Rymdresans blogg

Rapportering från Astronomisk Ungdoms rymdresor!

Så var minirymdresan till ESA – ESTEC!

Till följd av pandemin stod medlemmar i Astronomisk Ungdom utan rymdresa förra året. Som kompensation för detta anordnade projektgruppen istället en virtuell rundtur av ESA – ESTEC, den europeiska rymdorganisationens tekniska centrum! Där fick deltagarna lära sig om ESA:s verksamhet och vad som sker på ESTEC just nu. Deltagarna delades upp i fyra grupper och fick fördjupa sig i var sitt ämne som som sedan skulle behandlas under rundturen. Den virtuella rundturen blev mycket lyckad och vi gick alla därifrån med inspiration och ny kunskap! 

När pandemin slog till år 2020 fanns det nog en fråga som plågade oss mest. Hur skulle det bli med rymdresan, Astronomisk Ungdoms årliga internationella sällskapsresa? En projektgrupp var tillsatt och arbetet i full gång men hela resan ställdes in till följd av de restriktioner som infördes i samband med coronaviruset. Vi kommer för alltid minnas år 2020 som året utan en rymdresa. Det råder fortfarande oklarheter kring när en faktiskt rymdresa kommer gå att genomföra. Som tur är blev vi i början av året inbjudna av Robert Willemsen från Spacetours Noordwijk till en digital rundvandring av ESA – ESTEC. Detta blev en utmärkt kompensation för den uteblivna rymdresan året innan!

Lördag 20:e mars tog denna minirymdresa totalt med sig 29 deltagare som delades in i fyra olika grupper med olika inriktningar: Space Plane IXV, 3D printing for space, Robotics for Moon & Mars samt CDF – Satellite design. Dessa grupper fick i uppgift att innan rundvandringen svara på några frågor som Robert hade förberett inom varje grupps respektive fördjupningsområde. Detta var en unik chans för deltagarna att träffa nya människor inom AU, precis som det brukar vara på en vanlig rymdresa. När det sedan var dags för rundvandringen var deltagarna väl förberedda och kunde njuta av den inspirerande presentation över Zoom på 3,5 h som Robert höll i. 

Det hela började med en kort introduktion av ESA, följt av en presentation av det första fördjupningsämnet, Space Plane IXV. Där fick vi lära oss om det arbete ESA gör med rymdflygplan och vilka utmaningar som finns. Resan fortsatte sedan till en presentation om 3D-printing för rymden. Robert berättade om vilka fördelar som finns med att kunna printa saker i rymden. Till exempel behöver man inte ta med sig lika mycket verktyg och material till ISS eftersom man kan printa det man skulle behöva. Han pratade även om hur 3D-printing kan komma till användning när vi ska bygga exempelvis en månbas. Då är tanken att använda sig av det material som redan finns på månen och skriva ut de byggstenar som behövs för att skydda sig mot den starka strålningen i rymden. 

Robert gick sedan vidare till att prata om robotar för Månen och Mars för att slutligen nå det sista fördjupningsämnet, CDF – Satellite design. Där pratade Robert om konceptet concurrent engineering vilket är en arbetsmetodik där uppgifter löses parallellt. Han förklarade att det är viktigt att alla delar av exempelvis ett satellitprojekt kommunicerar med varandra. Ändrar man mängden bränsle på satelliten kanske man måste ändra storleken på farkosten och så vidare. 

Alla fördjupningsämnen var otroligt lärorika och deltagarna lyssnade med stort fokus och ställde en mängd intressanta frågor. Förhoppningsvis kan vi inom en snar framtid ta med denna inspirerande atmosfär till en riktig rymdresa! Vem vet, kanske går nästa fysiska rymdresa till ESTEC i Nederländerna? 

Så var Rymdresan 2019 till CERN

Bild 1: En del av lunchgruppen avnjuter en varm lunch på Vapiano. I bakgrunden syns en del av Genèvesjön. Foto: Gabriel Delerin.

Fråga: Hur följer man upp en resa till USA och solförmörkelsen 2017, samt en resa till La Palma och dess imponerande samling stora teleskop 2018? Svar: CERN.

Minsann, Astronomisk Ungdoms rymdresa 2019 tog totalt med sig 24 svenska rymdentusiaster till världens centrum för partikelfysik. Utöver ett par dagar på CERN besöktes även FNs Europasäte Palais des Nations, och sista kvällen bjöd även på Europas största fyrverkerishow. Mer om detta och mycket mer följer nedan i projektgruppens reseberättelse. 

Efter en hel dags förberedelser i Genève vaknar årets tre reseledare med tuppen på onsdagsmorgonen – idag anländer 21 rymdfantaster från hela Sverige! Den tidigaste ankomsten möts upp på flygplatsen redan klockan 10:05, och den sista anländer inte förrän 20:00 samma dag. Oundvikligt delades onsdagen in i tre separata scheman för tre olika grupper (lunchgrupp, eftermiddagsgrupp och kvällsgrupp). Lunchgruppen anländer till hotellet med sin reseledare, lämnar av sin packning, och beger sig mot Genève i sökandet efter en första måltid tillsammans. Andra (eftermiddags-)gruppen anländer strax därefter till hotellet och väntar in den första gruppen för en liten introduktion. Den tredje och sista gruppen anländer till hotellet med sin ledare strax efter 22:00 och kastar i sig middagen innan dygnet slår över. Samtliga rymdresenärer är nu samlade, och efter en kort introduktion uppmanas alla att göra sig i ordning för läggdags – imorgon väntar 20 000+ steg.

Bild 2: Palais des Nations och medlemsstaternas flaggor. Foto: Lisa Johansson.

