Så var IOAA 2023 – en bronsmedaljör berättar

Hej, Philip Wetterberg här. Min augusti spenderade jag tillsammans med fyra andra med äran att representera Sverige i den internationella olympiaden på astronomi och astrofysik, IOAA, då vi alla gick vidare i den svenska astronomiolympiaden. På 10 dagar fick vi skriva svåra men spännande prov, träffa människor från länder runtom hela jorden och turista runt Katowice i Polen. Det som nu följer är ett försök till en sammanfattning av vilka otroliga 10 dagar jag har haft under årets IOAA.

Efter vår första natt i Polen från att vi anlänt var det dags för olympiaden att starta. Med lite frukost i magen åkte vi mot Katowice, närmare bestämt till “The International Congress Centre”, ICC, för att delta i öppningsceremonin. Där blev vi välkomna av borgmästaren av Katowice, presidenten av IOAA, Polens utbildningsminister och många andra samtidigt som vi fick även fick höra klassisk live musik vilket är ett av de bästa jag någonsin hört. Dessutom skulle alla länder visa upp sig på scen med deras deltagare och lagledare. Det var en häftig känsla när man stod där uppe som representant för Sverige. Men när öppningsceremonin till slut var över så var det dags att säga hejdå till våra lagledare och våra mobiler då vi ej kunde ha någon elektronik tills olympiaden var slut (vanliga kameror kunde, och många hade fortfarande med sig). Att inte ha någon mobil eller annan elektronik var kanske det bästa med hela tävlingen för det fick oss att prata med folk från andra länder och gjorde alla konversationer mycket bättre när ingen har någon mobil att störa med. Det är en helt annan upplevelse att vara bland vänner och inte ha en enda mobil under 9 dagar som jag verkligen saknar med olympiaden för det gjorde allt så mycket roligare, speciellt på kvällarna under alla gruppaktiviteter.

Redan dagen därefter var det dags för att använda både hjärnan och munnen i den så kallade grupptävlingen. Just denna var som en liten extra grej gjord för att uppmuntra oss att socialiseras mer. Alla deltagare hade blivit indelade i grupper om fem personer, alla från olika länder, med tanken om att vi tillsammans i gruppen kunde använda våra olika bakgrunder i astronomi för att lösa ett par uppgifter. Personligen tyckte jag att problemen var rätt så tuffa, men det tyckte inte Teo:s grupp, för de hamnade på delad första plats i den tävlingen (bra jobbat!). Efter den allra första hjärngympan var över var det dags att vila lite och titta på några stjärnor i det otroliga planetariumet i Katowice. Det är en av de största planetarium som finns i världen med en 23 meter stor kupol som är kapabel att visa över 100 miljoner stjärnor men där många bara är synliga om man använder en kikare! Det var en helt galen känsla att bokstavligt talat flyga förbi stjärnorna i vår galax och titta hur planetariumet kunde visa dig allt från olika typer av väder här på jorden till en helt stjärnklar natt eller att uppleva himlen från en helt annan plats i vår galax.

Under dagarna som följde var det dags för de stora proven. Först ut var teoriprovet (min favorit) där vi fick fyra timmar på oss att lösa 13 problem i varierande svårighetsgrad. Frågorna handlade lite om allt från mörk energi till supernovor och gravitationsvågor från binära system och var väldigt välgjorda och kreativa. Det krävdes en stor del kunskap och förståelse för att ens kunna förstå frågorna och ibland fick man ett väldigt fint svar på någon fråga, men ibland satt man där i en halvtimme och hoppades på att fatta något genom att läsa det tjugo gånger om.

Det andra provet var observationsprovet som var den mest imponerande. Många av oss deltagare hade gissat på att detta årets observationsrunda skulle ske på liknande sett som från tidigare år, nämnligen att vi får gå fram till olika teleskop framemot kvällen och identifiera vilket objekt vi tittar på och så vidare (något som ofta inte funkat pga vädret). Istället blir vi alla mötta med shock, när vi hör att vi ska göra det under mitten av dagen. När vi då åker in för att skriva provet får vi höra att vi kommer titta på artificiella, men ändå verkliga nattbilder i en helt tom och mörk arena och under tidspress ska vi, som riktiga astronomer, titta och skriva ner riktiga observationsanteckningar som vi sedan analyserar från händelser som sker i realtid. Det var riktigt roligt att använda teleskopen och få höra hur förvånade men samtidigt glada alla var över hur det provet gjordes.

De sista två provet handlade om att analysera astronomisk data för att undersöka olika samband och att ta observationsanteckningar innuti planetariumet för att svara på olika frågor. Dessa prov var också otroligt roliga att utföra med många intressanta problem, inte minst utnyttjade dem som skrev provet planetariumet på unika sätt för att skapa problem, men de gjorde det på ett sådant sätt som inte riktigt är möjligt att göra utan ett planetarium. Exempelvis handlade några problem om att observera hur Mars förflyttar sig över himlen under ett år och hur himlen ser ut från exoplaneten Trappist-1f under ett helt år och därifrån härleda samband mellan de olika exoplaneterna i Trappist-1 systemet.

Förutom alla proven vi skrev fick vi även utforska delar av Katowice. Vi fick en guidad rundtur på ett slott vid namn Ogrodzieniec, ett slott från medeltiden byggt på toppen av ett litet berg som har genomgått massvis av renovationer med mycket historia bakom sig. Dessutom fick vi besöka en gammal kolgruva där vi fick veta på vilka sätt under historien man har utvunnit kol och hur dagens maskiner ser ut och fungerar. Båda utflyckterna var otroligt fascinerande och något jag verkligen vill göra igen. Vi fick även besöka deras botaniska trädgård där vi åt lunch och gjorde gruppaktiviteter samtidigt som vi tittade på alla fina växtarter de hade.

Till slut så hade vi kommit till sista dagen, alltså den dagen vi skulle ha stängningsceremonin och få veta våra resultat. Den började med ett tacktal från organisatörerna som beskrev hur glada de varit för att få hålla årets IOAA i Polen och fortsatte sen med lite underhållning i toppklass. Därefter började utdelningen av priser, Teo lyckades som sagt ta hem en delad första plats på grupptävlingen, Ida lyckades kamma hem en hedersomnämnande och jag lyckades få Sveriges första bronsmedalj, något som jag är väldigt nöjd över och glad att mina förberedelser både inom och utanför den svenska astronomiolympiaden visat resultat.

Att få delta i en sån här tävling har varit ett av det bästa jag någonsin gjort som jag, och alla andra, är otrligt glada över att ens kunnat göra. Jag uppmanar verkligen alla som är intresserade av fysik, astronomi eller bara vill lära känna nya vänner till att delta i olympiaden. Stort tack till AU för att fixat hela grejen med astronomiolympiaden, tack till Skolverket för finansiering och tack till våra lagledare Hugo Berg, Benjamin Verbeek och Anders Västerberg för alla långa dagar av att rätta våra prov och argumentera över resultaten. Tack!

/Philip Wetterberg

Varukorg