorna i mitt liv var officiellt över efter denna hemlighetsstämplade avslutning. Eleverna, projektledaren och handledarna som jag hade förmånen att träffa var inte längre mina skolkamrater och ledare, de var nu mina vänner.

Mitt kunskapsförråd är nu påfyllt, min lycka är enorm och rymden är något jag älskar ännu mer! Rymdforskarskolan har gett mig mer än jag någonsin hade kunnat önska och förvänta. Jag hoppas fler får chansen att känna samma. Möjligheterna är i alla fall stora!

/Sadaf

Hela gänget efter finmiddagen i Reaktorhallen på KTH. Tack för i år!

Besök av Christer Fuglesang och nobelpristagaren Frank Wilczek

 

Finbesök av 2004 års Nobelpristagare i fysik, Frank Wilczek.

Torsdagen den 29:e juni var en speciell dag under Rymdforskarskolan i Stockholm. Då fick nämligen eleverna besök av Frank Wilczek, som år 2004 erhöll Nobelpriset i fysik för upptäckten av asymptotisk frihet i teorin för den starka växelverkan. Dessutom höll Rymdforskarskolans rektor, Christer Fuglesang, sin efterlängtade föreläsning om hur det är att vara astronaut. En fullspäckad dag med framstående forskare, med andra ord! Mer om dagen berättar deltagaren Sofia Danielsson Damne här:

Hej alla glada!

Jag heter Sofia Danielson Damne och kommer nu att berätta för er om allt kul som hände på Rymdforskarskolan torsdagen den 29 juni.

Dagen började, precis som alla andra dagar, med att vi vaknade, åt frukost och gjorde oss i ordning. Just denna dag låg det dock en lite nedstämd känsla i luften på Solna gymnasium, då det var den sista ’vanliga’ dagen och slutet på två härliga veckor kändes lite för nära. Samtidigt såg vi väldigt mycket fram emot dagens två mycket speciella föreläsare – Nobelpristagaren i fysik 2004, Frank Wilczek, och Sveriges första astronaut och dessutom Rymdforskarskolans rektor, Christer Fuglesang.

Frank Wilczek svarar på elevernas frågor.

Frank Wilczek höll en föreläsning för oss om sina upptäckter inom partikelfysiken. Han gick igenom dels ’asymptotisk frihet’, att den starka växelverkan som håller ihop kvarkar ökar med avståndet, vilket gav honom Nobelpriset, och dels hans teori om axioner, en partikel som ännu inte hittats men som skulle kunna hjälpa till att förklara mörk materia.  (Jag och flera andra tog nog snarare med oss en känsla av ”wow, det här låter avancerat och coolt” än faktisk förståelse om exakt vad Frank upptäckt). Efter föreläsningen fick vi ställa frågor till Frank, och han svarade entusiastiskt och tankfullt om allt från vad han trodde skulle bli forskningens nästa största upptäckt till vilka spel som hjälpte honom att utveckla problemlösningsförmågan. Han var verkligen generös med sin tid och sitt engagemang och lämnade nog oss alla inspirerade och imponerade.

Efter föreläsningen följde lunch och en intressant och inspirerande föreläsning där Agnes pratade om studentprojektet MIST-satelliten. Istället för att ha en laboration som vi brukar fick vi tid att arbeta på de presentationer vi ska framföra på avslutningsseminariet  – ta bort särskrivningarna ur powerpointsen, dubbelchecka all fakta och träna på själva framförandena.

Sedan var det dags att träffa Christer! Under en hel timme fick vi veta nästan allt som är värt att veta om hur det är att vara astronaut – från hur man sover, går på toa, klipper håret, motionerar och äter Ahlgrens bilar på ISS (Internationella Rymdstationen) till hur många vitt skilda grenar inom forskning som utför experiment i tyngdlöshet för att bättre ta reda på saker som kan hjälpa både oss här på jorden och framtida astronauter. Dessutom pratade Christer om framtiden för rymdbranschen och om sitt jobb som professor på KTH nu när han pensionerats från att vara astronaut. Det var stort att få träffa en person som både själv är extremt framstående bland rymdintresserade och andra svenskar och dessutom inspirerat så många andra att intressera sig för och lära sig mer om rymden!