Torsdagens första intryck är solljuset som skiner in genom hotellrummens fönster. Här behövs ingen mobilapplikation för att inse att denna blir kortbyxornas dag. I hotellets färgglada matsal delar rymdgruppen en frukost innan vi samlas upp för att promenera till busshållplatsen fem minuter bort. Några buss- och spårvagnsbyten senare anländer vi till ett torg dekorerat med oscillerande fontäner och en tolv meter hög trebent stol. Bakom stolen står en del av Palais des Nations, FNs europeiska högkvarter, prydligt utsmyckat med samtliga nationers flaggor. En halvtimme av skratt, poserande, och mängder av fotografier förflyter innan vi beger oss mot FN:s ingång för besökare. Promenaden skämmer bort oss med underbara parker, byggnader och arkitektur – ett smakprov av vad som komma skall. Likt de säkerhetskontroller alla gått igenom på flygplatsen dagen innan måste deltagarna passera en metalldetektor innan vi får inträde till FN:s Europasäte. En introduktion om de strikta regler om fotografering och gruppdynamik följs av en kvart i FN-shoppen innan vår guide kallar till samling och ger oss en otrolig rundtur i Palais des Nations. Vi besöker de gigantiska hallarna, de ”mindre” mötesrummen (alla tillräckligt stora för att rymma ett större hus), rummet för mänskliga rättigheter (på grund av ett pågående möte mellan flera nationer fick inga bilder tas, men vi uppmanar starkt att göra en snabb Googlesökning och se lite bilder – rummet täcks av ett av de mest unika taken i världen, tack vare konstnären Miquel Barcelo) och såklart ”The Assembly Hall”, vars storlek i sig gjorde inträdeskostnaden värd det. Rummet används till större konferenser varje år (ex. World Health Assembly) och har en kapacitet för 2000+ personer (!).

Bild 3: The Assembly Hall. Foto: guiden.
Bild 4: lag Simon. Foto: Okänd.

Inspirerade, taggade, och framför allt hungriga delades resenärerna upp i grupper om sju för att spendera eftermiddagen tillsammans i mindre sällskap. Naturligtvis skulle grupperna tävla mot varandra! Med nyligen fyllda magar tilldelades grupperna ett häfte med instruktioner som skulle leda dem till startpunkten, en bro från vilken årets Tourist Hunt – en skattjakt omgjord i syfte att visa deltagarna allt som Genève har att erbjuda – utgick. Flaggstänger skulle räknas, historia bakom gatunamn framtas, och statyer identifieras. Typiskt för Astronomisk Ungdoms verksamheter är att gruppkemin alltid överraskar positivt, och det här var inget undantag. Med tydliga instruktioner som stöd tog grupperna chansen att expandera sin upplevelse av Genève. Vissa spelade gatuschack, andra besteg torn, och alla fångade minnena i magnifika bilder. Efter en gemensam middag började kvällen sakta dra sitt täcke över dagen och grupperna samlades på hotellet för att dela dagens berättelser. Ett lugnt och välbehövt avslut, ty stegräknarna närmade sig 30 000.

Bild 5: Utsikt över Genèvesjön under Tourist Hunt. Foto: Lisa Johansson.
Bild 6: Gatuschack. Foto: Annie Csomor.

Alarmklockorna ringer aningen senare under fredagen – vi har funnit den optimala tiden för frukost. Gemensamt beger sig grupperna till busshållplatsen som efter bara en hållplats har tagit oss till platsen vi ska spendera dagen på: CERN. Kollektivtrafiken tar oss alltid förbi CERN:s huvudentré när vi pendlar mellan det franska hotellet och det schweiziska Genève, så en del lyckliga rymdresenärer har redan haft turen att hinna med ett snabbt besök till den gyllenbruna, numera ikoniska, Globe of Science and Innovation. Likt gårdagens promenad till FN skulle även denna glob te sig ynklig i skuggan av vad som komma skulle – en heldag på CERN.

Bild 7: Jet d’Eau. Foto: Leo Samuelsson.
Bild 8: Vid SM18s kopia av en del av LHC. Foto: Gabriel Delerin.

I väntan på vår guide blir vi tilldelade varsin individuell besöksbricka och får tiden att, som de sanna beundrarna vi är, rensa CERN-shoppens utbud. Vår guide möter upp oss strax efter 9:00 och ger oss en introducerande föreläsning om CERN (från politisk historia till framtidens forskning). Många nya funderingar och frågor dyker upp, men inte alla hinner få ett svar innan vi kliver på vår buss som ska ta oss runt CERN denna förmiddag. Första stoppet är SM18 – en världsledande anläggning för test av supraledande magneter (ofta nedkylda till 1.9 kelvin) och andra instrument. I två separata grupper om tolv personer får vi en detaljerad beskrivning, ur både en fysikers och ingenjörs perspektiv, om hur LHC (Large Hadron Collider) – världens största maskin – accelererar partiklar till energier som tar oss närmare och närmare universums begynnelse och de fundamentala regler som så elegant kan sammanfattas i standardmodellen. Mönstret bryts inte och många frågor tas hand om påväg till nästa anläggning – AMS (Alpha Magnetic Spectrometer). Experimentet, som för närvarande är fastmonterad på den internationella rymdstationen ISS drygt 400 km ovanför jorden, kan vi inte se med våra egna ögon, utan vi får nöja oss med kontrollrummet och en mindre modell. Nu får fler frågor äntligen besvaras, och mycket av diskussionerna handlar om hur AMS framtid ser ut: ”kommer den att upptäcka mörk materia?” ”Hur reagerar elektroniken med kosmisk strålning?” ”Hur behandlas datan?” ”Vad är kostnaden för projektet?”.

Bild 9: Vid AMS-anläggningen. Foto: Gabriel Delerin.
Bild 10: LEIR. Foto: Lisa Johansson.

