Rymdresans blogg

Rapportering från den totala solförmörkelsen över USA den 21:a augusti

Rymdresan 2017 – dag 3, dagen för den totala solförmörkelsen!

Rymdresan 2017 gick till den totala solförmörkelsen över USA! 18 AU-medlemmar samlades söder om staden Douglas i Wyoming den 21:a augusti för att tillsammans uppleva ett av de häftigaste astronomiska fenomenen man kan uppleva på jorden. Uppe på ett berg, ensamma i halvöknen, såg de solen slockna på himlen under knappt två och en halv minut. Här berättar resans deltagare Elin Pettersson mer om upplevelsen:

AU:s Jennifer Andersson tillsammans med deltagaren Elin Pettersson tittar på solen precis efter totaliteten.

För att få se en total solförmörkelse gäller att man befinner sig på rätt plats, vid rätt tillfälle. Solförmörkelser sker ungefär två gånger om året, men totalitetens bana är bara cirka 10 mil bred, och det är sällan den passerar över land. När förmörkelsen är total täcker månen solen till 100 % och en betraktare kan, under totaliteten, ta av sig sina skyddsglasögon och bara njuta. Det var precis det vi fick uppleva i dag.

Dagen i dag var verkligen som en saga. Vi lämnade hotellet 04:00 för att vara framme i god tid innan förmörkelsen. Vi lämnade ingenting åt slumpen. För att undvika bilköer höll vi oss borta från de stora vägarna och åkte på småvägar. Platsen vi skulle till var noga vald med hänsyn tagen till allt ifrån väderstatistik till mängden ljusföroreningar.

07:15 parkerade vi bilarna någonstans ”in the middle of Wyoming”. Utsikten var helt fantastisk och det var knappt ett moln på himlen. Luften var tung av förväntan. Det var tre timmar kvar tills det att månen skulle börja skymma solen. Där vi befann oss började den partiella förmörkelsen 10:22. Tiden fram till dess spenderades med att hitta den ultimata platsen att bevittna totaliteten ifrån. ”Är det bra här?” ”Ska vi testa tio meter bort ditåt?” ”Vi går upp på den där toppen!”

När vi vandrat runt i ungefär en timme parkerade en annan bil nära vår och två amerikaner i 60-årsålderngjorde oss sällskap; Peter och Ernie. I väntan på totaliteten diskuterade vi livet med dem. Jag tror jag talar för alla när jag säger att Ernie hann lära mig mer under de här timmarna än jag lär mig under en termin i skolan. Peter och Ernie tog sedan med oss upp på ett berg vi aldrig vågat oss upp på om vi inte hade haft dem med oss. Detta på grund av vår okunskap om den lokala faunan.

Plötsligt kunde man se en partiell förmörkelse. På solen syntes en svart fläck, som sakta växte sig större. Ju längre tiden gick, desto mörkare och desto kallare blev det. Framför allt blev temperaturförändringen snabbt påtaglig. Det var dags att börja räkna ner.

Bild tagen under totaliteten!

Och så plötsligt försvann solen bakom månen och koronan blev synlig. Koronan var utan tvekan det vackraste jag någonsin sett. Men det var mörkt, det var kall och fåglarna hade tystnat. Det var solen som bestämde och vi hade ingenting att säga till om. Så länge den lyste var allt som vanligt, när den försvann så slocknade allt. Det blev för mycket att ta in och tårar började rinna ner för mina kinder. Allt var så otroligt vackert. Det fanns inte ett moln på himlen. Runt hela horisonten sågs samma vackra färger som syns under en solnedgång. Stjärnorna kikade fram. De kor som gått och betat en bit bort vände hemåt då de trodde det var sovdags. Jag såg mig omkring och mötte de andras blickar. Där fanns bara vi. Jag har aldrig varit så närvarande som jag var just då.

Jag fick en omöjlig uppgift att beskriva vår upplevelse på ett sätt så att utomstående förstår. Den här upplevelsen kommer alltid vara något vi delar bara vi, men jag har gjort så gott jag kan. Tack för i dag. Ni betyder allt!

Kram, Elin

Rymdresans deltagare tittar upp mot solen efter totaliteten.

Snart börjar resan till solförmörkelsen över USA!

Nu är det äntligen premiär för Astronomisk Ungdoms allra senaste verksamhet; Rymdresor! En Rymdresa är en sällskapsresa med astronomi- och rymdtekniktema för unga rymdintresserade mellan 16 och 25 år. Resan kan t.ex. gå till en astronomisk sevärdhet, studiebesök vid internationella rymdföretag, stora internationella teleskop eller andra rymdrelaterade resmål. 2017 går resan till Wyoming, USA, där vi kommer att bevittna den totala solförmörkelsen den 21:a augusti! Här på bloggen kommer du att kunna följa hela resan – häng med!

Imorgon bär det av till USA för 18 medlemmar i Astronomisk Ungdom! Det kommer att bli en road trip av rang och vi kommer bland annat att besöka Yellowstone National Park, Mount Rushmore National Memorial och Devil’s Tower, observera under Wyomings fantastiska stjärnhimlar och lära oss mer om astronomi i vackra, historiska landskap. Totalt kommer vi att passera genom inte mindre än 7 delstater!

Den totala solförmörkelsen kan ses längst det skuggade området den 21:a augusti.

Huvudpunkten på resan är självklart den totala solförmörkelsen den 21:a augusti. Under hela 2 minuter och 30 sekunder kommer vi att få vara med om ett enastående och sällsynt astronomiskt fenomen! Totala solförmörkelser är i själva verket väldigt vanliga och sker ca: 2 gånger per år, men då oftast över vatten eller Antarktis, där de inte är så lätta att observera och uppleva. Nästa solförmörkelse över Europa sker den 12:e augusti 2026, och kan ses från Grönland, Island och Spanien. Den senaste totala solförmörkelsen i Sverige kan säkert mormor och morfar minnas – den inträffade nämligen den 30:e juni 1954, och var en speciell händelse för svenskarna eftersom nästa totala solförmörkelse här hemma inte inträffar förrän den 16:e oktober 2126. Den generationen har dock turen att få uppleva ännu en totalidet den 3:e juni 2133; bara 9 år senare!

I veckan intervjuades reseledare Mikael Ingemyr i Aftonbladet om resan. Han beskriver en solförmörkelse såhär:

– Tänk dig att du står mitt på dagen i ett soligt landskap, och att det plötsligt snabbt blir mörkare och mörkare. Efter ett tag är det mörkt som på natten, fast det är mitt på dagen. Du ser stjärnor på himlen, insekter och fåglar tystnar, det blir svalt, allt blir lugnt… Folk som upplevt det säger att det är en upplevelse för livet, kanske den starkaste någonsin.

Här kan du läsa hela artikeln, med information om solförmörkelsen som astronomiskt fenomen, hur man observerar den på bästa sätt utan att skada ögonen och hur en sådan häftig händelse lockar människor från hela världen till USA. Här nedan finns en informativ bild som förklarar hur en solförmörkelse fungerar!

Du kommer att kunna följa hela resan här på bloggen, missa inte det!

Schematisk bild som beskriver hur en total solförmörkelse uppkommer.

 

På denna blogg kommer vi på Astronomisk Ungdoms Rymdresa 2017 att löpande rapportera från vårt äventyr till USA den 18 – 25 augusti, där vi främst kommer att observera den totala solförmörkelsen den 21:a augusti.

Om du tillhör press och vill komma i kontakt med ungdomar på resan så kan du ringa reseledare Mikael Ingemyr på 073 906 73 17 eller maila på mikael.ingemyr@au.se.

Allmän information om resans program finns här.