Thaimaten som följde var efterlängtad av många hungriga magar.  Sedan var det dags att bege sig till skolan för lite fritid – för att finslipa presentationer eller bara ha trevligt tillsammans – följt av genrep av presentationerna inför handledarna.  Dagen avslutades med en bedcheck fylld av applåder, fånigheter och mycket skratt.

Det var allt för mig!

/Sofia

Hela gänget tillsammans med Christer Fuglesang på AlbaNova, KTH.

Rymdpolitisk debatt och födelsedagsfirande

Den 28:e juni var en minnesvärd dag på Rymdforskarskolan i Stockholm. Schemat fylldes med alltifrån solfysik till en stor rymdpolitisk debatt med en representant från Sveriges riksdag, till stort födelsedagskalas för deltagaren Kelvin. Här berättar Simon Thor mer om dagen!

Hej!

Idag var den sista ”vanliga” dagen med föreläsningar och laboration. Att kalla dagen vanlig kan dock vara missvisande då föreläsningarna och laborationen var mycket unika och annorlunda. Den första föreläsningen handlade om ESA, svenska satelliter och jobbmöjligheter inom rymdteknik, av Ronnie Lindberg. En mycket intressant och framförallt lärorik föreläsning fullspäckad med tips om hur man får jobb inom rymdteknik. Tack vare föreläsningen kan nu alla som gått Rymdforskarskolan i Stockholm bli ingenjörerna som skissar ritningarna för ESA:s nästa raket Ariane 6, eller kanske bygger Sveriges nästa satellit! Jag brinner personligen mer för forskning inom astronomi men den här föreläsningen fick mig verkligen att överväga att bli ingenjör istället.

Efter en kort paus hade vi ännu en föreläsning, och denna gång om Fermiparadoxen. För alla läsare som inte känner till den så handlar den om varför intelligent utomjordiskt liv fortfarande inte har tagit kontakt med människor, trots att det verkar så sannolikt att det finns i vår galax. På ett mycket strukturerat vis presenterades lösningar på denna paradox, och utifrån detta kunde man även oväntat koppla mänsklighetens långsiktiga överlevnad.

Nästa föreläsning som stod på schemat var om solforskning och hur den kan rädda våra liv. Man både förfäras över solens oerhörda styrka, och imponeras av mänsklighetens tekniska framsteg som någon dag kan rädda oss. The future is now!

Efter lunchen var det dagens höjdpunkt: föreläsning om rymdpolitik av riksdagsledamoten Mathias Sundin. Föreläsningen började lugnt med mänsklighetens senaste framsteg inom rymden som SpaceX och Blue Origin. Det slutade sedan med en hektisk diskussion om allt från uppgradering av Sveriges rymdraketbas Esrange till kolonisering av Mars. Det är inte varje dag man har en debatt om rymdpolitik!

Sedan hade vi en sista laboration på Rymdforskarskolan där vi fick jobba nästan helt själva för att försöka mäta massan hos en galax! Allt man lärt sig i de tidigare laborationerna skulle användas för att lösa detta problem. Kreativitet och visualiseringsförmågan sattes också på prov. Mycket utmanande och lärorikt! Dessutom fanns alltid handledarna om man höll på att tappa kontrollen över att man inte kunde lösa problemet.

Den sista aktiviteten för dagen var temakväll som handlade om förbundet Astronomisk Ungdom. Det var mycket inspirerande och fick mig verkligen att vilja bli mer engagerad, inte bara i AU utan även i andra föreningar. Jag vet också att jag inte är ensam om detta. Några från Rymdforskarskolan har nämligen bestämt sig för att återigen ge liv i Göteborgs Astronomiska Ungdomssällskap (GAUSS). Så om du bor i Göteborgsområdet så rekommenderar jag starkt att du går på deras aktiviteter! Jag garanterar att det kommer vara roligt!