Efter ett par obligatoriska gruppbilder körs vi till receptionen där vi strax skall mötas upp av vår första privata guide – Phil Rubin. Tillsammans med sin fru tar Rubin oss på en kort promenad genom CERN till LEIR (Low Energy Ion Ring) – en accelerator ovanför marken vars syfte är att förse LHC med paketerade knippor av joner för kollisioner vid ALICE (som tillsammans med ATLAS, CMS, och LHCb är en av de fyra största experimenten vid LHC). Acceleratorn etablerades redan 1996 och hade en uppgradering 2003 innan den för första gången pumpade in blyjoner i LHC 2010. Detta och mycket mer om forskningen och ingenjörernas bedrifter berättade Rubin om, varpå han bombarderades med frågor om hans arbete och om CERN hela vägen tillbaka till restaurangen, där vi äntligen fick mätta våra magar på nytt. Att maten på en plats som CERN, med världsledande maskineri och forskning, ska vara en höjdpunkt är otippat för den oinvigde. Men visst var det en topp till för denna dagen! Efter en god lunch går vi tillbaka till receptionen och möts upp av vår S’Cool Lab-lärare. Vi leds till laborationssalen och efter en kort introduktion påbörjar 6 grupper konstruktionen av varsin Wilsonkammare – ett instrument som utnyttjar övermättad vattenånga för att observera spår av joniserande strålning. Under timmen i labbet observerade samtliga grupper kosmiska partiklar så som myoner, och kunde även detektera spår av alfa- och beta-partiklar. Många egna hypoteser om hur kammaren fungerar kom fram innan vi avslutade med en gemensam genomgång om exakt vad det var vi såg och varför. Med en timme kvar innan restaurangen börjar servera middag samlas vi i den stora matsalen och paxar några bord. Ett gäng lånar rack och en boll och underhåller sig vid ett av salens pingisbord. I fotspåren av berömda fysiker så som Werner Heisenberg och Niels Bohr turas nästan ett dussin astronomiska ungdomar om att spela mot varandra i en turnering som bjuder på överraskningar, känslor, och mycket skratt. Middagen avnjuts strax därpå och därefter tar vi oss mot hotellet. Rymdresenärerna får en timme fri tid innan de tre ”skattjakts”-grupperna från gårdagen samlas i olika rum för lite kvällsaktiviteter. Rummen bjuder på mäktiga kahoots, häftiga föreläsningar och intressanta diskussioner. Efter att samtliga grupper varit i alla tre rum avslutas dagen och blickarna vänds mot morgondagens bravader.

Bild 11: Vid S’Cool Lab observeras partiklar i egna Wilsonkammare. Foto: Annie Csomor.

Trots att vårt nästa CERN-besök var schemalagt först 10:00 lämnade vi hotellet samma tid som tidigare. Vi hade drygt en timme mellan oss och vårt nästa besöksmål, vilket både inkluderar kollektivtrafik och hälsosamma promenader. 300 meter från målet identifieras McDonalds och lite andra lokala bagerier. Tillfället tas i akt och en andra frukost konsumeras innan vi anländer till LHCb – resans i särklass häftigaste CERN-besök. Efter oturliga komplikationer med den privata guiden möter en ersättare upp oss vid 11:30 utanför grindarna. Tjugofyra hjälmar och tolv besöksnycklar rikare går första gruppen in i hissen som tar oss 103.4 m under jorden. Strax innan huvudattraktionen passerar vi DELPHI, en av de fyra största experimenten vid LHC:s företrädare LEP (Large Electron-Positron Collider) som fram till år 2000 ockuperade samma 27 km långa tunnel som LHC. Trots de högljudda fläktarna var uppmärksamheten låst vid vår guide som beskrev vad vi såg på en nivå som bjöd in och samtidigt utmanade oss alla. Snart fick dock rymdresenärerna se att det bästa sparades till sist, ty LHCb var nästa stopp. Vi gick in till huvudkammaren och kunde där se den stora LHCb-loggan. Efter att ha stigit några meter längre in kunde vi äntligen se vad som fanns bakom kulisserna – ett tjugo meter långt och tio meter högt experiment utan dess like! För många blev detta resans höjdpunkt, och att lämna LHCb-kammaren var kanske den största utmaningen hittills. Men andra halvan av gruppen skulle också få hinna ta del av detektorn, så upp till marknivå for vi! Väl uppe överlämnar vi våra besöksnycklar till grupp nummer två och besöker den utställning om LHCb som finns på markplan. Den kommande timmen går fort och andra gruppen återvänder lika exalterade som vi. Vi får även en halvtimmes guide av kontrollrummet innan vi lämnar platsen för att äta en sen lunch. Vi delar upp oss efter preferenser i en McDonalds-grupp och en thai-grupp, och beger oss sedan tillbaka till hotellet.

Bild 12: DELPHI. Foto: guiden.
Bild 13: LHCb. Foto: Gabriel Delerin.

Hemma får vi lite tid att vila, och samtliga deltagare får välja om de vill in till Genève eller om de hellre stannar kvar på hotellet. I mindre grupper spenderar vi kvällen som vi önskar, men många bestämmer sig för att ta sig till Genève i tid till Europas största fyrverkerishow! Vägarna är avstängda, och trots våra mindre grupper blir dagens andra stora utmaning att hålla ihop i den otroliga folkmassa som samlats på Genèves gator. Fyrverkerierna har börjat, musiken spelar högt, och så småningom får gänget en hyfsad utsikt. Allt från Bon Jovi och Queen till lokala artister spelas på gigantiska högtalare nära Jet d’Eau i en symfoni med raketerna. Det ofantligt stora antalet fyrverkerier överröstar musiken vid ett flertal tillfällen, men nära slutet tystnar fyrverkerierna för en stund när Ramin Djawadis Game of Thrones Theme börjar spelas, och rymdgänget, tillsammans med de övriga 400 000 personerna runt sjön, brister ut i glädjerop! Lördag övergår i söndag och kollektivtrafiken tar oss inte längre hela vägen till hotellet. Istället tar vi en två timmars gemensam promenad, berikad av skämt, historier och såklart allsång! Trötta anländer vi till hotellet och går till sängs en efter en. Stegräknarna är mättade.

