Rymdkväll med LUNA i samarbete med Linköpings kommun!

Den 12 augusti samlades allmänheten på Belvederen i Trädgårdsföreningen, Linköping, för en kväll under stjärnorna. I samarbete med Linköpings kommun anordnade vår lokalförening LUNA tipspromenad, pyssel och föreläsning för alla rymdnyfikna besökare! Vi i Astronomisk Ungdom tycker att det är ett fantastiskt bra initiativ av Linköping Kommun, och hoppas att fler kommuner tar efter. Flera äss under rockärmen gjorde att det inte spelade någon roll att vädret inte välkomnade stjärnfallet Perseiderna och det blev en trevlig och minnesvärd rymdkväll för alla närvarande trots molnen på himlen. Här berättar LUNA:s ordförande Cornelia Ekvall mer om eventet:

Alla har vi en dröm, igår gick min i uppfyllelse. För några månader sedan fick jag mitt livs bästa telefonsamtal och i andra änden satt Kristoffer Dezi, nyanställd på Linköping Kommun, och ställde frågan jag så länge väntat på: ”Vill LUNA vara med och arrangera rymdevent i Linköping?” Självklart ville vi det! I min värld kunde jag aldrig drömma om att någon från kommunen skulle fråga mig, och trots det så hände det. Tack vare Kristoffer blev denna kväll möjlig, en stort eloge till honom! Han ordnade ett häftigt event med grym musik på en fantastik plats.

Vi trotsade molnen och Wictor Arthur åkte från Göteborg för att föreläsa och visa upp sitt teleskop. Även han ska ha ett stort tack för sin entusiasm och engagemang! Kvällen hade inte varit densamma utan honom.

Upp emot hundra personer kom och gick, de lyssnade spänt på föreläsningen och pysslade ihop sin egen nebulosa. Stort tack till alla som kom! Anja och jag slängde ihop en komet under tiden som Nicholas Perry spelade Space ambient musik. Stort tack till honom med såklart, han satte stämningen där uppe på höjden och så ett stort sista tack till caféet för väldigt god mat i mysig miljö.

I mina ögon var kvällen oerhört rolig, en kväll svår att glömma. Det är sådana här event jag alltid har velat gå på och idag kan jag det. Kristoffer frågade mig en sak som jag själv funderat på så många gånger. Hur kommer det sig att sommaraktiviteterna alltid består av något i stil med fotboll och utomhusbio? Det är inget fel med dessa intressen, absolut inte! Men vad är orsaken till att inte kommuner satsar på ett så häftigt intresse såsom rymden? Jag vill lyfta fram att vi kan ändra på vad som arrangeras genom att faktiskt arrangera dem, eller hjälpa till. Nu har Linköping börjat, vilken stad blir härnäst?

Sist men inte minst, Astronomisk Ungdom finns! Kom på aktiviter eller engagera dig, inga krav kommer med att bli medlem. Personligen är jag tacksam över möjligheterna detta förbund givit mig och jag är säker på att det finns fler därute som vill göra sin vardag mera ”rymdig”. LUNA är en lokalförening inom AU och kan därigenom sprida intresset för astronomi och rymdfart på en lokal nivå, det vill säga mera ofta och närmare där just du bor. Skulle du vilja komma på en observationskväll? Säg till oss! Vill du gå och se nästa rymdfilm? Säg till oss! Du kan alltid mejla luna@au.se eller skicka ett meddelande här på Facebook när du har tankar eller idéer.

LUNA är en förening för alla ungdomar som fascineras över universums under, oavsett kunskapsnivå. Det är min personliga dröm, att sådana föreningar ska vara en möjlighet för alla.

/Cornelia

Folkvimlet under Linköpings rymdkväll! Rymdentusiaster stoppas inte av lite moln på himlen.
Varukorg