Elias har deltagit i världens största vetenskapstävling

Under 12 dagar har Astronomisk Ungdoms Elias Waagaard deltagit i Intel International Science and Engineering Fair (ISEF), världens största vetenskapsutställning för gymnasieelever, i Los Angeles. Han fick stipendiet efter att ha deltagit i förbundet Unga Forskares tävling för gymnasiearbeten, Utställningen Unga Forskare. Här berättar han mer om sin resa!

Vill du veta mer om Utställningen Unga Forskare? Läs mer på deras hemsida här. Söker du efter inspiration eller handledning till ditt gymnasiearbete? Kolla in Astronomisk Ungdoms tipsbank för gymnasiearbete här

Elias tillsammans med övriga svenska stipendiater som deltog i Intel ISEF.

Jag är nyligen hemkommen efter 12 dagar i Los Angeles, där jag deltog i Intel ISEF med mitt projektarbete om gravitationslinser, som jag inledde på Harvard i somras och har fortsatt att jobba med under året. Läs mer om det projektet här. Totalt var vi fyra från Sverige som deltog.

Intel International Science and Engineering Fair (ISEF) är världens största vetenskapliga utställning för gymnasieelever med 1780 utställare från hela världen, som alla kvalificerat sig genom regionala och nationella finaler. Vi höll till på Los Angeles Convention Center, en av de största lokalerna i hela USA, med påkostade ceremonier och event, som bland annat leddes av Derek Muller, som håller i den kända YouTubekanalen Veritasium. Det var verkligen imponerade att se stort hur intresset är för forskning är på global nivå!

Veckan innebar stora utmaningar, med långa dagar fyllda av presentationer inför jury och allmänhet, där jag verkligen fick öva på att framföra projektet populärvetenskapligt, men också intressanta möten med människor från hela världen. Uppenbarligen blev en jurygrupp förtjusta i mitt projekt, då jag under Special Awards Ceremony blev tilldelad K. T. Li Foundation Special Award som en av två stipendiater från ISEF att delta i Taiwan International Science Fair 2018. Att få gå upp på scen och ta emot detta pris av regeringsrepresentanter från Taiwan inför den massiva publiken på över 5000 personer var förstås ett euforiskt och overkligt ögonblick: ett minne för hela livet!

Dessutom gav utflykterna under övriga dagar en möjlighet att få ta del av vetenskap i Kalifornien, med mina personliga höjdpunkter Griffith Observatory och den pensionerade rymdfärjan Endeavor på California Science Center. Även ett bad på Santa Monica Beach och en biltur förbi Malibu gjorde min stipendieresa till Kalifornien riktigt minnesvärd. Jag uppmanar alla med projektidéer, små som stora, att ta vara på de chanser som finns där ute och att driva det vidare. Det finns många generösa människor där ute som är villiga att hjälpa dig!

 

Elias tar emot sitt ”special award” under prisutdelningen.
Varukorg