Bild 14: Kontrollrummet för LHCb. Foto: Leo Samuelsson.
Bild 15: Genèves fyrverkerishow. Foto: Kajsa Toftner.

En biblisk söndagsmorgon – inga bestämda alarmklockor. Inga bestämda aktiviteter. Detta är varje deltagares egen dag innan hemfärd. Somliga väljer att stanna på hotellet, andra att besöka Genèves rika utbud av museum, akvarium och utställningar, och ett hurtigt gäng väljer att bestiga ett litet berg, 1 666 m.ö.h. med en utsikt över hela Genèvesjön och Mt. Blancs topp. Resan avslutas 17:00 vid hotellets reception, och deltagarna utväxlar ett hjärtligt farväl, även om de flesta verkar känna på sig att detta inte är sista gången de kommer ses.

Från projektgruppen:

Att organisera Astronomisk Ungdoms rymdresa 2019 har varit ett av de mest lärorika och utmanande projekten vi tagit oss an. Trots all tid vi lagt ner på resan under de fyra senaste månaderna skulle resan inte kunnat bli lika bra utan bidragen från ett visst antal personer. Med det vill vi säga ett speciellt tack till Phil Rubin, Lennart Jirden och Daniel Hynds. Slutligen vill vi också tacka samtliga 21 rymdresenärer. Utan er hade det inte blivit någon resa. Ni bevisade gång på gång varför Astronomisk Ungdom är Sveriges bästa förbund!

Tack önskar,

Leo Samuelsson, Simon Thor & Gabriel Delerin

Bild 16: 1 666 m.ö.h. Foto: Sebastian Löf.

Reseberättelse från Rymdresan 2018 till La Palma

Foto: Adam Hjort.

Varje sommar arrangerar AU en internationell sällskapsresa till något astronomiskt eller rymdigt resmål någonstans i världen. I somras gick resan till Roque de los Muchachos-observatoriet på La Palma, Kanarieöarna. På 2400 meters höjd ligger där nämligen en imponerande samling stora professionella teleskop, som används av astronomer i Europa och världen. Här följer en reseberättelse skriven av Alexandra Wernersson, som var en av deltagarna under resan!

Foto: Adam Hjort.

Det är en eftermiddag i mitten på sommaren på ön La Palma när 13 spända rymdintresserade ungdomar möts upp för att påbörja en resa de sent kommer glömma. Under bilresan från flygplatsen till hotellet hade vi ett stort hav på höger sida, en sluttning täckt av bananträd på vänstra sida och framför oss låg staden vi snart skulle få se mer av. Efter att alla anlänt till hotellet och rummen blivit tilldelade hade klockan redan blivit sen kväll så vi begav oss ut till gamla stan i Santa Cruz de La Palma för att äta. Under middagen fick alla säga vad de såg fram emot under resan. ”Alla teleskop vi ska besöka!”, ”Natthimlen!” var det många som sa och då visste vi ännu inte att våra förväntningar skulle överträffas gång på gång för varje dag vi spenderade på ön. De var mycket spänning i luften när vi vandrade genom det gula skenet från natriumlamporna tillbaka mot hotellet.

Foto: Mikael Ingemyr.

Under första dagen tog vi bilarna upp mot öns högsta punkt, Roque de los Muchachos, där alla teleskop ligger belägna. Vi började vid det svenska solteleskopet där vi fick möta Dan Kiselman som berättade om arbetet som bedrivs vid teleskopet. Vi fick även klättra uppför trappor för att själva beskåda teleskopet vars lins var 1 meter i diameter och användes bland annat för att studera detaljer vid solens yta. Vi fick se kontrollrummet och skymtade även astronomernas arbetsrum. De bodde som en liten familj av rymdentusiaster.

Vid nästa teleskop, Nordic Optical Telescope, vi besökte träffade vi en ingenjör som lät oss snurra runt med teleskopet och skåda de vackra panoramavyerna runt om. Vi kunde se molnen som välde över vulkankammen i fjärran samt teleskopen som stack upp ur berget som snöbollar. Inga bilder vi tog går upp mot upplevelsen av att verkligen vara ovanför molnen på bergstoppen.

Foto: Adam Hjort.

Självklart besökte vi även de brittiska teleskopen, Isaac Newton Telescope och William Herschel Telescope, och även där hade vi en astronom som visade oss runt i byggnaderna, berättade om observationerna som görs och visade bilder tagna med teleskopet. Vi besökte observatoriet vid tvåtiden så det var relativt lugnt eftersom de flesta astronomer börjar arbeta vid fyra på eftermiddagen fram till morgonen nästa dag, varpå de går och lägger sig för att fortsätta sitt arbete på eftermiddagen igen.

Foto: Adam Hjort.

Av alla teleskop vi besökte den dagen var nog Gran Telescopio Canarias det mest slående. Ett teleskop på 10,4 m i diameter berövar en verkligen på andan när man står mitt framför det. Vi imponerades av antalet astronomer och ingenjörer som måste gått åt för att designa och bygga ett sådant instrument. Till råga på allt var astronomen som visade oss runt snäll nog att svara på alla våra rymdrelaterade frågor, en kunskapskälla svår att hitta på andra ställen.