Denna hetsiga dag avslutades sedan med en överraskning. Rymdforskarskolans deltagare Kelvin fyllde nämligen år, och de snälla handledarna hade gjort i ordning tårta som vi överraskade med! Samtidigt som vi åt tårta så pratade vi om allt möjligt (rymdpolitik varfortfarande ett hett ämne), tills dagen började mynna mot sitt slut. Vi gick som vanligt och lade oss för sent, men varje sekund man kan diskutera astronomi är värd det!

/Simon Thor

Hela gänget firar Kelvins födelsedag med sagolikt goda tårtor, härligt umgänge och favoritlåten Rocket Man! Grattis Kelvin!

Besök hos OHB Sweden och en blick bakåt i tiden

Rymdforskarskolan fortsätter i full fart och nu är det dags för ett besök på OHB Sweden, satellitföretaget som också är en av alla fantastiska aktörer som gör Rymdforskarskolan möjlig. Därefter bär det av mot en föreläsning om astronomins historia och laboration om kosmisk strålning på Vetenskapens hus. Ännu en händelserik dag, med andra ord! Här berättar Hannah Amelin mer om dagen.

Greetings, Earthlings! Jag som skriver detta heter Hannah, och jag är en fysikälskande rymdnörd som är en av dem som haft den oerhörda turen att komma in på Rymdforskarskolan 2017. Detta är den tionde dagen, och liksom alla tidigare dagar så har även denna lyckats inspirera och överträffa alla förväntningar.

Dagen startade som vanligt med att handledarna väckte oss med uppmuntrande musik, och kort därefter tog de morgontrötta en riklig dos kaffe för att kicka igång medvetandet.

Deltagarna fick besöka renrummet på OHB Sweden.

Det första på dagens schema var ett studiebesök hos OHB Sweden, en av Rymdforskarskolans samarbetspartners, i Kista. Väl framme delades vi upp i tre grupper med de kreativa namnen Fuglesang, Armstrong och Laika, vilket självklart gick hem väldigt bra hos alla deltagare! Det första min grupp fick göra var att se anläggningens renrum, där de tillverkar och monterar satelliter och komponenter till Rymdstyrelsen. Allt var, som en skulle förvänta, väldigt rent – till och med luften. Därefter fick vi en guidad visning runt alla lokaler. De hade alla möjliga satellitmodeller, vissa i skala 1:1 och andra mindre. För mig var höjdpunkten när vi besökte ett kontor där de höll koll på allt som satelliten Odin gjorde. Datorskärmar visade var den befann sig på en karta. Just nu runt midsommar är de tvungna att hålla extra bra koll på Odin, eftersom den del av omloppsbanan då den inte får något solljus är extra lång. Odin har varit aktiv i hela sexton år, trots att den förväntade livstiden låg på bara två år. Helt otroligt, tycker jag!

Nöjda med besöket tog vi oss till AlbaNova där vi åt lunch. Vi fick en föreläsning av Anders Nyholm, doktorand, som berättade om astronomihistoria. Jag satt jättespänd genom hela presentationen, när han berättade om allt från de första astronomerna som tillämpade den vetenskapliga metoden till början på modern astronomi. Vi fick ett helt nytt perspektiv på astronomin som en vetenskap genom tiderna.

Nu var det dags för labb! Det är alltid kul med labb här på Rymdforskarskolan, antingen en har förkunskaper eller inte. (Om du som läser detta funderar på att söka till rymdforskarskolan men är orolig för att du inte kan tillräckligt mycket om astronomi – bekymra dig inte över det! Alla hjälps åt, och vi är här för att lära oss.) Den här gången var det Vetenskapens Hus labb ”Kosmisk strålning”. Vi mätte strålningen på ISS vid olika platser och jämförde med strålningen på jorden, och därefter fick vi fördjupa oss i hur myoner påverkas av speciell relativitetsteori… det var riktigt intressant.

