AU-konferensen 2021

AU-konferensen 2021

Varje år arrangerar Astronomisk Ungdoms förbundsstyrelse en helg för alla ungdomar som är eller har varit ideellt aktiva i AU:s verksamheter och föreningar det senaste året. Årets AU-konferens ägde rum den 17-19:e december i Uppsala. Runt 40 medlemmar samlades för en helg fullpackad med en massa roliga aktiviteter såsom ett AUpple event, en tomteverkstAUd samt inspirerande föreläsningar.

Efter deltagarnas ankomst till Vandrarhem Uppsala Centralstation, som skulle bli helgens sovplats, påbörjades vandringen till Ångströmslaboratoriet där helgen skulle få sin inledning. En glad pizzabagare kom körandes med 42 pizzor i sin bagagelucka för att mätta de förväntansfulla rymdentusiasternas hungriga magar. Deltagarna fick en lugn kväll med tid för många spännande samtal och umgänge. För många var det länge sedan man sist kunde ses. AU-konferensen fick sedan sin officiella början då förbundsstyrelsen hälsade alla välkomna och gick igenom schemat för helgen. Sedan var det dags för deltagarna att presentera sig och förbundsstyrelsen var noga med att ställa kluriga frågor såsom “vilken är din favoritekvation?” eller “vilket är ditt favoritflygplan?”. Efter en lugn start med mycket skratt var det dags att bege sig tillbaka till boendet för att vila upp sig inför morgondagen. 

Våfflor, toast, ägg och frukt var det som bland annat fanns med på frukostbuffén på boendet. Det som fick högst popularitet var nog våfflorna som man själv fick göra och sedan dekorera med en mängd olika toppings. Supergott! Väl tillbaka vid Ångström var det dags för helgens första föreläsning. Det var Ulf Danielsson som fick inleda dagen och pratade om strängteori. Svårt tyckte somliga men nog var det spännande och intressant. Med hjälp av katter och diverse andra knep gjorde han strängteorin så begriplig som möjligt för samtliga åhörare. 

Även AU:s hedersstipendiat, Bengt Gustafsson, var på plats för att  inspirera ungdomarna med en föreläsning. Han bjöd på en härlig blandning av allt möjligt som kan tänkas intressera en rymdentusiast. Han gick igenom astronomins utveckling och de tekniska framsteg som har gjort det möjligt, svarta hål och stjärnor och avslutade även med några kloka livsråd. Deltagarna lyssnade med spänning och ställde flera kluriga frågor till hedersstipendiaten. 

Efter lunch fick deltagarna uppdraget att skriva ett tal som de skulle hålla då de sätter fot på Mars. Det blev ett stressigt talskrivande för dem för strax därefter var det dags för helgens höjdpunkt, AUpple eventet. Förbundsordförande Gabriel Delerin trädde in i Polhemssalen med polotröja samt en gran på huvudet och framkallade resten av styrelsen med en enkel handrörelse. Förbundsstyrelsen presenterade vad som har hänt inom förbundet den senaste tiden och gav även en liten teaser på vad som komma skall. Det hela gjordes på ett sätt som skulle efterlikna ett riktigt Apple event, men tusen gånger roligare förstås. Eventet blev riktigt uppskattat bland deltagarna och de var fulla med energi inför nästa pass på schemat. Det var nu dags att samlas i grupper och diskutera olika verksamheter. En grupp samlades och pratade om föreningar, en om studenter, en om projektgrupper samt en om distrikt. Många goda tankar och idéer lyftes med vilka AU:s verksamheter kan fortsätta blomstra.  

Helgens finmiddag hölls på Clarion Hotel Gillet. Finklädda AU:are slog sig ned vid runda bord i ett rum som hotellet hade dukat bara för oss. En fantastisk trerättersmiddag stod på menyn och kvällen bjöd på underhållning i form av tal och sång. Det var även här som förbundsstyrelsen delade ut förtjänstmedaljer i olika grad. Nytt för i år var även att de nya föreningsmedaljerna kunde delas ut till de som startat en förening, varit ordförande eller lagt ner väldigt mycket tid och energi på föreningar. 

På söndagen fick vi lyssna på den fantastiska Linn Boldt-Christmas hålla en föreläsning om sin forskning med protoplanetära skivor och bildandet av solsystem samt om hennes erfarenheter och forskningsväg. Hennes energi fick hela publiken att vakna till liv, trots bristen på sömn hos somliga. Ett stort tack till alla som ville komma och föreläsa för oss! 

Den intensiva helgen susade raskt förbi och efter en varsin poké bowl till lunch var det dags att avsluta och åka hem. Deltagarna kunde lämna med ny kunskap, inspiration och stärkta vänskapsband. Med detta är förhoppningen att de kommer kunna driva sina verksamheter framåt!

Stort tack till alla önskar vi i förbundsstyrelsen. <3 

 

 

Varukorg