Knappt hann vi åka nerför berget och äta innan det var sen kväll och vi tog bilarna upp igen för att beskåda en av jordens bästa natthimlar. Ögonen behövde inte ens ställa in sig på mörkerseende, det vara bara att kliva ur bilen och luta huvudet bakåt och se hur Vintergatan sträckte ut sig och berikade natthimlen. I alla riktningar var det lysande objekt att betrakta, bara att vrida huvudet och där var Jupiter, Saturnus och Mars, bara rikta kikaren mot himlen och så hittade man en galax att stirra på. Bara under den natten såg vi säkert fler stjärnfall än man vanligtvis ser under ett helt år i Sverige. Det enda som avslöjade att tiden gick var månen som så småningom gick upp och lös upp himlen.

Dagen därpå tog vi sovmorgon och begav oss till Los Tilos-skogen. Där besökte vi ett vattenfall innan vi började vandra några kilometer uppåt för att få en fin utsikt över urskogen. Och utsikten var verkligen värt mödan. På en liten bergstopp stod vi med flera berg runt omkring oss täckta av skog. Trots att höjdrädslan gjorde sig väl påmind stod vi kvar för att betrakta det sagolika landskapet som bredde ut sig i alla riktningar omkring oss.

Foto: Mikael Ingemyr.

Efteråt följde en roadtrip över ön till Tanzacorte, där vi både badade i solnedgången och åt middag. Även denna kväll hann vi självklart ge oss upp på berget för att betrakta stjärnhimlen, som vi aldrig tycktes bli mätta på.

Foto: Adam Hjort.

Den sista dagen åkte vi mot nationalparken Caldera de Taburiente och hann vandra i berget en stund innan vi insåg att vi åkt till fel plats. Trots detta hade vi trevligt och bestämde oss för att åka tillbaka till Tanzacorte för att bada i Atlanten och hänga tillsammans på stranden. Efter vår avskedsmiddag tog vi återigen bilarna upp över molnen för att beskåda natthimlen en sista gång. Vi stannade uppe länge för att betrakta himlavalvet och tog gruppbilder med Vintergatan i bakgrunden för att föreviga stunden. Det var som att himlen var vid liv med alla lysande objekt och stjärnfall. En stund efter att månen visade sig tog vi oss trötta med bilarna tillbaka till hotellet.

Den sista dagen var en sorglig dag då flertalet reste tillbaka till sina hemorter. I resans Facebook-grupp hyllades resan och vi alla önskade tillbaka till ön. När vi tänker tillbaka på upplevelserna minns vi väldiga astronomiska objekt, bilresor och vandringar genom makalösa landskap samt en oförglömlig och magiskt lysande stjärnhimmel.

/Alexandra Wernersson

Foto: Mikael Ingemyr.

Rymdresan 2017 – dag 7

Sista dagen kom igång sent. Efter en rejäl sovmorgon till 11 (några passade även på att bada i hotellpoolen) kom vi iväg till vårt sista resmål, nämligen Bonneville Salt Flats, saltöknen. Det tog ett tag att komma dit i våra två bilar, så vi fick stanna och tanka innan vi åkte. I vår luftkonditionerade bil hade vi allsång och beundrade aggressivt utsikten. Det var ju trots allt vår sista dag tillsammans i USA och stämningen var på topp.

När vi hade kanske tio minuter kvar till öknen passerade min bil den andra bilen. TIll vår förvirring var det ett anteckningsblock tryckt mot fönstret, där det stod “GAS” i svart märkpenna. Vid The Tree of Utah stannade vi och tog en snabb gruppbild med passagerarna i min bil. (Detta trots att man egentligen inte fick stanna där med bil.) Mikael i vår bil frågade även Theresia i den andra bilen var skylten var om, och det visade sig att de inte hade tankat när vi gjorde det, utan bara haft kisspaus. Så där stod de, med nästintill ingen bensin i tanken. Trots det körde vi på.

Väl vid öknen steg vi ut i de 30 graderna Celsius och alla bättrade på sin sololja. Framför oss var ett vidsträckt landskap vitt som snö. Det var det ju naturligtvis inte, utan det var salt alltihop. Det var alldeles platt, och man bländades av det starka ljuset som reflekterades mot den vita ytan av saltet. Bländade eller ej tog vi en gruppbild. När vi gick ut i saltöknen var det som att vi inte kom någonstans. Horisonten bara flyttade inte på sig. Bergen kom inte närmre ett dyft. Det fick en att inse hur långt man faktiskt såg. 121 kvadratkilometer stor är öknen. Vissa slickade på saltet, och bekräftade att jo, det var verkligen salt. Sen kom beskedet från Mikael att det fanns ett annat par vid samma rastplats, som också hade slut på bensin i en av deras bilar. Detta generösa par erbjöd sig även att köpa bensin till oss, eftersom bensin bara får förvaras i speciella dunkar som vi inte hade. Mycket snällt gjort av dem. Mannen av de två återvände inte mindre än en timme efteråt, och vi var mycket tacksamma att kunna ge oss iväg, lite ökenmätt kan man ju bli på några timmar. Lunch intogs vid en mack, antingen från affären eller den indiska restaurangen.

Det var sedan tanken att de som ville skulle åka ut på racerbanan där och köra mycket mycket snabbt. Tyvärr pågick det en tävling där så vi begav oss till flygplatsen. De som skulle mellanlanda i Texas fick på grund av orkanen Harvey prata med sitt flygbolag, och sen åkte alla till sina hotell med skyttel.

Den sista aktiviteten tillsammans var middag. VI åt på en liten restaurang nära hotellet de flesta bodde på, och fick ett långbord ihopsatt bara för vår skull. Gruppbild togs, mat beställdes, det pratades och skrattades och vi hade en sista allsång till Bohemian Rhapsody, även om Mikael inte bjöd på efterrätt. Tillbaka på hotellet sades det avsked och kramades.

