För att ge lärare och elever bättre förutsättningar för att kunna delta i tävlingen har Astronomisk Ungdom med stöd av Rymdstyrelsen tagit fram ett lärarmaterialet efter en modell framtagen av ESA . Syftet med materialet är att lärare ska få utökade kunskaper om rymdapplicerad programmering, elektronik, teknik och fysik. Den röda tråden i laborationerna är att eleverna ska kunna bygga en egen CanSat (Can Satellite) – en rymdsond som får plats i en 33 cl burk. Med sin CanSat kan man sen tävla nationellt och internationellt i ESA:s CanSat tävling. Ni hittar information och länkar till fortbildningskurserna och tävlingen nedan.

Frågor? Maila: cansat@au.se
Hur bygger man en CanSat?
Kul att ni är sugna på att konstruera en CanSat. Då är det dags att ni börjar fundera ut på avd ni skulle vilja undersöka med er sond. Utgå ifrån vad ni tycker är det mest intressant. Vill ni också kunna tävla med er CanSat behöver den uppfylla vissa krav. Dessa är bland andra:
- CabSat:en ska ni ha byggt och programmerat själva med stöd från en lärare/mentor
- Det primära uppdraget för tävlingen är att mäta lufttryck och temperatur så det är obligatoriskt
- Utöver det ska den utföra minst ett men gärna flera uppdrag med hjälp av ytterligare sensorer
- Hela konstruktionen, utom fallskärmen och ev. antenner, ska få plats i en 33 cl läskburk eller annan behållare med samma storlek (115 mm hög, 66 mm diameter).
- Er CanSat ska väga mellan 300 och 350 g
- Den ska även överleva ett att släppas från hög höjd med raket eller drönare
- Den behöver ha fungerande kontakt mellan CanSat och dator under test och när den släpps
Här finns guide till komponenter för att komma igång med satellitbyggandet!
Alla krav och tävlingsmoment hittar ni på ESA:s hemsida: https://cansat.esa.int




