Milles berättar om jubileumskonferensen 2022

Den andra till fjärde december 2022 firade Astronomisk Ungdom sitt 10-årsjubileum med en konferens i Uppsala för alla aktiva i förbundet. Som del av styrelsen till min gymnasieförening, Polhems Astronomiska Sällskap (PAS), åkte jag dit och här kommer berättelsen om hur det gick.

Efter en lång resa från hemstaden Lund anlände vi till NTI-gymnasiet i Uppsala på fredag kväll. Framme träffade vi alla möjliga personer inom AU, allt från föreningsstyrelser till projektmedlemmar. I klassisk lägeranda erbjöds det pizza medan det minglades för fullt. Konferensen inleddes av förbundsstyrelsen inne på gymnasiet med rolig kahoot om vilka de var och vad de gjorde. Sedan fick vi lyssna på en intressant distansföreläsning av svenskarna Tom och Tina Sjögren som driver Pythom Space, ett amerikanskt rymdföretag som vill kommersialisera rymden.

Lördagen var något mer intensiv. Efter en tidig frukost hade förbundsstyrelsen kallat till extrainsatt årsmöte inne på Ångströmslaboratoriet. Årsmötet var väldigt kort med få punkter på dagordningen men punkterna var desto viktigare. På årsmötet valdes 4 hedersledamöter: Måns Holmberg, Louise Fischer, Theresia Hestad och Robin Djerv. Dessa har alla varit viktiga genom förbundets historia och hederstiteln är ett sätt att visa detta. Förbundets högsta ära valdes också, nämligen posten som observatör. Denna gavs till Marie Rådbo, astronom och författare, för alla barn hon inspirerade till rymden med hennes böcker.

Därefter höll Mikael Ingemyr och Robin Djerv en föreläsning tillsammans om AU:s första 10 år. Det var väldigt intressant att höra hur snabbt AU hade vuxit och hur mycket vi hade gjort under de 10 åren. Efter en snabb lunch inne på Ångström höll AUlumni, AUs alumnförening, en paneldiskussion om hur AU påverkat dem och vad de gjort efter. Dagen avslutades med en bankett som heter duga på Östgöta nation inne i Uppsala. Denna jubileumsbankett kommer Mikael att skriva om i ett annat blogginlägg men sammanfattningsvis: god mat, god stämning och mycket trevligt folk.

Söndagen var en avslutningsdag. På förmiddagen hölls föreläsningar om kosmologi av Martin Sahlén och exoplanetsforskning av Adam Rains. Båda två var mycket intressanta men tyvärr behövde några av oss avvika under Rains föreläsning för att hinna med ett tåg mot Stockholm och missade därför frågestunden. Väl i Stockholm gick vi på en filmvisning av “Goodnight Oppy” som AU anordnat på kulturhuset. Därefter åkte vi trötta och mycket nöjda hem mot Skåne igen.

//Milles (grön i bilden)

Foto: Oscar Larsson / FotoOscar
Varukorg