En sista utflykt till centrala Salt Lake City gjordes av några av oss, och vi såg Capitoleum och mormonkyrkan mitt i stan innan vi begav oss för natten och inväntade hemfärd.

Adjö rymdresenärer,
Saga

Rymdresan 2017 – dag 4

Hej allihopa!

Ella heter jag och jag ska berätta om fjärde dagen på resan och tillika första dagen i Yellowstone National Park.

Dagen började med att vi satte oss i bilarna och körde den knappa timmen från Cody WY till Yellowstone och sedan ytterligare ungefär en timme till Old Faithful Geyser. Bilresan bjöd förutom på nån timmes extra sömn och riktigt go roadtrip-musik även på fantastisk utsikt över nationalparken.

Väl framme vid Old Faithful var planen att vi skulle äta lunch och titta på geyserns utbrott. Tyvärr var dock lunchrestaurangen full och näring fick därför intas i form av mindre inspirerande mackor från en av cafeteriorna. Geysern själv var däremot mycket spektakulär. Med en respektingivande maxhöjd på ca 45 meter och sceniska placering på ett stort gräsfält är den, förutom väldigt rolig att kolla på, ett måste på en tur genom Yellowstone. Geyserns regelbundna utbrottsintervall gjorde också att vissa hann se den två gånger medan andra istället lurkade omkring i presentshoppen i jakt efter hoodies, kartor och termosar.

På eftermiddagen satte vi oss återigen i bilarna och åkte mot Midway Geyser Basin och Grand Prismatic Spring, den största heta källan i Yellowstone. Längst med en trägång fick vi titta på källor i världens alla former, färger och storlekar.

Mot kvällen fortsatte vi norrut mot Mammoth Hot Springs som består av ett antal mindre heta källor. Vattnet som under tusentals år spottats ut av källorna har när det runnit undan och svalnat lämnat efter sig vita och röda terrasser av kristalliserat kalciumkarbonat. Dessa terrasser är, trots den ständigt närvarande svavellukten, väldigt, väldigt vackra och en av mina personliga favoritplatser på denna resa. Att antalet andra turister här var mindre och att kvällstemperaturen var något svalare gjorde att vi kunde spendera lite längre tid med att gå omkring och titta på det fascinerande landskapet samtidigt som vi småpratade med varande om dagen som gått och livet i allmänhet. En lugnare, men lika fantastisk del av resan.

Dagen avslutades med en sen middag och vi övernattade i Gardiner MT, precis norr om parken, för att enkelt kunna ta oss tillbaka in i Yellowstone dagen efter. Ungefär halvvägs in i resan har vi vant oss vid de långa bilresorna och resten av resan ska, om man bortser från den oslagbara solförmörkelsen, bara bli bättre.

Tack för att ni har följt oss genom första halvan av såväl resan som vårt äventyr i Yellowstone!

Ella

Rymdresan 2017 – dag 3, dagen för den totala solförmörkelsen!

Rymdresan 2017 gick till den totala solförmörkelsen över USA! 18 AU-medlemmar samlades söder om staden Douglas i Wyoming den 21:a augusti för att tillsammans uppleva ett av de häftigaste astronomiska fenomenen man kan uppleva på jorden. Uppe på ett berg, ensamma i halvöknen, såg de solen slockna på himlen under knappt två och en halv minut. Här berättar resans deltagare Elin Pettersson mer om upplevelsen:

AU:s Jennifer Andersson tillsammans med deltagaren Elin Pettersson tittar på solen precis efter totaliteten.

För att få se en total solförmörkelse gäller att man befinner sig på rätt plats, vid rätt tillfälle. Solförmörkelser sker ungefär två gånger om året, men totalitetens bana är bara cirka 10 mil bred, och det är sällan den passerar över land. När förmörkelsen är total täcker månen solen till 100 % och en betraktare kan, under totaliteten, ta av sig sina skyddsglasögon och bara njuta. Det var precis det vi fick uppleva i dag.

Dagen i dag var verkligen som en saga. Vi lämnade hotellet 04:00 för att vara framme i god tid innan förmörkelsen. Vi lämnade ingenting åt slumpen. För att undvika bilköer höll vi oss borta från de stora vägarna och åkte på småvägar. Platsen vi skulle till var noga vald med hänsyn tagen till allt ifrån väderstatistik till mängden ljusföroreningar.

07:15 parkerade vi bilarna någonstans ”in the middle of Wyoming”. Utsikten var helt fantastisk och det var knappt ett moln på himlen. Luften var tung av förväntan. Det var tre timmar kvar tills det att månen skulle börja skymma solen. Där vi befann oss började den partiella förmörkelsen 10:22. Tiden fram till dess spenderades med att hitta den ultimata platsen att bevittna totaliteten ifrån. ”Är det bra här?” ”Ska vi testa tio meter bort ditåt?” ”Vi går upp på den där toppen!”

När vi vandrat runt i ungefär en timme parkerade en annan bil nära vår och två amerikaner i 60-årsålderngjorde oss sällskap; Peter och Ernie. I väntan på totaliteten diskuterade vi livet med dem. Jag tror jag talar för alla när jag säger att Ernie hann lära mig mer under de här timmarna än jag lär mig under en termin i skolan. Peter och Ernie tog sedan med oss upp på ett berg vi aldrig vågat oss upp på om vi inte hade haft dem med oss. Detta på grund av vår okunskap om den lokala faunan.

Plötsligt kunde man se en partiell förmörkelse. På solen syntes en svart fläck, som sakta växte sig större. Ju längre tiden gick, desto mörkare och desto kallare blev det. Framför allt blev temperaturförändringen snabbt påtaglig. Det var dags att börja räkna ner.

