Vinn stipendium till astronomiläger i Italien!

Från och med nu och fram till 7:e oktober kan du ansöka om Astronomistipendiet 2018! Genom att vara med i tävlingen har du chansen att få delta i den sjätte upplagan av ESO Astronomy Camp – ett häftigt astronomilager i Italien med ungdomar över hela världen! Tävlingen är öppen för dig som är mellan 16 och 18 år gammal. 

Vill du spendera en vecka fullspäckad med astronomi i italienska alperna, och vistas i en internationell miljö tillsammans med andra rymdintresserade ungdomar? Då ska du inte tveka att söka till ESO Astronomy Camp!

Lägret anordnas för sjätte gången den 26/12/18 – 1/1/19, och garanterar en unik upplevelse på Astronomical Observatory of the Autonomous Region i Aosta Valley, Italien. Det är ett fullspäckat astronomiläger för gymnasieelever mellan 16 och 18 år gamla.

Årets tema är ’Exoplaneter’ – planeter bortom vårt eget solsystem. Som deltagare kommer du att utforska temat under föreläsningar, laborationer, lektioner och nattliga observationer med observatoriets teleskop. På schemat finns naturligtvis också sociala aktiviteter, vintersporter och utflykter. Dessutom firas nyår under stjärnorna med en traditionsenlig middag och efterföljande Star Party!

ESO (European Southern Observatory) är ansvariga för det vetenskapliga programmet, tillsammans med Astronomical Observatory of the Autonomous Region i Aosta Valley och andra europeiska observatorier och universitet. Totalt kommer upp emot 56 gymnasieelever från ESO:s medlemsländer att antas till lägret.

Inspireras av reseberättelser från tidigare års deltagare!

Här kan du läsa Eleonora Svanbergs reseberättelse från ESO Astronomy Camp 2016. Här finns Elias Waagards reseberättelse från 2015 års upplaga och här hittar du berättelser från tre av 2017 års svenska deltagare; Elin, Fabian och Simon!

Några deltagare under 2016 års ESO Astronomy Camp!

Tävla om ett heltäckande resestipendium!

Astronomisk Ungdom delar ut ett heltäckande resestipendium till en gymnasieelev, som deltar i lägret helt kostnadsfritt. Astronomisk Ungdom står för vinnarens resa och deltagaravgift värde ca 10 000 kr. Boende med helpension ingår givetvis. Tillsammans med Svenska Astronomiska Sällskapet har vi skickat flera gymnasieelever till ESO Astronomy Camp genom åren – för dem har det alltid varit en upplevelse för livet och en möjlighet att lära sig mycket om astronomi och få nya vänner och kontakter över hela världen!

Hur du tävlar om Astronomistipendiet 2018:

För att söka till ESO Astronomy Camp ska du vara 16-18 år gammal (född år 2000, 2001 eller 2002) och ha goda kunskaper i engelska. För att tävla om Astronomistipendiet 2018 ska du dessutom vara bosatt i Sverige, ha ett intresse för rymden och vara medlem i Astronomisk Ungdom. Är du inte redan medlem kan du bli det gratis här. 

Som bidrag i tävlingen ska du spela in en 3 minuter lång video med en presentationen av dig själv och din motivation att delta i lägret. Videon ska vara på engelska och temat är ”I would like to invent/discover… because”. Du måste finnas med i videon på något sätt, och du kan använda något av följande format: avi, flv, mov, mp4, mkv, wmv. Maximal filstorlek är 40MB.

För att tävla ska du fylla i formuläret längst ned på denna sida. Här finns även officiell information om lägret och ansökan från arrangörerna. Läs igenom sidan noga innan du börjar med din video. Alla svenska ansökningar kommer skickas till AU, och så väljer vi en svensk stipendiat bland dem.

Vid bedömning av din ansökan kommer juryn bland annat att ta hänsyn till följande kriterier:

  • Kandidatens förmåga att uttrycka sig på engelska
  • Innehållets vetenskapliga kvalitet
  • Kandidatens motivation att delta i ESO Astronomy Camp
  • Kandidatens entusiasm
  • Nivå av kreativitet som uppvisas i ansökan
  • Kandidatens motivation att delta i gruppaktiviteter och bidra till den sociala sammanhållningen under lägret

Låt fantasin flöda! Här kan du läsa 2016 års vinnare Eleonora Svanbergs bästa tips inför din ansökan! Sista ansökningsdag är 7:e oktober.

Observera att du kan bli antagen till lägret utan att tilldelas vårt stipendium. Väljer du i så fall att tacka ja till din plats står du själv för resa och deltagaravgift (550 euro). Utöver vårt stipendium delar ESO ut ett heltäckande resestipendium till en sökande från någon av ESO:s medlemsländer.

Deltagarna under 2017 års ESO Astronomy Camp. Då var temat ”Avstånd i universum”!
Varukorg