Före middagen berättade handledarna sina egna livshistorier och hur de hade tagit sig så långt. Det var riktigt inspirerande och vi lämnade AlbaNova mycket imponerade!

Det blev som vanligt sent i säng på Solna gymnasium, som nu känns nästan som ett andra hem. Om vi får för lite sömn är det i alla fall av en trevlig anledning: det går inte att sluta umgås!!!
/Hannah

Besök på OHB Sweden, ett av Sveriges coolaste rymdföretag!

Att kartlägga en miljard stjärnor och upptäckter av exoplaneter!

I sluttampen av Rymdforskarskolan i Stockholm har det blivit dags för eleverna att upptäcka exoplaneter! Den 26/6 stod transit- och radialhastighetsmetoden på schemat, och dessutom fick eleverna lyssna på intressanta föreläsningar om bland annat GAIA av Andreas Korn, Uppsala universitet, och Peter Rathsman från OHB Sweden. Här kan du läsa deltagaren Emily Nilssons upplevelser från dagen:

Dagens bloggare Emily Nilsson (tredje person från vänster) tillsammans med sin handledargrupp och handledare Theresia Hestad.

Det har nu gått en hel vecka av rymdforskarskolan och det känns. Trots att man sovit till 12 de senaste två dagarna har man inte tagit ikapp sina ynka 5 timmar per natt föregående vecka (de kör hårt med oss här på rymdforskarskolan)! Morgonen var en rejäl spark i baken när väckning återigen var klockan 7. På frukosten möttes jag av 27 sega, trötta, men ändå entusiastiska och kunskaps hungriga elever, (samt ledare). Tror för det mesta att ledarna är mer trötta än eleverna, särskilt med tanke på att de själv ibland kommer sent till morgon samlingen… Men alla kämpade sig på bussen och trängdes som sega sillar några stationer till Albanova. Något som vi givetvis inte ångrar för dagen var precis som alla dagar jädrigt lärorik och härlig.

Dagens första föreläsningen var Peter Rathsman som tagit sig ända till Albanova hela vägen från Kista där OHB ligger. OHB är ett företag som jobbar med rymdteknik med stort fokus på att bygga och använda satelliter, som vi sedan besökte nästa dag då vi fick se detta ‘in action’. Peter Rathsman pratade främst om projektet SMART-1, ‘Small Missions for Advanced Research in Technology-1’ där OHB var dem som designade och byggde satelliten för projektet. I satelliten fanns det bland annat en röntgenspektrometer för att detektera metall i månen, där man fann att det var väldigt annorlunda metaller på framsidan i jämförelse med baksidan av månen, en IR (infraröd) spektrometer för att undersöka H2O molekyler (vatten, is) på månen samt en kamera. En annan sak som satelliten användes för att hitta var en krater som var i konstant solljus samt en krater i konstant skugga (på syd eller nord polen), för dem skulle kunna användas för att i framtiden bygga en månbas där. Efter 3 år av värdefull information och data kraschade man till slut satelliten in i månen och avslutade dens resa. Mer om OHB och deras uppdrag fick vi sedan lära oss om dagen efter då vi besökte deras huvudkontor!

Sedan fick vi en lite annorlunda föreläsning av Ariel Goobar som är professor i astropartikelfysik, där han pratade om supernovor och universums accelererande expansion. Hubblelagen säger att det som är längst bort i universum förflyttar sig mer än de som är nära oss under en period av tid, vilket betyder att universum expanderar, något som upptäcktes genom att kolla på rödförskjutning av galaxer i universum. Goobar diskuterade sedan kort om hur expansionen måste påverkas av gravitationskrafterna mellan galaxer och materia och därför borde den bromsas, men detta är inte fallet, vilket betyder att hastigheten den expanderar med måste vara så att gravitationen inte hinner ikapp, alltså en evig expansion. Expansionen måste alltså skapas av en repulsionskraft som går emot attraktionskraften mellan massa, som tros kanske kommer fån mörk energi/mörk materia. Först trodde folk alltså att attraktionskraften var densamma som repulsionskraften och att universum då var konstant i storlek, och skulle vara varför det inte imploderade. Men upptäckten om universums expansion betyder att repulsionskraften måste vara större, alltså accelerera universum. En riktigt fascinerande föreläsning som såklart gick mycket mer på djupet än vad jag referat, och även öppnade många dörrar när Goobar kopplade detta till relativitetsteorin.