Bild tagen under totaliteten!

Och så plötsligt försvann solen bakom månen och koronan blev synlig. Koronan var utan tvekan det vackraste jag någonsin sett. Men det var mörkt, det var kall och fåglarna hade tystnat. Det var solen som bestämde och vi hade ingenting att säga till om. Så länge den lyste var allt som vanligt, när den försvann så slocknade allt. Det blev för mycket att ta in och tårar började rinna ner för mina kinder. Allt var så otroligt vackert. Det fanns inte ett moln på himlen. Runt hela horisonten sågs samma vackra färger som syns under en solnedgång. Stjärnorna kikade fram. De kor som gått och betat en bit bort vände hemåt då de trodde det var sovdags. Jag såg mig omkring och mötte de andras blickar. Där fanns bara vi. Jag har aldrig varit så närvarande som jag var just då.

Jag fick en omöjlig uppgift att beskriva vår upplevelse på ett sätt så att utomstående förstår. Den här upplevelsen kommer alltid vara något vi delar bara vi, men jag har gjort så gott jag kan. Tack för i dag. Ni betyder allt!

Kram, Elin

Rymdresans deltagare tittar upp mot solen efter totaliteten.

Rymdresan 2017 – dag 2

Dagen innan rymdresans höjdpunkt eklipsen skulle jag inte beskriva som enformig. På rymdresan är det enda tempot raketfart, vilket innebär att vi idag nästan lyckades få in en hel resa i sig av aktiviteter.

Fortfarande lite jetlaggad var det första på listan Badlands National Park, ca 100 000 hektar av häpnadsväckande landskap. Här har bland annat nybyggarna haft många dispyter med indianerna. Den lokale profeten Wovoka hade sagt att med spökdansen skulle man dansa bort kolonisatörernas kulor. Kanske blev det något misstag och infödingar förvandlades till präriehundar, det skulle i alla fall förklara det stora antalet av de små gnagarna. Annars gömmer sig antagligen indianerna i den södra halvan av parken, som år 1889 blev en del av Pine Ridge Indian Reservation – ett av de största reservaten i USA. Historien slutade dock inte där: under andra världskriget använde den amerikanska militären reservatet som test- och skjutområde. Så fungerade dansen? Mycket oklart.

I detta ökenliknande kanyonlandskap var det ändå på något sätt liv som dominerade. Både i form av fossiler (områdena kring Badlands är det rikaste området på fossiler från oligocenen i världen!), men det var även mycket av den levande varianten i form av tidigare nämnda präriehundar, tjockhornsfår och bisontjurar.

En liten biltur senare kom vi till Minuteman Missile National Historic Site, vilket var näst på listan. Här fick vi lära oss om kalla kriget, fundera på hur atombomben bevarade världsfreden och få lära oss om hur det är att arbeta i en kärnvapensilo (jobbet verkar vara långtråkigt och nervkittlande på samma gång.) När vi var nöjda här åkte vi ut till Delta-01 Launch Control Facility där fick vi ett fantastiskt föredrag av Elsa om kalla kriget. Under tiden stirrade vi ner på en avväpnad kärnvapenmissil genom en, enligt mig, lite för tunn glasruta.

Dyr lunch i Wall och sedan mot den kulturmärkta guldrushstaden Deadwood. Namnet kommer förvånansvärt nog från att staden är omringad av döda träd. Rökfyllda kasinon, salooner och amerikanare med stövlar och cowboyhatt var helt plöstligt normen och om någon skulle utmana mig på en pistolduell skulle det kännas helt normalt. Ja, Deadwood var en riktig vilda västern-stad och jag hoppade in i bilen med en tår i ögat – ty en del av mig hade hittat hem.

Som tur var verkar tiden gå långsammare i USA för nu klämdes ännu en destination in: tefatslandningplatsen Devils Tower. På vägen dit åkte vi genom landskap som liknade Windows-XP bakgrunden Bliss. Snart såg man en stor stenpelare vid horisonten och även om namnet är felöversatt från “Bear Gods Tower” till “Bad Gods tower” kan man förstå misstaget. Det var en läskig men samtidigt mäktig vy. Efter lite klättring kollade vi på solnedgången från sidan av berget. Känslan när jag satt där jämte den bisarra stenpelaren är svår att beskriva. Enorma krafter av astronomiska proportioner var i verket – solen ska göra det omöjliga och släckas. Ja, i USA är ingenting omöjligt.

/Fabian Lundell

Rymdresan 2017 – dag 1, Mount Rushmore och AU:s 5-års jubileum

Hej, mitt namn är Natalia och jag ska berätta om vår första dag här i USA.

Efter en lång men bra flygresa till USA skulle det första äventyret äntligen börja. Vi skulle få ta del av den amerikanska kulturen, prova på spännande maträtter men framförallt se de fantastiska landskapen som USA har att erbjuda. Före resan hade jag googlat upp bilder och information på de sevärdheter vi skulle besöka och idag, den första dagen, var det nämligen dags för Mount Rushmore.

Dagen började med att vi vaknade klockan 08.00 och åt en väldigt amerikansk frukost på hotellet. Frukosten bestod av exempelvis våfflor, muffins och Froot Loops (socker och färgämnen i form av flingor – väldigt amerikanskt!). När vi hade ätit klart var det dags att checka ut för att sedan hoppa in i våra två hyrbilar för att köra mot vår destination, som dag 1 var Mount Rushmore National Memorial.

Vägen dit var lång och slingrig. I bilen sjöng vi alla med till Queens låt ”Bohemian Rhapsody”, Håkan Hellströms ”Känn ingen sorg för mig Göteborg” och som senare övergick till nostalgiska Grease-låtar. Musiken spelades på högsta volym och tiden gick fort. Efter mycket skratt och sång så var vi framme vid Mount Rushmore. Musiken stängdes av och alla i bilen brast ut i ett gemensamt tjoande som svar på att vi såg skulpturerna. Mount Rushmore är ansiktsskulpturer av granit som skapats av skulptören Gutzon Borglum och föreställer de amerikanska presidenterna George Washington, Thomas Jefferson, Theodore Roosevelt och Abraham Lincoln. Området kring Mount Rushmore var väl anpassat för dess besökare och innehöll restauranger, gångbanor och nedskrivna historiegenomgångar att läsa om. Vi lärde oss intressanta saker såsom att Washingtons näsa var hela 6 meter hög (!!). Det fick oss att inse hur svårt det måste ha varit att få till sådana fantastiska och detaljerade ansikten – ett riktigt mästerverk! Och visst tog det tid. Borglum spenderade flera år på att enbart studera presidenterna för att kunna skapa ett rättfärdigt ansiktsuttryck. Det var 400 människor som hjälpte till att skapa skulpturerna och Mount Rushmore blev färdigt först efter hela 14 år, 1941.

Vidare så promenerade vi på gångbanorna för att se presidenterna ur olika vinklar och läste om respektive president. Vi gick även in i en souveniraffär och åt mat på en närbelägen restaurang. Att få se Mount Rushmore på bild gör ingen rättvisa gentemot verkligheten. Skulpturerna var utformade med sådan precision att de nästan såg levande ut.

AU:s 5-årsdag
När vi senare anlände till hotellet var det ingen vanlig kväll. Det var nämligen Astronomisk Ungdoms 5-års jubileum. Detta firades med partyhattar, partypoppers, tårta och mingel. Under firandet gav Mikael ett vackert tal där han berättade om sin resa med Astronomisk Ungdom. Han berättade allt från hans tidiga visioner som medgrundare av AU och hur de satta målen uppfylldes ett efter ett, mycket snabbare än vad de kunnat tro. Mikael beskrev för oss om hur mycket han hade drömt att få göra denna USA-resa och uppleva totaliteten av en solförmörkelse.

Den första dagen i USA har varit utomordentligt bra och jag vet med säkerhet att resan bara kommer att bli bättre och bättre. Jag är oerhört tacksam att jag få vara med och dela denna upplevelse med 17 underbara människor!

Tusen tack till Astronomisk Ungdom (och särskilt tack till Mikael och Jennifer) som anordnade denna fantastiska resa! Det kommer att bli ett minne för livet.
Kram Natalia

Snart börjar resan till solförmörkelsen över USA!

Nu är det äntligen premiär för Astronomisk Ungdoms allra senaste verksamhet; Rymdresor! En Rymdresa är en sällskapsresa med astronomi- och rymdtekniktema för unga rymdintresserade mellan 16 och 25 år. Resan kan t.ex. gå till en astronomisk sevärdhet, studiebesök vid internationella rymdföretag, stora internationella teleskop eller andra rymdrelaterade resmål. 2017 går resan till Wyoming, USA, där vi kommer att bevittna den totala solförmörkelsen den 21:a augusti! Här på bloggen kommer du att kunna följa hela resan – häng med!

Imorgon bär det av till USA för 18 medlemmar i Astronomisk Ungdom! Det kommer att bli en road trip av rang och vi kommer bland annat att besöka Yellowstone National Park, Mount Rushmore National Memorial och Devil’s Tower, observera under Wyomings fantastiska stjärnhimlar och lära oss mer om astronomi i vackra, historiska landskap. Totalt kommer vi att passera genom inte mindre än 7 delstater!

Den totala solförmörkelsen kan ses längst det skuggade området den 21:a augusti.

Huvudpunkten på resan är självklart den totala solförmörkelsen den 21:a augusti. Under hela 2 minuter och 30 sekunder kommer vi att få vara med om ett enastående och sällsynt astronomiskt fenomen! Totala solförmörkelser är i själva verket väldigt vanliga och sker ca: 2 gånger per år, men då oftast över vatten eller Antarktis, där de inte är så lätta att observera och uppleva. Nästa solförmörkelse över Europa sker den 12:e augusti 2026, och kan ses från Grönland, Island och Spanien. Den senaste totala solförmörkelsen i Sverige kan säkert mormor och morfar minnas – den inträffade nämligen den 30:e juni 1954, och var en speciell händelse för svenskarna eftersom nästa totala solförmörkelse här hemma inte inträffar förrän den 16:e oktober 2126. Den generationen har dock turen att få uppleva ännu en totalidet den 3:e juni 2133; bara 9 år senare!

I veckan intervjuades reseledare Mikael Ingemyr i Aftonbladet om resan. Han beskriver en solförmörkelse såhär:

– Tänk dig att du står mitt på dagen i ett soligt landskap, och att det plötsligt snabbt blir mörkare och mörkare. Efter ett tag är det mörkt som på natten, fast det är mitt på dagen. Du ser stjärnor på himlen, insekter och fåglar tystnar, det blir svalt, allt blir lugnt… Folk som upplevt det säger att det är en upplevelse för livet, kanske den starkaste någonsin.

Här kan du läsa hela artikeln, med information om solförmörkelsen som astronomiskt fenomen, hur man observerar den på bästa sätt utan att skada ögonen och hur en sådan häftig händelse lockar människor från hela världen till USA. Här nedan finns en informativ bild som förklarar hur en solförmörkelse fungerar!

Du kommer att kunna följa hela resan här på bloggen, missa inte det!

Schematisk bild som beskriver hur en total solförmörkelse uppkommer.

 

På denna blogg kommer vi på Astronomisk Ungdoms Rymdresa att rapportera om våra äventyr!

Allmän information om resans program finns här.

Varukorg