Efter detta följde ännu en föreläsning, denna gång av Andreas Korn som pratade om Gaia projektet. Gaia är en astronomisk satellit som skådar vintergatan i 6+ dimensioner. Det finns vissa antaganden som att stjärnor bidas ur gas och stoftmoln som har en specific grundämnesomsättning och att det finna en fysikalisk och kemisk utveckling av galaxer, och Gaia används för att få information om just detta. Satelliten kommer att ge information om bl.a temperatur, ljusstyrka, metallhalt, rödförskjutning etc, för ca 1 miljard stjärnor (1% av vintergatan). Många av dessa saker kan mätas från jorden men atmosfären är så pass tjock att datan blir mycket felaktig. Därför måste man komma utanför atmosfären med satelliter som Gaia för att kunna få bättre och mer data.

Efter en mycket god lunch på Albanova blev det en till föreläsning, denna gång av Jon Gudmundson som pratade om kosmisk bakgrundsstrålning och projektet SPIDER. Kosmologi handlar om att lära sig om de tidigaste händelserna i universum, samt tidsutvecklingen (även framtiden). För att lära sig om detta använder man sig av exempelvis ljus, gravitationsvågor, neutrinos, kosmisk strålning etc. Ljus kan bli polariserat, och polarisationen betyder ned ljuset till något som kallas ‘E-modes’ och ‘B-modes’, där B-modes kommer från Big Bang. SPIDER är då ett projekt där en satellit ska skickas upp med en ballong för att studera polarisationen av den kosmiska mikrovågs bakgrunden, och på sätt kunna detektera B-modes och lära sig mer om Big Bang.

Som de flesta eftermiddagarna följdes den sista föreläsningen av en labb. Denna gång var det en labb om exoplaneter, där vi skulle genom att använda oss av transit och doppler metoden detektera och mäta exoplaneter. Dopplermetoden är att man tittar på en himlakropp och mäter dess rödförskjutning och på så sätt dess acceleration vilket man kan använda sig av för att hitta massan som sedan avgör om det är en planet, stjärna eller annat genom att jämföra det med andra massor av himlakroppar. Transit metoden är att man mäter ljusstyrkan av en stjärna under en tid och ser hur den förändras. Om ljusstyrkan går ner under en period (kan ses i en graf) betyder detta att något har passerat stjärnan, med högst sannolikhet en planet. Det var dessa två metoder vi använde oss av för olika bilder som vi fick, och kunde då identifiera och väga exoplaneter. Denna labb precis som alla var extremt lärorisk speciellt för att det är så mycket individuellt arbete och problemlösning.

Efter labben hade vi en temakväll om gymnasiearbetet där tre personer kom och presenterade deras gymnasiearbete och sedan fick vi ställa frågor till dem om det. Alla tre hade gjort gymnasiearbeten som var väldigt innovativa, nytänkande och unika, vilket troligtvis också var varför det gick så bra för alla i tävlingen “Utställningen Unga Forskare”, en tävling som kanske många av oss här på rymdforskarskolan kommer söka till! Det var en bra introduktion och inspiration för arbetet som väntar oss, och nu tror jag att de flesta har fått lite tips och idéer på hur de ska gå till väga! Sedan var det middag på ett ställe i närheten, där det var vi och massa gamlingar men trevligt ändå. Sist men inte minst bedcheck med våra handledargrupper, alltid lika mysigt!

Kram
Emily

Ariel Goobar berättar om universums accelererande expansion.